2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Egyértelmû, hogy nem lehet devizában a devizahiteleket végtörleszteni, bár egyes bankok a végtörlesztéshez szükséges forrást nem forintból, hanem devizából szeretnék biztosítani - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szombaton Pécsett.

Csütörtöktõl él a végtörlesztés lehetõsége, ami feszített tempót diktálhat bankoknak és adósoknak egyaránt, az utóbbiaknak ráadásul heteken belül több millió forintot is elõ kell teremteniük. Az [origo] összegyûjtötte a legfontosabb pénzlelõhelyeket, és minden praktikus információt, ami a gyors ügyintézéshez, illetve a hosszabb távú kockázatok mérlegeléséhez elengedhetetlen.

Budapest, 2011. szeptember 29., csütörtök (MTI) – A legsúlyosabb gondot továbbra is a lakossági devizahitelek jelentik a pénzügyi fogyasztóvédelemben; a lakossági hitelezés árazása továbbra sem átlátható, a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású lakossági hiteltermékek elterjedésével azonban csökkenhet az ügyfelek kiszolgáltatottsága és kockázata a felügyelet fogyasztóvédelmi kockázati jelentése szerint.

Csak részleges megoldást jelent a magyar devizahiteleseknek az, hogy a svájci jegybank bejelentette, gátat szab a frank erõsödésének. Tartós megkönnyebbülést az európai adósságválság megoldása hozhatna, addig viszont az [origo]-nak nyilatkozó elemzõk prognózisa szerint legfeljebb arra számíthatnak az adósok, hogy 220-230 forintos frankárfolyamon törleszthetnek. Mostantól már nem csak a frank árát, hanem az euróét is érdemes lesz figyelniük.

Budapest, 2011. szeptember 7., szerda (MTI) - Már hétfõn dönthet az Országgyûlés a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítésérõl és a lakóingatlanok kényszerértékesítésérõl szóló törvény módosításáról.

 

 

 

Hajdú-Bihar - Az elöregedõ kistelepüléseken szívesen látnák a tisztességes életet élõ devizahiteleseket.


Budapest (MTI) - A kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint 576 ezer háztartásnak van lakáscélú jelzáloghitele, és minden ötödik magyart érinti a lakáshitelezés. Az érintett háztartások közel felének, 287 ezer családnak deviza-, 289 ezer családnak pedig forintalapú lakáshitele van.

 

 


Budapest  (MTI) - A Fészekrakó hitel nem minõsül fizetéskönnyítõ programnak, aki tehát megfelel a devizahitelesek megsegítésére hozott, az árfolyamgátról szóló törvény többi feltételének is, élhet az árfolyamrögzítés lehetõségével - derül ki a kormányzati kommunikációért felelõs államtitkárság állásfoglalásából.

 

 


Budapest (MTI) - A kormány szerint minden jogszabály rendelkezésre áll ahhoz, hogy augusztus 12-én életbe lépjen az árfolyamrögzítés.

 

Debrecen - A svájci frank eszeveszett száguldása miatt egyre nagyobb a bizonytalanság a devizahitelesek körében. Egyre többen teszik fel a kérdést,hogy érdemes-e élniük a jövõ héten életbe lépõ lehetõséggel, amikor hozzáférhetõvé válik az árfolyam rögzítés igénylése.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint nem lehet a lakossági devizahiteleket forinthitelekre váltani, ezzel 230 milliárd forinttal nõne meg a lakosság egy évi hiteltörlesztési terhe.

Több mint egy éve nem látott magasságba szökött a svájci frank árfolyama csütörtökön, ami újra elhozta a devizahitelesek rémálmát: a törlesztõrészletek emelkedését. A legtöbb svájci frankban eladósodott hitelfelvevõ több mint negyedével fizethet többet havonta, ha így marad az árfolyam, sõt, lesznek olyanok is, akik ugyan évek óta törlesztik adósságukat, most mégis azt látják majd, hogy több pénzzel tartoznak, mint amennyit felvettek a banktól.

Kósa Lajos csütörtöki bejelentése az államcsõd közeli helyzetrõl jelentõs forintgyengülést okozott. Hangsúlyozottan durva számítással élve a nyilatkozat mintegy 70 ezer devizahitel törlesztõjénél eredményezhetett hitelenként több mint ezer forintos részletemelkedést. Akiknek ma, pénteken vonja a bank az esedékes részletet, összesen 85 millió forintot bukhattak.

Jelentõsen visszaszorulhat a banki hitelezés, ha a terveknek megfelelõen szigorodnak a kölcsönzési szabályok és csak a legális jövedelem igazolása után állnak szóba az ügyfelekkel a bankok.

Vajon hány szerencsétlen családra dõl rá pillanatokon belül a devizahitelbõl felépített kártyavár?

« Előző « 5. oldal »