2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Búcsú a 40 milliótól?2015-03-03 18:05:36

A félezer hátrányos helyzetû gyereket segítõ Igazgyöngy Alapítvány segítségért kiált.

A Tigáz Zrt. mindent megtesz azoknak a fogyasztóinak, ügyfeleinek a megsegítéséért, akik a Buda-Cash brókerház és a kapcsolódó bankok jelenlegi hatósági vizsgálata miatt nem férnek hozzá a pénzükhöz, és ezért fizetési nehézségeik adódnak.

Méltányos eljárásra számíthatnak a rendkívüli helyzetben a Buda-Cash ügyben érintett ügyfelek - közölte az E.on csoport pénteken.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvénymódosítást kezdeményez a felügyelési keretrendszer szigorítása érdekében, ez többek között az átfogó vizsgálatok ciklusaira vonatkozó elõírásokat érintené - közölte a jegybank az MTI-vel.

A Magyar Nemzeti Bank 2015. február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá korlátozó rendelkezéseket vezetett be a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-dunántúli Regionális Bank (a továbbiakban: DRB) bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézetnél (a BRB BUDA Regionális Banknál, a DRB Dél-dunántúli Regionális Banknál, a Dél-dunántúli Takarék Banknál, vagy az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál) is.

A Budapesti Értéktõzsde (BÉT) vezérigazgatója február 26-án 15 óra 06 perctõl, korlátozással: csak zárás alkalmazására, határozatlan idõtartamra visszaállította a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedési jogát a származékos szekcióban - tette közzé a BÉT csütörtökön a honlapján.

Kisebb sorok alakultak csak ki, folyamatosan vették fel az ügyfelek a DRB bankcsoporthoz tartozó négy bank fiókjaiban a számukra kifizethetõ 60 ezer forintot az MTI vidéki tudósítónak helyszíni jelentése szerint.

A Befektetõ-védelmi Alap (Beva) automatikusan nem intézkedik a kártalanításról: a Buda-Cash befektetõinek egy erre szolgáló formanyomtatványon kell majd benyújtaniuk kártalanítási kérelmüket az alaphoz, a kifizetések pedig kizárólag forintban történnek - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztató anyagban.

A munkáltatónál kell jelezni, ha valaki a Buda-Cash-ügyben érintett pénzintézeteknél vezetett számlára kapja fizetését, a Magyar Államkincstár ügyfeleinek pedig a megyei igazgatóságnál kell kérelmezniük, hogy illetményüket más pénzintézethez utaltassák. A február havi béreket, illetményeket - a rendkívüli helyzetre való tekintettel - a Kincstár postai úton küldi meg az érintetteknek - tájékoztatta a Magyar Államkincstár és az MNB az MTI-t.

A jegybank volt az a szervezet, amely az elsõ alkalommal felszínre hozta a Buda-Cash-nél történt visszaéléseket - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-nek csütörtökön. Emlékeztetett: az utolsó átfogó felügyeleti vizsgálat 2010 májusában zajlott le, különösebb elmarasztalás nélkül. Az alelnök közölte azt is, hogy az elmúlt pár napban bizonyossá vált a korábbi gyanú, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél súlyos visszaélések történhettek az ügyfelek pénzével.

Postán kapják kézhez ellátásukat azok, akik eddig a DRB bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat - közölte az MTI érdeklõdésére az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság csütörtökön.

A DRB bankcsoport ügyfelei kizárólag a pénztárakban, készpénzben vehetik fel azt a 60 ezer forintot, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) maximálta az ügyfelenként kifizethetõ összeget. A DRB Regionális Bank Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szükséges készpénzfedezet a bankban rendelkezésre áll, a fiókhálózatba csütörtökön délelõtt kiszállítják.

Kétségbeesett ügyfelek rohamozták meg az ÉRB Bank Piac utcai ügyfélszolgálatát, miután a korábban jelzett egymillió helyett az MNB csütörtök reggelre 60 ezer forintra csökkentette a kifizethetõ betétek és más források összegét.

A DRB Bankcsoport fizetõképességi helyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 60 ezer forintra csökkentette a kifizethetõ betétek és más források összegét csütörtöktõl - közölte a jegybank az MTI-vel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) méltányosan jár el azokkal szemben, akik fizetési nehézséggel küzdõ pénzintézetnél vezetik bankszámlájukat, és emiatt nem tudnak határidõben eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek - válaszolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI szerdai megkeresésére.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankszünnapot rendelt el a DRB Bankcsoportnál - közölte a jegybank honlapján szerdán.

« Előző « 2. oldal »