2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Sztrájkra készülnek a volándolgozók, miután a második tárgyalási fordulón is nulla százalékos béremelési ajánlatot kaptak. Az ismételt sikertelenség kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél, olyannyira, hogy megalakították a sztrájkbizottságot.

Nyílt levélben hívta fel a miniszterelnök figyelmét az igazságügyi dolgozók helyzetére Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület elnöke. A levélben többek között azt írják, a magyar bírók keresnek a legkevesebbet az unióban.

Fizetésük csaknem egyharmadát kapják meg pluszban a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók. Az emelés július 1-jétõl érvényes, tehát a katonák és a rendõrök elõször augusztusban kapnak emelt összeget. Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók fizetése is emelkedik július1-jétõl, a diákhitel kamata pedig alacsonyabb lesz. A szocpol helyébe lépõ csokot a korábbinál többféle lakás vásárlására lehet majd igénybe venni, igaz, milliókhoz csak a drágább otthont vásárlók juthatnak majd.

A jövõ évi költségvetés tervezetében 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyben dolgozók béremelésére – jelentette be az emberi erõforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Lakhatási támogatást is kaphatnak a rendvédelmi dolgozók a júliustól induló többlépcsõs béremelés-sorozat mellett – számolt be az M1 aktuális csatorna Híradója szombaton.

Átlagosan 30 százalékkal emelkedik a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók bére július 1-tõl, miután az Országgyûlés elfogadta a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljérõl és a katonai életpálya bevezetésérõl szóló törvényeket – mondta el a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Székesfehérváron.

Augusztus elején kaphatják meg a rendvédelmi dolgozók a megemelt illetményüket – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium politikai államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfõ reggel.

A kormány a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak idei bérkompenzációjának finanszírozására 22 milliárd 294 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el. Az errõl szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A Volán társaságok integrációjából létrejött regionális közlekedési központok több mint 18 ezer munkavállalója április elsejétõl 2,4 százalékos béremelésben, valamint egyszeri, bruttó 30 ezer forint összegû bérjuttatásban részesül – közölte a társaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. (MNV) csütörtökön az MTI-vel.

Szeptembertõl a pedagógus életpálya részeként újabb 3,5 százalékos béremelés várható – mondta Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyûlés kulturális bizottsága elõtt szerdán, Budapesten. Jelezte: az emelés 2016-ban és 2017-ben is folytatódik majd.

A MÁV-csoport vezetése megállapodott a szakszervezetekkel arról, hogy átlagosan 3,4 százalékkal emeli a vállalatcsoport mintegy 35 ezer munkavállalójának keresetét - tájékoztatta a vasúttársaság csütörtökön az MTI-t.

Országos demonstrációra készül a volt volánbuszosokat képviselõ Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ), ha nem sikerül megállapodniuk a béremelésrõl - közölték a szakszervezetek hétfõn az MTI-vel.

A Magyarországon mûködõ nemzetközi vállalatok 4,6 százalékkal emelték alkalmazottaik alapbérét az idén a szeptemberi állapot szerint - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési felmérésébõl, amelynek eredményeit csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

Megszületett a bérmegállapodás a Magyar Postánál: márciustól sávosan 2-3,5 százalékkal vagy 10-12 ezer forinttal nõnek a bérek. Egyszeri kifizetéssel pedig 40-45 ezer forintot kapnak a postások.

A pénzt január elsejétõl mintegy 29 ezren kapják meg, elõször márciusban folyósítják visszamenõleg.

A kormány a jövõ évre várható inflációval, azaz 2,4 százalékkal emeli januártól a közfoglalkoztatottak bérét - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelõs államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Jövõre a szociális és a gyermekvédelmi ágazatban dolgozók is megkapják a korábban elmaradt béremelést - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkára Debrecenben.

Több munkaadói, vállalkozói szervezet máris megkezdené a 2014-es bértárgyalásokat. Az egyeztetéseket preferálók a jövõre várható 2,4 százalékos infláció mellett 4,5-5 százalékos béremelést szeretnének, de néhány területen akár 10 százalékkal is nõhetne a fizetés.

A pedagógus-béremelés kiterjesztésérõl szóló elõterjesztést vitatja meg az Országgyûlés ma, kétnapos rendkívüli ülése elsõ napján.

Sokan cserélnének a pedagógus szakszervezetekkel, hiszen egy 34 százalékos alapbéremelés körül kell vitatkozni - mondta a miniszter.

Megszületett a megállapodás a minimálbérrõl, amely jövõre 98 ezer forintra emelkedik. Így évek óta elõször nõhet a minimálbéresek kézhez kapott bére.

Béremelés helyett bércsökkentés
Miskolc – Magas munkanélküliség, bizonytalan munkahelyek. Ez vár ránk jövõre Borsik János szerint.

Júniustól 8 százalékkal emelik a közalkalmazottak bérét Romániában, és megkezdik az átlagon felüli nyugdíjakból jogtalanul visszatartott egészségbiztosítási járulékok visszafizetését – közölte vasárnapra virradó éjjel Florin Georgescu pénzügyminiszter-jelölt, miután a beiktatásra váró új román kormány küldöttsége befejezte kétnapos tárgyalássorozatát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Bukarestben tartózkodó szakértõi csoportjával.

Budapest, 2012. március 26., hétfõ (MTI) – Az Országgyûlés hétfõn elfogadta a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresõk bérkompenzációjának végrehajtásához szükséges törvénymódosításokat, és változtatott a költségvetésen is, segítendõ azokat a vállalkozásokat, amelyeknek az ötszázalékos béremelés is gondot okoz.

« 1. oldal »