2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A Morgan Stanley elemzése szerint régiónkban Magyarország sérülékenysége javult a legjobban különösen a folyó fizetési mérleg és a külsõ adósság terén mutatott jó adatok miatt.

A Morgan Stanley elemzése szerint régiónkban Magyarország sérülékenysége javult a legjobban különösen a folyó fizetési mérleg és a külsõ adósság terén mutatott jó adatok miatt.

A térség államai közül Magyarországon a második legolcsóbb a benzin és a gázolaj. A Magyar Autóklub honlapján közölt számítás szerint a térségben csak Ukrajnában kerül kevesebbe a benzin és a gázolaj, mint Magyarországon.

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

Nem ezt várták az OTP-tõl2015-11-15 11:48:40

Bár a várakozásoknál erõsebb harmadik negyedéves egyszeri tételektõl tisztított adózott eredményt közölt az OTP péntek reggel, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt és a negyedik negyedévben újabb ukrán leírás várható.

Nem lát olyan szándékot Romániában Kántor Zoltán, hogy belátható idõn belül megadja az autonómiát az ott élõ magyarságnak. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetõje szerint Európában rengeteg multikulturális állam van, de a kisebbségeknek maguknak kell kiharcolniuk a jogaikat. Úgy látja, a szerb–magyar határon lévõ kerítés nem befolyásolja a nemzetpolitikát.

  • A Nemzetpolitikai Intézet évente 35-40 millió forintból gazdálkodik.
  • Menekültekkel nem foglalkoznak.
  • Kántor Zoltán igazgató szerint belátható idõn belül nem lesz autonómia.
  • Az erõs magyar gazdaság a határon túli magyaroknak is jó.

Példaértékû összefogás és együttmûködési megállapodás született a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa, három északkelet-magyarországi kereskedelmi és iparkamara, valamint a Russmedia és a Debrecen Televízió között Kárpátalja megsegítésére.

Együttmûködési megállapodást köt a Magyar Református Szeretetszolgálat a Hajdú-Bihar Megyei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarákkal, valamint a hozzájuk csatlakozó médiatámogatókkal: a Hajdú-Bihari Naplóval, a Kelet-Magyarországgal és a Debreceni Városi Televízióval.

A kárpátaljai magyarok javára gyûjtenek ma, a nemzeti ünnepen a magyarországi katolikus templomokban.

A tûzszünet elvileg szombat éjféltõl életbe lépett, de kisebb incidensek vannak még.

Vége a benzinturizmusnak? 2014-12-10 11:05:33

Nyíregyháza - Az üzemanyagár csökkenésének hatásai a legjobban a benzinkutakon jelentkeznek.

Az ukrajnai atomerõmûben a blokkleállás nem nukleáris anyagszivárgás miatt történt.

Az EU-ukrán-orosz háromoldalú gázártárgyalások csütörtök este folytatódnak Brüsszelben, miután a szerda délután megkezdett és csütörtök hajnalig folytatott egyeztetéseken sem született végleges megállapodás a felek között arról, miként tud Ukrajna írásos garanciát vállalni a fizetésre.

Aláírták a téli idõszakra vonatkozó gázmegállapodást péntekre virradóra Brüsszelben Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselõi.

Az ukrán gázszállító monopolcég, az Ukrtranszgaz vezetõje szerint a Gazprom annyira megemelte a fölgáz árát Magyarországnak, hogy ettõl Ukrajnának már nem éri meg Magyarországról importálnia a gázt.

Egy orosz politikus a CNN adásában ismét azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium az MTI-nek újból cáfolta a vádakat.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerint a testület és a külügyi bizottság csütörtöki együttes ülésén is bebizonyosodott, hogy botránykeltõ álhír volt a T-72-es harckocsik ügye. Az MSZP szerint jobb lett volna, ha a kormányzat azonnal kiáll a cáfolattal.

Ukrajna július 7-én, hétfõn, a csütörtöki szinthez képest háromszorosával, azaz napi 3,5 millió köbméterrel 5,2 millió köbméterre növelte gázbehozatalát Magyarországon keresztül - közölte a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-re hivatkozva a dialog.ua ukrán hírportál hétfõn.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat versenypályázatot írt ki gázszállításra Magyarországon át.

Tévedést azt hinni, hogy a Kreml és a kézi vezérlésû Gazprom a csapelzárást csak Ukrajnával szemben alkalmazza, ezt a módszert bevetheti a megépítendõ Déli Áramlat építésénél is - mondta a közrádióban Gereben Ágnes Oroszország-szakértõ. Úgy vélekedett: szovjet típusú propaganda az, miszerint Európa helyett csak Kínába küldenek földgázt.

A Gazprom a hatályos szerzõdés értelmében átállt az Ukrajna által igényelt földgáz elõre fizetéses rendszerére, az ukrán Naftohaz így mostantól csak az elõre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai cég hétfõn.

Most kezdõdik csak igazán a kijevi vezetésnek az oroszbarát szakadárok ellen indított, terrorellenesnek nevezett mûvelete - jelentette ki az ukrán elnök. Petro Porosenko az Ütés (UDAR) párt elnökével, Vitalij Klicskóval a Bild címû lapnak közösen adott interjúban kiemelte, hogy minden erõvel Ukrajna "megmentésén" kell dolgozni.

A Külügyminisztérium konzuli szolgálata nem javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a Krímbe utazzanak, továbbá a Kelet-Ukrajnába tervezett utak elhalasztását is kéri.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. éves szinten 6,1 milliárd köbméter gázt tud Ukrajnába szállítani, a technikai és a jogi feltételek tavaly március óta megvannak - tájékoztatott a társaság pénteken az MTI megkeresésére.

Közel 40 kárpátaljai magyar civil szervezet és a három történelmi magyar egyház is aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben Ukrajna új vezetésétõl kulturális és regionális önrendelkezést, valamint a kettõs állampolgárság intézményesítését kérte a kárpátaljai magyarság számára – írta pénteken utcára került számában a beregszászi Kárpátalja címû hetilap.

« 1. oldal »  Következő »