2024. április 23. Kedd, Béla.
 

A pénzügyi intézmények már postára adták az elszámoló leveleket devizahiteles ügyfeleik közel felének, azoknak, akik már meg is kapták, legfontosabb teendõjük, hogy ellenõrizzék az elszámolás adatait, és túlfizetés esetén – ha az elszámoló banknál nincs számlájuk – tájékoztassák a pénzintézetet arról, milyen formában szeretnének hozzájutni az õket megilletõ összeghez.

A pénzügyi intézmények április 30-ig, vagyis jövõ hét csütörtökig küldhetik ki devizahiteles ügyfeleiknek az elszámolási és forintosítási tájékoztatókat, a küldemények több mint felét, 1 millió 130 ezer levelet az utolsó héten adják postára a bankok.

Április 24-ig 870 ezer, a fogyasztói kölcsönszerzõdések elszámolását tartalmazó értesítés érkezett be a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által elõre jelzett 2 millió küldemény csaknem 45 százaléka – közölte a Magyar Posta pénteken az MTI-vel.

Dönteni kell: olcsó vagy inkább biztonságos forinthitelt választunk?

A devizahiteles ügyfeleknek az elszámoló levél átvételétõl számított 30 nap áll rendelkezésére a panaszok jelzésére, a pénzintézetek pedig legkésõbb az elszámolást követõ 15 napon belül kötelesek az elszámolás pénzügyi teljesítésére – jelezte az MTI érdeklõdésére Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára.

A pénzintézetek a devizahiteles levelek negyedét adták fel eddig – közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

A K&H Bank március második felében a lízinges ügyfelekkel kezdte meg az elszámoló levelek kiküldését, a CIB Bank pedig jövõ héten kezdi a tájékoztatók kiküldését – közölték a pénzintézetek az MTI érdeklõdésére.

Rugalmasabbá vált az árfolyamgáttal érintett szerzõdések futamidejének meghosszabbítása, ugyanis egy rendeletmódosításnak köszönhetõen a pénzügyi intézmények az árfolyamgáttal és forintosítással egyaránt érintett kölcsönök futamidejét a rögzített árfolyam alkalmazási idõszakának kezdõ idõpontjától számított hatvanadik hónap végén vagy – ha az korábbi idõpontra esik – az eredeti futamidõ lejártakor, az akkor fennálló tartozás figyelembevételével is meghatározhatják.

Április 9-ig 149 ezer devizaalapú fogyasztói kölcsönszerzõdés elszámolását tartalmazó értesítés érkezett be a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által elõre jelzett 2,1 millió küldemény alig több mint 7 százaléka – tájékoztatta a Magyar Posta csütörtökön az MTI-t.

A banki hitelek elszámolása a törvény erejénél fogva automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik, függetlenül attól, hogy jelenleg is fennálló vagy korábban már visszafizetett kölcsönrõl van szó. Egyedül a korábban rögzített árfolyamon kedvezményesen végtörlesztett fogyasztóknak kellett maguknak kérniük az elszámolást pénzügyi intézményüktõl március 31-ig.

Az UniCredit bank a pénzügyi elszámolás eredményeként több mint 26 milliárd forintot számolt el ügyfelei javára március 29-ig – közölte a bank az MTI érdeklõdésére.

A CIB Bank mind az élõ, mind a lezárt devizahitelek esetében teljesítette az elszámolást, a CIB Lízingnél és a CIB Ingatlanlízingnél az elszámolás folyamatban van; a leveleket április második felében küldik ki – közölte a CIB az MTI kérdésére.

A Magyar Nemzeti Bank lezárta elõzetes vizsgálatát a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkezõ hitelintézeteknél, a jelentõs aránnyal bíró, az érintett ügyletek kiemelkedõ részét lefedõ szerzõdés-típusok esetében, és megállapította, hogy a vizsgált esetekben a bankok megfelelõen ültették át az elszámolási képletet – közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

Az AXA Bank megkezdte a devizaalapú kölcsönügyletek elszámolásáról szóló értesítõlevelek postázását ügyfeleinek, az elsõ pénzügyi teljesítések már megtörténtek, és a továbbiakban a levelek kiküldésével párhuzamosan zajlanak – közölte a hitelintézet.

Már csak két napjuk van a kedvezményesen végtörlesztõ ügyfeleknek, hogy tízezer forintos díj ellenében igényeljék pénzügyi intézményüktõl az elszámolást.

Az elszámolás és a forintosítás az árfolyamgát rendszerbe belépett devizahitelesekre is vonatkozik. Az árfolyamgátasoknak érdemes megfontolniuk, maradnak-e a törlesztõrészlet rögzítésénél, kockáztatva, hogy a gyûjtõszámlahitel lejárta után megugorhat a havi törlesztésük, vagy inkább vállalják a magasabb törlesztõrészletet.

A banki elszámolás mintegy 180-200 ezer élõ lakossági devizahiteles autófinanszírozási szerzõdést érint, amelyek összesen körülbelül 300 milliárd forintos tartozást jelentenek. A lezárt szerzõdéseket is figyelembe véve - durva becsléssel - 1000 milliárd forint körüli szerzõdésállományt érint az elszámolás - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség fõtitkára az MTI-nek.

A devizahitelesekkel való elszámolás jelenlegi szakaszában az ügyfeleknek csupán annyi teendõjük van, hogy frissítsék lakcímüket bankjuknál, ha idõközben elköltöztek, egyébként elég megvárniuk az értesítõ levelet, abból sok kérdésükre választ kapnak - ismertette a Magyar Bankszövetség alelnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A CIB Banknál az elmúlt idõszakban jelentõsen megnõtt az érdeklõdõ ügyfelek száma a korábbi hónapok átlagához képest, és várhatóan az elszámolási tájékoztatók kiküldését követõen ez még inkább jellemzõ lesz, míg a K&H-nál a héten nem nõtt észrevehetõen az érdeklõdés, de leginkább telefonon keresik a bankot - közölte a két pénzintézet az MTI érdeklõdésére.

A banki elszámolás elsõ napjaiban sem az UniCreditnél, sem a Raiffeisennél nem tapasztaltak jelentõs forgalomnövekedést, az UniCredithez az elsõ két munkanapon körülbelül 30 végtörlesztõs elszámolási igény érkezett, a Raiffeisennél pedig a telefonos érdeklõdõk száma nõtt valamelyest - közölték a pénzintézetek az MTI érdeklõdésére.

A bankok a hivatalos értesítõ kiküldése elõtt elektronikusan vagy telefonon is tájékoztathatják ügyfeleiket az elszámolt összeg jóváírásáról, illetve teljesíthetik is a kifizetést, de ez nem pótolja a hivatalos értesítést, és nem rövidíti le az ügyfél panasztételi lehetõségének idõtartalmát - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közleményben.

A forintosítást kivéve az autóhitelesek esetében nagyon hasonló az elszámolás folyamata, mint a lakáshiteleseknél - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI megkeresésére.

A deviza alapú autóhitelesek és a gépjármûlízinges ügyfelek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról az értesítõ leveleket.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja a jegybank honlapján elérhetõ külön felületen tájékoztat a banki elszámolás és a forintosítás legfontosabb tudnivalóiról, részleteirõl.

Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerzõdéshez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítõlevelet küld ki ügyfeleinek - közölte a pénzintézet hétfõn az MTI érdeklõdésére.

« Előző « 2. oldal »  Következő »