2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Melegebb és esõsebb volt a szokásosnál a téli idõszak, különösen a február, amikor az átlaghõmérséklet 5 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A legtöbb esõ is februárban hullott, csaknem háromszor több, mint máskor – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek készített elemzésébõl.

Több ezren maradtak áram nélkül az országban, miután több helyen a hó és a jég súlya alatt kettétört fák, letört faágak leszakították a vezetékeket. A Dél-Dunántúlon még 1998 fogyasztónál nincs áram - közölte az E.On. A legtöbb probléma Baranya megyében volt nap közben. Tolna megyében sem volt áram, ott mostanra helyreállt a szolgáltatás. Egy ideig tükörjég borította az M7-es autópálya egy 200 méteres szakaszát a Balaton déli partja mentén, Zamárdi után. Több kisebb baleset is történt az utakon. A dél-dunántúli vasútvonalakon több ponton is kidõlt fák, leszakadt ágak akadályozták a közlekedést. Az akadályokat folyamatosan távolították el a MÁV szakemberei, de még nem mindenhol járnak pontosan a vonatok. A meteorológiai szolgálat a köd miatt adott ki figyelmeztetést.

A csaknem 12 Celsius-fokos éves középhõmérséklettel a tavalyi volt a legmelegebb év Magyarországon 1901 óta – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedden közzétett elemezésében. A 2014 éghajlatáról és szélsõséges idõjárási eseményeirõl készített beszámolójából kiderül az is, hogy tavaly felhõszakadás és heves zivatar veszélye miatt adtak ki a legtöbbször elsõ-, illetve másodfokú riasztásokat.

Emlékszem az ide nyárra, kedd délutánra esett. Így szól a régi angol vicc. Ez nálunk most így hangozhatna: emlékszem az idei télre, karácsony után kezdõdött és január 10-e körül már véget is ért. Aztán februárban még volt egy-két nap „erõlködés”, de az már nem volt az igazi. Orosz Csaba írása.

A melegedõ tendenciának megfelelõen az elõzõhöz képest az elmúlt tél is igen enyhe volt. Az évszak középhõmérséklete több mint két fokkal haladta meg a sokéves átlagot. Hószegény, de többnyire esõs tél áll mögöttünk - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

A tél fontos gyógyszerei2015-03-05 08:28:34

Gyógynövényekkel is enyhíthetõ a torokfájás és köhögés.

A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelõ a D-vitamin szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt - derül ki egy friss orvosi felmérésbõl.

Százezreket spórolhatunk assistance szolgáltatással kátyúkárok esetén.

Hidegben a kocsiban2015-02-16 10:00:19

A hidegben a megfelelõen kiválasztott öltözettel is hozzájárulhatunk a biztonságos vezetéshez.

Utolsó téli hónapunk a sokéves átlagnak megfelelõ, télies napokkal vette kezdetét.

Kis része tartja fontosnak, hogy legyen pokróc, vagy egy zsák homok a kocsiban.

A közönséges náthavírus szaporodása szempontjából az orrban uralkodó hûvösebb hõmérsékleti viszonyok kedvezõbbek, mint a test belsõ hõmérséklete – állapította meg a Yale Egyetem új tanulmánya. Ez megerõsítheti azt a népszerû, ám sokszor vitatott nézetet, hogy a hidegben könnyebben elkaphatjuk a sûrû tüsszögéssel járó betegséget.

26 segélyhívás érkezett a megyei mûveletirányító központba az elmúlt hétvégén. Tíz mûszaki mentésnél és három tûzesetnél volt szükség tûzoltói beavatkozásra Hajdú-Biharban, tizenkét esetben téves, egy esetben pedig valótlan volt a bejelentés.

A gazdák szerint az összefüggõ vízborítás alatt egy-két hét alatt megfullad az õszi vetés.

Ne hagyjunk senkit kihûlni2015-01-18 10:06:50

A rendõrség kéri az állampolgárok segítségét, hogy amennyiben úgy értékelik, hogy kihûlés veszélyeztethet valakit, akkor értesítsék a rendõrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívószámon.

Senki sem szeret hideg idõben kimozdulni a fûtött lakásból. Íme öt érv, ami miatt mégis érdemes.

Mit együnk a nagy hidegben?2015-01-12 17:45:48

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azt tanácsolja: ne télen sanyargassuk magunkat diétával.

Az egészséges, szép bõrt gyakran hasonlítják a babák bõréhez, ami csak akkor marad finom, puha, ha a szülõk odafigyelnek a helyes ápolására. Különösen a téli hónapokban fontos ez, amikor komoly kihívások érik bõrt.

Ne tévesszen meg senkit a hideg idõ, még nem jó a jég!

Télen is szellõztessünk!2015-01-10 19:31:37

Az ablakokat naponta többször sarkig tárjuk ki, és így rövid ideig, de intenzíven szellõztessünk.

A legjobb megoldás a hõtükröt párnafákra erõsíteni, hogy a szigetelõanyag és a fal között légrés maradjon.

Ha jeges, havas, ha csúszik2015-01-08 18:39:25

Kisebb sebesség és jó fékezési technika. Életet menthet, aki ezt betartja.

Mentõt hívtak a debreceni rendõrök egy az utcán fekvõ férfihoz.

Régen hideg és hó volt2015-01-07 17:07:41

Az emberi természet már csak ilyen: ami régen volt, az mind szebb, jobb, hidegebb és havasabb volt.

Az átlagosnál szárazabb2015-01-06 19:13:33

A december hónap ezúttal kifejezetten magas hõmérsékletûnek bizonyult. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

« 1. oldal »  Következő »