2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nem csak az ajándékok, de a karácsonyi menü, a két ünnep közötti családlátogatások és a szilveszteri buli is nyomot hagy a családi költségvetésben – derül ki a Cofidis decemberben végzett, saját kutatásából.

 

bankrobberysp.jpgSokan képtelenek havi rendszerességgel félretenni kisebb-nagyobb összegeket, de van, hogy ennek nem az alacsony jövedelem az oka, hanem, hogy nem tudják beosztani a költéseket. Spurman mutatja, hogyan spórolhatsz bankszámlákkal.

Kevés kétség fér ahhoz, hogy a magyar családok egy része úgy érzi, jelenlegi anyagi helyzetében képtelen megtakarítani. Pedig akár havi néhány ezer forintos, de rendszeres megtakarítással is sokat tehetünk jövõbeni terveink eléréséért.

A fõiskolás és egyetemi évek legtöbbször nem arról szólnak, hogy a hallgató dúskál a pénzben. Néhány hasznos tippel azonban havonta akár több ezer forinttal is több maradhat a diákok zsebében.

Ezekben a napokban már valóban õsziesre fordul az idõjárás. Egyre többen gondolkoznak azon, mikor indul a fûtési szezon, és azon is, hogyan fogják kigazdálkodni a családi költségvetésbõl az õszi-téli-tavaszi rezsidíjakat.

Már épp elfogna minket a pánik üres pénztárcánk láttán, amikor felfedezünk a zsebünkben egy kétszázast. De még így is azon gondolkodunk, vajon hogy nem fogunk éhen halni ennyi pénzbõl.

Szakértõk szerint 400 milliárd forintnyi olyan hitel van az embereknél, amelyeket érdemes új, forinthitellel kiváltani. Jelenleg rendkívül alacsonyak a kamatok és akár öt éves, fix kamatozást is választhatnak az ügyfelek. Egy 10 milliós hitel esetében így évente akár 170 ezer forintot is meg lehet spórolni.

A hónap elején az emberek többsége hajlamos sokkal inkább költekezõvé válni, mint amennyire általában. Pedig ha ilyenkor is okosan bánsz a pénzeddel, kevésbé lesz stresszes a hónap vége.

Eddig többen kérvényezik bankfiókban az ingyenes készpénzfelvételt, mint online. A bankok tapasztalata szerint az ügyfelek nagyobb része inkább a sorban állást választja, minthogy megismerkedjen az internetbankkal.

Bár a januári változások közül - elvileg - több is pluszpénzt jelent a családok számára, az év elején sokaknak össze kell húzniuk a nadrágszíjat. 14 tipp az újévi spóroláshoz: egy kis odafigyeléssel, tudatossággal párosítva egész évben használható.

 

További 10 százalékos rezsicsökkentésrõl dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. Kiszámoltuk, ennyi marad a magyar családok zsebében az újabb rezsivágást követõen. Könnyedén elõfordulhat viszont, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik.

A jelenlegi extrém melegben egy átlagos lakás hûtési költsége - már amennyiben van benne klíma - a megszokott többszörösére nõhet. Felmérésünk szerint az elmúlt 20 évben harmadával nõtt az áramfogyasztás a nyári hónapokban.

Itt a nyár és a kánikula, amivel az energiaszámlák megugrása is természetes jelenség. De ennek nem kell így lennie, ha betartod a különösen nyári idõszakban hasznos tippeket.

 

Szakértõk szerint a következõ évtizedben a lakáspiac egyik legerõsebb területe lehet az az építõipari részpiac, amely az energiahatékonyságot segítõ technológiákkal és termékekkel teszi klímabaráttá és fenntarthatóvá mind a felújításra szoruló használt lakásokat, mind az új építésû épületeket. A nemzeti és európai szintû támogatási programok, valamint az egyre növekvõ energiaáraktól való félelem pedig sokat lendítenek a költség- és energiahatékonysági rendszerek terjedésében.

A számlák gyûlnek, a szemünk majd ki gúvad, a pénztárcánk meg csak apad. Nem szeretne hó végén az üres bukszában kotorászni? Olvassa el hasznos tippeinket, spóroljon velünk!

« 1. oldal »