2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Másodfokon is elutasította a bíróság az OTP Bank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt. és az OTP Ingatlanlízing Zrt. devizahitel-szerzõdések ügyében a magyar állammal szemben benyújtott kereseteit csütörtökön.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint lesznek olyan ügyfelek, akiknek az adóssága - a teljesítõ svájci frank alapú jelzáloghitelek esetében - az elszámolás hatására csupán 0-5 százalékkal mérséklõdik, de olyanok is, akiké több mint 30 százalékkal.

A másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla szerdán kihirdetett jogerõs határozatában jóváhagyta a Fõvárosi Törvényszék szeptember 10-én, a Raiffeisen Bank és a Raiffeisen Lízing Zrt. ügyében hozott elsõfokú ítéleteit, amelyekben elutasította a pénzügyi intézmények magyar állam elleni, devizahitelekkel kapcsolatos kereseteit, és arra kötelezte õket, hogy fizessenek meg egyenként 635 ezer forint másodfokú perköltséget az alperesnek.

Az elsõfokú ítéletet részben megváltoztatva, teljes egészében elutasította a másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla a Magyar Cetelem Bank Zrt. keresetét kedden.

A magyar állam elállt a fellebbezéstõl, így – miután a pénzügyi vállalkozás nem nyújtott be fellebbezést – jogerõs az IMPULS-Leasing Hungária Pénzügyi Lízing Zrt. ügyében szeptemberben kihirdetett elsõfokú ítélet, amely szerint a pénzintézet általános szerzõdési feltételei érvénytelenek és tisztességtelenek.

A másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla kedden kihirdetett másodfokú határozataiban jóváhagyta a Fõvárosi Törvényszék FHB Jelzálogbank Nyrt., valamint FHB Kereskedelmi Bank Zrt. ügyében hozott elsõfokú ítéleteit, amelyekben elutasította a kereseteiket a magyar állam ellen, az FHB Ingatlanlízing Zrt. perében október 30-ára halasztotta a határozat kihirdetését.

A Fõvárosi Ítélõtábla csütörtöki tárgyalásán október 30-ra halasztotta a másodfokú ítélet kihirdetését a CIB Lízing Zrt. magyar állam ellen indított devizahiteles perében.

A Fõvárosi Ítélõtábla szerdai tárgyalásán – másodfokú bíróságként – jogerõsen helyben hagyta az Aegon Magyarország Hitel Zrt. által, a magyar állam ellen indított perben az elsõ fokon eljárt Fõvárosi Törvényszék elutasító ítéletét.

A Szabolcs Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét, a Fõvárosi Törvényszék elutasította csütörtökön kihirdetett elsõfokú, nem jogerõs ítéletében, az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. ügyében halasztott.

Szeptember 10-re halasztotta az Erste Bank Hungary kontra magyar állam devizahiteles perben az elsõfokú ítélet kihirdetését a Fõvárosi Törvényszék a kedden megkezdõdött perben.

« 1. oldal »