2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Reprezentatív szemészeti és cukorbetegség-szûrés indul április elején, mintegy 3600 ötvenévesnél idõsebb embert vizsgál meg ingyenesen a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának kutatócsoportja.

A cukorbetegség hatékony kezelésében jelenthet segítséget az az informatikai megoldás, amelyet 406 millió forint európai uniós támogatással a Budapesti Gazdasági Fõiskola (BGF) és a U1 Nonprofit Kft. valósított meg.

Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika Diabétesz Osztályának vezetõje szerint nagy elõrelépés történt az 1-es típusú cukorbetegség õssejtes gyógyításában azzal, hogy a Harvard Egyetem kutatócsoportjának sikerült úgynevezett pluripotens õssejtekbõl százmilliós nagyságrendben bétasejteket elõállítaniuk.

Tízbõl egy cukorbeteg2014-07-07 14:35:48

Ha egy szülõ cukorbeteg, akkor 40 százalék az esélye, hogy a gyermeke is az lesz.

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis amikor az étrend összeállítására kerül sor, a gombafélék többnyire kimaradnak a választásból.

A cukorbetegség hazánkban minden tizedik embert érint. Körülbelül 800 ezer a kezelt páciensek száma, és majdcsak ennyi azoké is, akik még nem tudnak róla.

Hatékonyabban csökkenthetõ a vércukorszint, ha egy hosszabb, mérsékelten megerõltetõ edzés helyett közvetlenül étkezés elõtt beiktatunk néhány rövid ideig tartó, intenzív „mozgásfröccsöt”. A rendszeres testmozgás fontos eleme a cukorbetegség elleni harcnak, de úgy tûnik, az sem mindegy, hogy mikor és mennyit edzünk.

Az influenza ellen nem a C-, hanem a D-vitamin véd. A magyarok több mint 90 százaléka azonban tél végére D-vitaminhiányos.

Az év végi ünnepi idõszak közeledtével talán még nehezebb eligazodniuk a cukorbetegségben érintetteknek a kalóriák és szénhidrátértékek útvesztõjében, nem is beszélve a bõséges karácsonyi fogásokról és a rokonlátogatásokról.

Cukorbetegek oktatása2013-11-13 07:37:17

A berettyóújfalui Élet Diabétesszel Egészségesen Sokáig /ÉDES/ Egyesület Bíró Antalné egyesületi elnök vezetésével néhány éve mûködik, kb 50 fõs tagsággal.

Debrecenben bemutatták az elsõ magyar menürendszerrel ellátott vércukormérõ eszközt, amely a fejlesztõk reményei szerint kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a betegek mindennapi kezelését.

Bár a cukorbetegség nevében ott a cukor, egész eddig a cukorfogyasztás és a cukorbetegség közötti közvetlen kapcsolatot tudományosan nem igazolták. Egy új tanulmány azonban megmutatja ezt az összefüggést, ami jelentõségében ahhoz hasonlítható, mint amikor az 1960-as években feltárták a dohányzás és a tüdõrák közötti kapcsolatot.

A cukorbetegség világnapján, november 14-én, a Bihari Diabetesz Egyesület közgyûlést és tudományos konferenciát tartott a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központban, ahol megjelent és felszólalt Muraközi István polgármester és Dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház fõigazgatója is.

Nagyon rosszul járnak azok a cukorbetegek, akik folytatják a dohányzást. A cigaretta a diabétesz kialakulását is segíti.

Tragédia Schobertéknél!2009-09-04 17:13:37
« 1. oldal »