2024. április 24. Szerda, György.
 

Azok a bankok, amelyek nem pereltek már januárban, akik pereltek februárban el fogják küldeni az elszámolást az embereknek, majd az elszámolások kézhezvételét követõ hónapban a meglévõ devizahiteleknél csökkenni fognak a törlesztõ részletek és a kamatok.

Jövõ hétfõn az EvoBank Zrt. keresetének tárgyalásával kezdetét veszi a devizahiteles törvénnyel kapcsolatos másodfokú tárgyalások sorozata a Fõvárosi Ítélõtáblán.

Elutasította a Fõvárosi Törvényszék pénteken kihirdetett elsõfokú ítéletében a KDB Bank Európa Zrt. és a CIB Lízing Zrt. magyar állam ellen a devizahitel-szerzõdések ügyében benyújtott keresetét.

Felfüggesztette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank magyar állam elleni keresetének együttes tárgyalását a Fõvárosi Törvényszék pénteken és – elfogadva a hitelintézet javaslatát – az Alkotmánybíróság elé terjeszti az ügyet.

November elsején lépne életbe a banki elszámolás képletérõl és egyes egyéb rendelkezésekrõl szóló törvényjavaslat – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI érdeklõdésére.

A Szabolcs Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét, a Fõvárosi Törvényszék elutasította csütörtökön kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítéletében, az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. ügyében halasztott.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot – közölte az MTI-vel a kormányszóvivõ. Mivel a javaslat elfogadásához az Országgyûlés támogatására is szükség lesz, a kabinet azonnali egyeztetéseket kezd a kormánypárti frakciókkal – olvasható Kurucz Éva közleményében.

Elutasította a bíróság az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. keresetét, a Fõvárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítélete szerint nem feleltek meg a tisztességesség kritériumainak a pénzügyi intézmény által rögzített általános szerzõdési feltételek (ászf).

Elhalasztotta az ítélethozatalt a Fõvárosi Törvényszék hétfõn abban a perben, amelyet az UniCredit Bank indított a magyar állam ellen a devizahitelek ügyében.

Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert az UCB Ingatlanhitel Zrt., a Fõvárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítélete szerint egyes idõszakokban megfeleltek a tisztességesség kritériumainak és így tisztességesek, érvényesek voltak a pénzügyi vállalkozás által rögzített általános szerzõdési feltételek (ászf).

Szeptember 15-ére halasztotta a határozat kihirdetését a Savaria Takarékszövetkezet magyar állam elleni devizahiteles perében a Fõvárosi Törvényszék hétfõn.

A héten 19 per elsõfokú tárgyalásával folytatódtak a devizahiteles perek a Fõvárosi Törvényszéken, amely az ügyek többségében - beleértve a nagyobb bankok közül az Erste, a K&H, az MKB, és a Raiffeisen keresetét, szeptember elejére halasztotta a döntéshozatalt.

Szeptember 16-án hirdet ítéletet a bíróság az Aegon Magyarország Hitel Zrt. által a törvényi vélelem megdöntése végett a magyar állam ellen indított perben, amely hétfõn kezdõdött el a Fõvárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumán.

A héten 19 per elsõfokú tárgyalásával folytatódtak a devizahiteles perek a Fõvárosi Törvényszéken, amely az ügyek többségében – beleértve a nagyobb bankok közül az Erste, a K&H, az MKB, és a Raiffeisen keresetét, szeptember elejére halasztotta a döntéshozatalt.

Szeptember 10-re halasztotta az ítélet kihirdetését a Fõvárosi Törvényszék a Raiffeisen Bank magyar állam ellen indított perében, egyúttal végzéssel elutasította a felperes bank azon indítványát, hogy az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz forduljanak a per tárgyában.

Szeptember 10-re halasztotta az Erste Bank Hungary kontra magyar állam devizahiteles perben az elsõfokú ítélet kihirdetését a Fõvárosi Törvényszék a kedden megkezdõdött perben.

További két tucat bank és pénzintézet küldött keresetlevelet a devizahitelek kérdésében a bíróságra.

Szeptember 9-re halasztotta az elsõfokú ítélet kihirdetését a K&H Bank kontra magyar állam devizahiteles perben a Fõvárosi Törvényszék hétfõn.

Beérkeztek a bankoktól az elsõ devizahiteles szerzõdések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos keresetek a Fõvárosi Törvényszékre pénteken - közölte a törvényszék sajtótitkársága az MTI-vel.

Pénteken tárgyalja a Fõvárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma az elsõ olyan devizahiteles pert, amelyet hitelintézet indított a Magyar Állam ellen a szerzõdések egyoldalú módosításának tisztességtelenségét vélelmezõ törvénnyel kapcsolatban. Pénteken a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet által indított per kezdõdik meg, hétfõn pedig a K&H Bank keresetének tárgyalása következik.

Beérkeztek a devizahiteles szerzõdések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos elsõ keresetek a Fõvárosi Törvényszékre. Két bank és három pénzintézet indított eljárást az állam ellen. Azt kell bizonyítaniuk, hogy a megkötött szerzõdésekben a szerzõdések egyoldalú módosítását - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - megengedõ kikötések tisztességesek és érvényesek.

A bankok újabb 27 devizahiteles keresete érkezett a Fõvárosi Törvényszékre hétfõn, köztük az OTP Bank, az ERSTE Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és az UniCredit Bank beadványa – közölte a törvényszék honlapján.

Mintegy 700 millió forintot kaptak a bíróságok a devizahiteles perek intézésére - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egyik határozatból.

Mintegy 700 millió forintot kaptak a bíróságok a devizahiteles perek intézésére – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egyik határozatból.

A jegybank elõzetes számításai alapján az árfolyamrés semmissége, valamint az egyoldalú kamatemelések tisztességtelensége miatti visszatérítések összege várhatóan nem fogja meghaladni a 900 milliárd forintot a jegybank által kedden közzétett módszertani iránymutatás alkalmazásával sem – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI-nek szerdán.

« Előző « 4. oldal »  Következő »