2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

"A devizahiteleket ki kell vezetni a magyar hitelpiacról, de a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel" - mondta a szerdai kormányülés után Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter. A Pénzcentrum.hu számításai szerint a kijelentés csak akkor teljesülhet, ha a forinthitelesek kapnak egy bizonyos pénzösszeget ajándékba vagy a devizahiteleket a mainál kedvezõtlenebb feltételek mellett forintosítják, amitõl valójában nõnének a devizahitelesek terhei.

A kormány a bankokkal és civilszervezetekkel folytatandó egyeztetéseken jelöli ki, miként akarja megmenteni a lakáscélú forint- vagy devizahiteleseket. Viszont a költségvetés sok terhet nem vehet magára, és a kabinet a mielõbbi lezárásban gondolkodik, vagy mégsem - ez rajzolódik ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavaiból.

Lekerült a napirendrõl a bankok „puccsszerû” helyzet elé állítása, tárgyalásokat kezdenek a pénzintézetekkel, és nem hárítják rájuk az árfolyamváltozásból eredõ 1100 milliárdot – nagyjából ennyit tudni a kormány terveirõl.

 

A Népszabadság szerint több évig is eltarthat a mentõakció.

Sok ezer család életét keseríti meg a válság óta a devizahitelek törlesztése - nem véletlen, hogy egyre több per indul az ügyben. A bankok ellen folytatott kétes kimenetelû háború helyett érdemes tisztában lenni az egyéb lehetõségekkel is, ha nem tudjuk fizetni a hitelünket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkinek kész segíteni.

A devizahiteles perekben az adósok fõ célja megszabadulni a nagy terhet okozó kötelezettségek alól. Több jogász és érdekvédõ ennek lehetõségével kecsegteti az adósokat, akik ennek érdekében akár plusz költséget, terhet vállalnak és bírósághoz fordulnak - de a hitel irreálisan magas terheit még egy kedvezõ bírósági döntés sem képes enyhíteni.

Az árfolyamküszöb központi eszköze lesz a Svájci Nemzeti Bank monetáris politikájának a belátható jövõben is - mondta Jean-Pierre Danthine, a jegybank alelnöke egy montreali konferencián. Szavai azt a reményt keltik a magyar frankhitelesekben, hogy a frank árfolyama a jövõben sem mehet 250 forint fölé, amíg az euró árfolyama 300 forint alatt tartózkodik.


Új adók bevezetését nem tervezi a kormány, a rendszer finomhangolása folyik, de az áfa mértékét ez nem fogja érinteni. A devizahiteleseket segítõ további intézkedések várhatók - mondta egy interjúban az NGM pénzügy-politikai államtitkára.

Elengedi leginkább bajban lévõ adósai tartozásának egy részét az AXA bank. De feltételként szabja, hogy adják el lakásukat, házukat és a befolyt összeget a hitel törlesztésére fordítsák. Így ha az adós meg tud egyezni a bankkal, tiszta lappal kezdheti újra az életét, tartozás nélkül, de valahol máshol, otthon nélkül. A program része még egy kedvezõ hitel is, amit azok kaphatnak a banktól, akik megvásárolják az megmentett adós lakását.


Ki kapja az ingyen hitelt?2013-04-06 11:59:13

A jegybank növekedésösztönzõ programjának hasznát még nem lehet megítélni, de jó gazdaságpolitikával igazából szükség se lett volna rá.

 

Megint nõtt azoknak a háztartásoknak a száma, amelyeknek gondot okoz a hitelek törlesztése. S nem csak a devizahiteleké. Emelkedett azok száma is, akik már egy éve nem tudják fizetni a részleteket.

 

 

Az árfolyamváltozás és a lakásárak csökkenése miatt a korábbinál is több devizahiteles tart ott, hogy hiába törleszt, a tartozása csak lassan fogy. S ha eladná a lakását, az ára nem lenne elég arra, hogy kifizesse a hitelét.

 

Áprilisra tervezik Matolcsy György új miniszteri biztosai a félig állami, félig civil webbank elindítását, amely az eredeti célok szerint a devizahiteleseket karolná fel, és olcsó szolgáltatásokat ígér mindenkinek. Az adósok már nagyon várják az új bankot, de lehet, hogy csalódni fognak: 6 milliárdos kezdõtõkével és nem kiforrott koncepcióval inkább egy fapados pénzintézet körvonalazódik, amely lehet, hogy összeáll a Postával és a már félig állami Takarékbankkal is.

Az utóbbi két és fél évben sikerült átszervezni Magyarországot, a kormány egyik legnagyobb tette az oktatás átalakítása volt - mondta Orbán Viktor vasárnap, egyúttal azt ígérte, hogy a magas törlesztõrészlettel küzdõ, becsapott devizahiteleseknek újabb segítséget fog nyújtani a kormány.

 

Már csak egy hetük van a devizahiteleseknek, hogy megszabaduljanak régi hiteleiktõl. Legalábbis az átlátható árazás biztosító törvénymódosítás értelmében augusztus 31-ig kérhetik bankjuktól a kölcsön módosítását, hogy az megfeleljen az április elsejétõl érvényes kritériumoknak. Ez az a törvény, amivel a kormány el kívánja érni, hogy a banki hitelkínálat átlátható és összehasonlítható legyen, a pénzügyekben kevésbé járatosaknak is. Ez és az éves csúcs közelében lévõ euró és svájci frank árfolyam a devizahiteleseknek azt is lehetõvé teszi, hogy forintosítsák hitelüket. Érdemes lecsapni a lehetõségre?

 

 

Még egy hónapig van lehetõségük a devizahiteleseknek, hogy megszabaduljanak régi hiteleiktõl. Legalábbis az átlátható árazás biztosító törvénymódosítás értelmében augusztus 31-ig kérhetik bankjuktól a kölcsön módosítását, hogy az megfeleljen az április elsejétõl érvényes kritériumoknak. Ez az a törvény, amivel a kormány el kívánja érni, hogy a banki hitelkínálat átlátható és összehasonlítható legyen, a pénzügyekben kevésbé járatosaknak is. Ez és a 11 hónapos csúcs közelében lévõ euró és svájci frank árfolyam a devizahiteleseknek azt is lehetõvé teszi, hogy forintosítsák hitelüket. Érdemes lecsapni a lehetõségre?

 

Ugrásszerûen nõtt az árfolyamgát iránt érdeklõdõk száma a kereskedelmi bankoknál az elmúlt hetekben, miután a nem közszférában dolgozó devizahitelesek is benyújthatják igényeiket.

Több bank is arról számolt be, hogy amióta nem csak közszférában dolgozó devizahitelesek nyújthatják be igénylésüket, azóta megsokszorozódott az árfolyamgát iránt érdeklõdök száma. Szakértõk szerint a növekvõ érdeklõdésnek a gyengülõ forint is a magyarázata.

Tisztességtelen a bíróság szerint az OTP hitelezési gyakorlatának egy pontja, így a bank egyik ügyfele valószínûleg kártérítést kap. A bank alacsonyabb árfolyamon adta, de magasabb árfolyamon hajtotta be a hitelt. Ezt a módszert az összes hazai bank alkalmazta, amivel havonta több ezer forintot is veszíthettek a hitelfelvevõk. A bírósági ítélet lavinát indíthat el, ha vérszemet kapnak az adósok, akkor százmilliárdos bukás is fenyegetheti a bankokat.

Mérsékelt érdeklõdésrõl és egyelõre kisszámú igénybejelentésrõl számoltak be az új árfolyamrögzítés kapcsán a Portfolio.hu-nak nyilatkozó nagybankok. Ennek ellenére a várakozásaikat megfogalmazó hitelintézetek egytõl egyig 50% fölötti részvételre számítanak. Mivel a nem közszférában dolgozó lakáshitelesek csak június 1-jétõl élhetnek a lehetõséggel, a legnagyobb érdeklõdés ekkortól várható.

A vásárlás egyik feltétele, hogy az ingatlan forgalmi értéke nem haladja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot. Legkorábban fél év múlva élhetnek majd az adósok a visszavásárlás jogával.

A várhatóan százezres nagyságrendû végtörlesztési ügyletek kezelése komoly szervezési feladatot jelent a bankok számára, a PwC könyvvizsgáló számításai szerint a bankredszer pótlólagos munkaerõ kapacitásigénye 1000 és 2500 fõ között alakul a következõ hónapokban.


Budapest, 2011. október 7., péntek (MTI) – A devizahitelek átváltására indítottak el civilek hiteltársulást, céljuk, hogy a beszerzési társulásokhoz hasonlóan összegyûjtsék a frank- és devizahitelesek igényeit. A “hitelközösség” BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) plusz 1,5 százalékpontos forint hitelkamatot szeretne elérni.

 

A legnagyobb hazai bankoknál már megszületett a válasz a végtörlesztésre: október elejétõl megugrottak a kamatok, megszûntek az akciók és bizonyos hitelajánlatok eltûntek, így egyre nehezebb körülmények között szerezhetnek forinthitelt azok, akik végtörleszteni szeretnének. Eddig egyetlen kisebb banknál látszik, hogy versenyezne a forinthitelbõl végtörleszteni próbáló ügyfelekért.

A Duna House szerint az év második legerõsebb hónapja volt a szeptember az ingatlanpiacon.

« Előző « 4. oldal »  Következő »