2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Több tízezer nemperes devizahiteles ügyre számítanak a bíróságokon - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke beszélt a Fõvárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelõzõen.

Az Alkotmánybíróság elutasított több, a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos tavalyi jogegységi döntését támadó indítványt, így zavartalanul folytatódhatnak a hitelszerzõdések tisztességtelenségével kapcsolatos perek.

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt az elõzõ napi kormányülés döntéseirõl. Megerõsítette: jövõ héten benyújtják a Háznak a 2016-os költségvetési javaslatot. Ismertetett továbbá tervezett adóváltozásokat, így például azt, hogy mentesülhetnek a háziorvosok az iparûzési adó alól.

Az elszámolási és forintosítási tájékoztatók kiküldésének határideje április 30-án lejárt, az utolsó nap délután négy óráig 1 millió 604 ezer devizahiteles levelet adtak postára a pénzintézetek, az április 30-án feladott küldeményeket – a hosszú hétvége miatt – május 4-étõl kézbesítik.

A devizahiteles elszámolási és forintosítási tájékoztató levelek egységes elveken, tartalmi és formai követelményeken alapulnak, így minden ügyfél számára átlátható információt tartalmaznak – hangsúlyozta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivõ-helyettese szerdán az M1 aktuális csatornán.

A K&H Bank a deviza alapú hitelek esetében 2015. június 15-ig köteles elszámolni ügyfeleivel, és ezen határidõig kell számukra kipostáznia az elszámolásról és forintosításról szóló leveleket, mivel a banknak a deviza alapú hitelek esetében az állammal szemben indított polgári peres eljárása felülvizsgálati eljárással fejezõdött be.

Csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, több mint 400 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése pedig folyamatban van – közölte a Magyar Posta Zrt. kedden az MTI-vel.

A pénzügyi intézmények április 30-ig, vagyis jövõ hét csütörtökig küldhetik ki devizahiteles ügyfeleiknek az elszámolási és forintosítási tájékoztatókat, a küldemények több mint felét, 1 millió 130 ezer levelet az utolsó héten adják postára a bankok.

Dönteni kell: olcsó vagy inkább biztonságos forinthitelt választunk?

A szakemberek azt javasolják, a hitelesek figyelmesen nézzék át az elszámolási értesítõket.

A pénzintézetek a devizahiteles levelek negyedét adták fel eddig – közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

Április 9-ig 149 ezer devizaalapú fogyasztói kölcsönszerzõdés elszámolását tartalmazó értesítés érkezett be a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által elõre jelzett 2,1 millió küldemény alig több mint 7 százaléka – tájékoztatta a Magyar Posta csütörtökön az MTI-t.

A CIB Bank mind az élõ, mind a lezárt devizahitelek esetében teljesítette az elszámolást, a CIB Lízingnél és a CIB Ingatlanlízingnél az elszámolás folyamatban van; a leveleket április második felében küldik ki – közölte a CIB az MTI kérdésére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése értelmében az MNB lehetõvé teszi a lakossági devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódóan kötött banki devizaswap ügyletek lejárat elõtti, részleges lezárását.

Már csak két napjuk van a kedvezményesen végtörlesztõ ügyfeleknek, hogy tízezer forintos díj ellenében igényeljék pénzügyi intézményüktõl az elszámolást.

Az elszámolás és a forintosítás az árfolyamgát rendszerbe belépett devizahitelesekre is vonatkozik. Az árfolyamgátasoknak érdemes megfontolniuk, maradnak-e a törlesztõrészlet rögzítésénél, kockáztatva, hogy a gyûjtõszámlahitel lejárta után megugorhat a havi törlesztésük, vagy inkább vállalják a magasabb törlesztõrészletet.

Nem alkotmányellenes a devizahitelesek és pénzintézetek közti perek felfüggesztése – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett döntésében. Országszerte mintegy 12 ezer folyamatban lévõ devizahiteles pert függesztettek fel a bíróságok a tavalyi év második felében az elszámolások lezárultáig, várhatóan ez év végéig.

A devizahitelesekkel való elszámolás jelenlegi szakaszában az ügyfeleknek csupán annyi teendõjük van, hogy frissítsék lakcímüket bankjuknál, ha idõközben elköltöztek, egyébként elég megvárniuk az értesítõ levelet, abból sok kérdésükre választ kapnak - ismertette a Magyar Bankszövetség alelnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az OTP Bank elkezdte a most is élõ szerzõdéssel rendelkezõ ügyfelek számára a devizahitelekkel kapcsolatos jóváírásokat, elsõ hullámban mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendben, a jóváírásokat a következõ hetekben folytatja a bank - mondta Kovács Antal, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese az MTI-nek, hétfõn.

Pénteken este írja jóvá a tartozás nélkül lezárt deviza és devizaalapú kölcsönszerzõdések fogyasztói túlfizetéseit az MKB Bank.

A Fõvárosi Ítélõtábla pénteken, az EVO Bank által az állam ellen, az általános szerzõdési feltételeinek tisztességes voltának megállapítására indított perben helyben hagyta az elsõfokú bíróság elutasító ítéletét.

Az elsõfokú bíróság ítéletét megváltoztatva, tisztességtelennek mondta ki a Fõvárosi Ítélõtábla pénteki ítélethirdetésén a Porsche Bank általános szerzõdési feltételeibe foglalt kamat megállapítást.

Az elsõfokú ítéletet részben megváltoztatva, egészében elutasította a K&H Bank keresetét a Fõvárosi Ítélõtábla pénteki határozathirdetésén Budapesten.

A Kúria hatályában fenntartotta a másodfokú bíróság azon ítéletét, amelyben az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank keresetét teljes egészében elutasította - közölte az OTP Bank Nyrt. csütörtökön a Budapesti Értéktõzsde honlapján.

Sok rossz döntés vezetett a devizahiteles csapdához – a szakember szerint.

« 1. oldal »  Következő »