2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Földimogyorót tartalmazó csokoládé pralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai tagállamban, köztük Magyarországon is. A riasztás szeptember 3-án este érkezett az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén.

A pázsitfûfélék pollenkoncentrációja országszerte emelkedik, az elkövetkezõ napokban sokfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, sõt helyenként a magas szintet is – figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

A parlagfû elleni hatékony védekezéshez legalább háromszori kaszálás szükséges, az elsõ a héten javasolt – hívja fel a figyelmet a Csongrád megyei Kormányhivatal sajtószolgálata.

A száraz, meleg idõjárás nemcsak a felszín közeli ózonképzõdést gyorsította fel, hanem az egyes fafajták virágzását is, aminek következtében országszerte nagymértékben nõtt a levegõben lévõ pollenek mennyisége. Az Országos Közegészségügyi Központ elõrejelzése szerint elsõsorban a nyír, a kõris, a fûz, a ciprus- és tiszafafélék, a nyárfa és a juhar pollenje van közepes vagy magas koncentrációban a levegõben – hangzott el az M1 Ma délelõtt címû mûsorában.

Az elkövetkezõ napokban elsõsorban a nyír, a kõris és a platán pollenje lehet jelen allergiás tüneteket okozó mennyiségben a levegõben – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

A Magyar Allergia Szövetség elnöke az allergia-szûrõvizsgálaton való részvételre hívta fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna keddi mûsorában: fontos, hogy a beteg tudja, pontosan milyen gyógyszert mikortól érdemes szednie a zavaró tünetek eluralkodásának elkerülése érdekében.

Allergiás reakciót, fulladást és mérgezést is okozhatnak.

A hétvégén várhatóan országszerte jelentõsen emelkedni fog a levegõben lévõ nyírfapollen mennyisége, elérheti a magas-nagyon magas szintet is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

Várhatóan emelkedni fog, helyenként elérheti a tüneteket okozó szintet is a nyírfa virágporának koncentrációja a levegõben hétvégén, illetve a jövõ hét elsõ felében – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

Allergiateszt februárban?2015-02-23 11:27:20

Egyre több ember életét keserítik meg a pollenek. Az allergia megállapításához szükséges bõrtesztet a növények virágzása elõtt célszerû elvégeztetni.

A mogyoró pollenszórása a hétvégén helyenként már tüneteket okozhat az arra allergiásoknak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken hivatalos Facebook-oldalán.

Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem elõrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket - tartalmazza a Magyar Közlöny szerdai számában az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról megjelent földmûvelésügyi miniszteri rendelet.

December közepétõl az allergén anyagokról is tájékoztatni kell a vásárlókat - hangzott el a Ma reggelben.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet visszavonta a parlagfû miatt korábban kiadott riasztási fokozatokat, hamarosan véget ér a 2014-es parlagfûszezon – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtök reggel az MTI-vel.

Az érzékenyek asztmás tünetei akár rohamszerûen jelentkezhetnek.

Nékám Kristóf allergológus szerint sem a társadalom, sem a döntéshozók nem érzékelik, milyen súlyos és egyre növekvõ problémát jelent az allergia Magyarországon. A Magyar Allergia Szövetség elnöke az MTI-nek adott interjújában azt mondta: létre kellene hozni egy szakmai, operatív központot, s annak irányításával át kell tekinteni, majd újra kellene szervezni a magyarországi allergiaellátást.

A záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfû pollenkoncentrációjának emelkedését, de az ennek ellenére – elsõsorban az ország déli és keleti részén – továbbra is elérheti a magas, sõt helyenként a nagyon magas szintet is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Az allergiás rohamok megelõzésében nagyon fontos a rendszeres porszívózás is.

A parlagfû heti átlagos pollenkoncentrációja az ország északkeleti sarkában, Nyíregyháza környékén elérte a magas szintet, ezért a térségre II. fokú riasztást adott ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Ha gyermekünk náthás, folyik és viszket az orra, tüsszög, könnyezik a szeme, fáradt, vagy hirtelen figyelmetlenné válik az iskolában, lehet, hogy allergiás.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) jelentése szerint az ismétlõdõ záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfû pollenkoncentráció emelkedését, a hétvégén ugyanakkor már többfelé elérheti a magas szintet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton az MTI-vel.

Késõbb jöhet a robbanás2014-08-10 15:24:04

Egyelõre kevesen használják a netes parlagfû bejelentõ rendszert.

Helikopterrõl is ellenõrzik, illetve felderítik a parlagfüves területeket, így pontos kép kapható azokról a tulajdonosokról és használókról, akik nem tartják rendben földjeiket – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Az allergén gombák koncentrációja az idõjárás ellenére is elérheti a magas szintet.

Magyarországon csak néhány helyen fordul elõ a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp, a gyomnövény ugyanakkor gyors szaporodásra képes – válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI kérdésére kedden.

« 1. oldal »  Következő »