2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

Az utolsó negyedévben a búzánál áremelkedésre számítanak az elemzõk.

Számol a molnár meg a pék2014-08-20 17:51:53

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt állítólag brutális kenyéráremelés jöhet.

A gabonatermesztõk tisztességes gazdasági évet tudhatnak maguk mögött.

A földmûvelésügyi miniszter a Debreceni Egyetem karcagi kutatóintézetében elmondta, a szokásosnál két héttel korábban indult el az aratás, és az elõrejelzések szerint 5 millió tonna körüli össztermés várható.

Nagyon sok búza termett2013-09-24 20:02:59

Nagyon jó év volt az idei a kalászos gabonáknak, a búzatermes 17 százalékkal több, mint az elmúlt öt év átlagáé. A tavalyihoz képest még szebb az eredmény. Az idén több mint ötmillió tonna búza termett, 28,2 százalékkal több, mint 2012-ben. A termés mennyisége 17,4 százalékkal meghaladta az elõzõ öt év átlagát is - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megszenvedték a növények, állatok is a kánikulát az elmúlt három hétben. Máris drágul a hús, viszont az aprónak maradt gyümölcs olcsóbb lehet.

A hét elején gyakorlatilag befejezõdött az õszi búza aratása az országban - közölte Czerván György szerdán Budapesten, az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követõ sajtótájékoztatón.

Nem tapsolnak az árnak2013-07-08 12:15:57
Nem tapsolnak az árnak
Hajdú-Bihar – A hozammal és a minõséggel még csak-csak, az árral azonban nem elégedettek a gazdák.

Közepes, vagy annál jobb termést ígér nyárra a búza a jelenlegi fejlettségi állapota alapján – mondta a vidékfejlesztési miniszter vasárnap az országos búzaszentelési ünnepen, Tiszafüreden.

Illusztráció
Hajdú-Bihar - A kukorica és a búza árrobbanását piaci eszközökkel képtelenek az állattartók kezelni.

A liszt ára augusztus 1-tõl kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelõzõ idõszak árához képest, ezért a kenyér is várhatóan drágul - közölte a Magyar Pékszövetség. Az aratást megelõzõen a liszt átlag ára 72-74 forint volt kilogrammonként.

Búzaszentelés Pocsajban2012-05-29 09:37:28

Pocsaj – Õsi hagyomány szerint a pocsaji és a bedõi görög katolikusok Pünkösd vasárnapján tartják a búzaszentelést. Így történt ez az idei pünkösdön is: a szentmise után a templom elõtt búzát szenteltek és osztottak a híveknek.

« 1. oldal »