2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Beviszik a 21. századi, modern technológiát az óvodákba is. Reméljük, nem jutnak olyan sorsra, mint a tíz évvel ezelõtti, kakaóbiztos számítógépek. Az igény egyre nagyobb: úgy kell a digitális írástudás, mint a hagyományos.

 

Hány éves korban érdemes elkezdeni a zenetanulást? Ez a kérdés rendszerint felvetõdik az õszi óvoda- és iskolakezdéskor, amikor a gyerek különóráit tervezgetjük. Sokakban megfogalmazódik, hogy vajon nem túl késõ már vagy éppen nem túl korai-e ebbe belevágni. Az utóbbi évek kutatásai azonban rácáfolnak arra, hogy a zenei nevelés sikerének kulcsa az erre fogékony kor kiválasztása lenne. Megfelelõ támogató környezet hiányában sem a motiváció, sem a gyakorlás nem éri el azt a mértéket, ami segítséget tud nyújtani a magasabb szintû zenei képesség fejlõdésében.

Ki ne hallotta volna ezerszer gyermekkorában a szüleitõl: „Nem nekem, magadnak tanulsz!” De hogy mi lehetett volna jó nekünk, magunknak, arra kisgyerekként nem volt egyszerû válaszolni. Maradt tehát az ezeréves bölcsesség: ne csak a suszter, hanem az ivadéka is maradjon a kaptafánál, s lépjen valamelyik felmenõje nyomdokába! Matyasovszki József jegyzete.

Már tanulhatunk Európa bármelyik egyetemén otthonról, és teljesen ingyen. Az Európai Bizottság tavaly indította el az Open Education Europa oldalt, amely az ingyenes online kurzusokat gyûjti össze. Közben Magyarországon is egyre több képzõ intézmény, egyetem indít e-learning tanfolyamokat, amelyek kényelmes megoldást jelentenek tanároknak és tanulónak egyaránt, de a hatékonysággal többen vitatkoznak. Valóban elsajátítható egy szakma ilyen módszerrel?

A lámpaláz a fõ ellenség2015-01-20 12:54:10

A tapasztalt diákokat, de sokszor még a professzorokat sem kíméli a szerepléssel járó feszültség.

Magyarországon is elindul a Making Science Make Sense (MSMS) elnevezésû oktatási program, amelynek célja hogy interaktív módon és tapasztalati alapon népszerûsítse a természettudományos tárgyak oktatását a 10-16 éves diákok körében.

Osztrák kutatók megfejtették, hogy mitõl függ a tanulás sebessége: egérkísérleteik eredményei alapján a sebesség az idegi kapcsolatok erõsségén múlik, ez pedig alakítható.

A leendõ elsõsök szülei közül sokan augusztusban szembesülnek azzal, hogy több tízezer forintot kell egyik pillanatról a másikra kiadniuk különbözõ felszerelésekre. A K&H Bank szakértõje szerint érdemes a családi költségvetésben elõre tervezni az iskolakezdéssel. Emellett, ha a szülõk elég idõt szánnak arra, hogy összehasonlítsák az egyes termékek árát a különbözõ boltokban, több ezer forintot is megspórolhatnak.


Derecske - A településen az általánosan erõs oktatási rendszer ellenére felmerült, hogy valami egyedit kellene felmutatni. Az
I.Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola rendvédelmi orientációjával sikerült megtalálni ezt, sokan jelentkeznek oda szerte az országból.

Idén már a hetedikesek is igényelhetnek ingyen ebédet az iskolában - tudta meg az RTL Híradó. A kormány ugyanis bõvítette azok körét, akik részesülhetnek önkormányzati ebédtámogatásban.
Sokuk még nincs 14 éves, de már középfokú német nyelvvizsgát ír, ráadásul ingyen. A bólyi általános iskolában 17 gyerek vizsgázott kedden írásban németül. Erre Magyarországon még nem volt példa.

Fújhat a szél jobbról, fújhat balról, véleményen szerint egyik pártnak sem érdeke, hogy eltörölje a nyelvvizsgát, hiszen ezzel magántanárok, nyelviskolák sokaságai mennének csõdbe, s azt már bizonyára a piacgazdaság diktatúrájában megtapasztaltuk, hogy a pénz mindennél többet ér, sajnos még a tudásnál is…

Jön az újabb diáksarc2009-05-19 09:44:52
« 1. oldal »