2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tudatosabb megtakarítók2015-02-06 13:26:42

Az elmúlt két évben közel duplájára emelkedett a befektetési alapok állománya.

Magyaroroszágon a bankbetétek - összhangban a jegybanki kamatpolitikával - már rég nem kínálnak magas kamatot, mellettük szól viszont, hogy még mindig a legbiztonságosabb megtakarítási formák közé tartoznak. Azonban, ha nem körültekintõen választjuk meg a számunkra megfelelõ betétet, könnyen elõfordulhat, hogy a várt növekedés elmarad, sõt csökkenni fog az eredetileg lekötött pénzünk.

2013. július 12. Szorgalmasan követték az elmúlt két hétben a bankok a legutóbbi jegybanki kamatvágást, azonban akad már néhány pénzintézet, amelyik emelt. Igaz, ezek csak az akciós pénzeknél fizetnek valamivel többet az eddiginél. A jegybanki kamatvágás még folytatódhat, a bankoknak viszont elõbb-utóbb az elpárolgó pénzekkel kell szembesülniük.

A hétfõi Varga-csomag emelte a tranzakciós adót, illetve a megtakarításokra is kivetette az egészségügyi hozzájárulást. Augusztustól kevésbé éri meg rövidebb távon takarékoskodni, több mehet majd a fogyasztásra. A dologgal ez lehet a kormány egyik célja. Aki viszont hosszú távon tervez, az megúszhatja a magasabb adót.

 

Tavaly õsz óta folyamatosan nõ a lakástakarékok vonzereje a bankbetétekhez képest a jegybanki alapkamat-csökkentések miatt – figyelmeztet elemzésében a Bankmonitor.hu. A változást az okozza, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatvágásai jelentõsen csökkentették a bankbetéti kamatszintet, ezzel szemben a lakástakarékok teljes hozama nem változott az elmúlt egy évben, mivel az azt meghatározó jogszabályok változatlanok maradtak.

2013. május 14. Hétfõn több betétet is elért a kamatcsökkentés, szerdától pedig további vágások várhatók. Sorra dõlnek ki a még tûrhetõ feltételeket kínáló konstrukciók. Rosszul járnak az apránként megtakarítók és a hosszú távon gondolkodók is.

« 1. oldal »