2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Csúcson az idegenellenesek aránya Magyarországon – állapította meg a Tárki az 1992 óta végzett kutatásának 2015 áprilisi adatai alapján.

A Tárki kutatása szerint nem változott a kormánypártok szavazótábora a teljes népesség körében a legutóbbi, januári méréshez képest, a második legerõsebb párt pedig továbbra is a Jobbik.

Az alsó középosztály és a középosztály helyzete javult, anyagi, pénzügyi kiszolgáltatottsága csökkent a Tárki legfrissebb, a napokban közzétett háztartás-monitorvizsgálatának adatai szerint.

Novemberben csökkent a kormánypártok népszerûsége, ami minden bizonnyal a közelmúlt hazai és nemzetközi politikai konfliktusainak következménye lehet. Kisebb mértékben, de növekedtek az ellenzéki pártok táborai, a legnagyobb mértékben viszont a bizonytalanok és a pártválasztásukat eltitkolók tábora nõtt meg - közölte a Tárki szerdán az MTI-vel.

Változott a magyar társadalomban annak megítélése, hogy ki számít jó magyar állampolgárnak, míg napjainkban a törvényeket és az adózási fegyelmet betartó emberrõl gondolják ezt, tíz éve a társadalmi aktivitás volt az egyik legfontosabb szempont – derül ki a Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) idei és 2004-es adatainak összevetésébõl.

A pártok közötti erõviszonyok stabilak ugyan, de "kisebb kilengések" tapasztalhatók: az elmúlt két hónapban az MSZP és a DK támogatottsága a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében nõtt, míg a Fidesz-KDNP-é és a Jobbiké inkább csökkent - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán az MTI-vel.

A Tárki júliusi kutatása nem mutat változást a pártpreferenciákban: júliusban – júniushoz képest – egyik párt sem erõsödött vagy gyengült számottevõ mértékben, csupán a baloldalon belül történt némi átrendezõdés.

Továbbra is magas az idegenellenesek aránya Magyarországon – olvasható ki a Tárki kutatási eredményeibõl, amelyeket az MTI-hez is eljuttattak szerdán.

A cég legfrissebb felmérése nem mutat változást a pártpreferenciákban: júniusban májushoz képest egyik párt sem erõsödött, vagy gyengült számottevõ mértékben.

A választások után egy-két héttel az emberek a valóságosnál nagyobb arányban emlékeznek arra, hogy részt vettek a választásokon – állapította meg a Tárki a parlamenti választások utáni kutatásában, amelynek eredményét csütörtökön juttatták el az MTI-nek.

Az ellenzéki összefogást alkotó pártok közül négy együttes támogatottsága a pártválasztók körében 35 százalékos - derült ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet közvélemény-kutatási eredményeibõl. A januári adatok szerint a Fidesz-KDNP 49 százalékos.

« 1. oldal »