2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt az elõzõ napi kormányülés döntéseirõl. Megerõsítette: jövõ héten benyújtják a Háznak a 2016-os költségvetési javaslatot. Ismertetett továbbá tervezett adóváltozásokat, így például azt, hogy mentesülhetnek a háziorvosok az iparûzési adó alól.

Csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek, több mint 400 ezer küldemény feldolgozása és kézbesítése pedig folyamatban van – közölte a Magyar Posta Zrt. kedden az MTI-vel.

A pénzügyi intézmények április 30-ig, vagyis jövõ hét csütörtökig küldhetik ki devizahiteles ügyfeleiknek az elszámolási és forintosítási tájékoztatókat, a küldemények több mint felét, 1 millió 130 ezer levelet az utolsó héten adják postára a bankok.

A pénzintézetek a devizahiteles levelek negyedét adták fel eddig – közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

A devizahitelesekkel való elszámolás jelenlegi szakaszában az ügyfeleknek csupán annyi teendõjük van, hogy frissítsék lakcímüket bankjuknál, ha idõközben elköltöztek, egyébként elég megvárniuk az értesítõ levelet, abból sok kérdésükre választ kapnak - ismertette a Magyar Bankszövetség alelnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Kúria hatályában fenntartotta a másodfokú bíróság azon ítéletét, amelyben az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank keresetét teljes egészében elutasította - közölte az OTP Bank Nyrt. csütörtökön a Budapesti Értéktõzsde honlapján.

A kereskedelmi bankok március elejétõl április végéig küldik ki a devizahiteles ügyfeleknek az elszámolásokról és a forintosításról a leveleiket, a devizahitelesek a hiteleik és az ehhez kötõdõ élethelyzetük négy alaptípusa alapján eltérõ tartalmú levelet kapnak - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vezetõinek csütörtöki háttér tájékoztatóján. Az elszámolási mintalevelek végleges változatainak formáját egy, a napokban megjelenõ MNB-rendelet is rögzíti.

Február 1-tõl hatályos a devizahitelek forintosítása, az átváltási árfolyamot a jogszabály a svájci frank esetében 256,47, az eurónál 308,97 forintos, a japán jennél pedig 2,163 forinton határozta meg. Szintén vasárnap lépett hatályba a fair bankokról szóló törvény, amely szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket.

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, közölte honlapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a HírTv egy mûsorára reagálva.

A Magyar Bankszövetség elnöke a szektor idei legnagyobb kihívásának nevezte a devizahitelek elszámolását, amelynek elõkészítése szavai szerint jó ütemben halad, és megjegyezte, hogy mindeközben a bankrendszerben jelentõs átalakulás zajlik. Patai Mihály az MTI-nek adott interjúban elismerte a költségvetési és monetáris trendforduló eredményeit, de hiányolta a gazdaságpolitikai fordulat végigvitelét.

A nemzetgazdasági miniszter a bankokkal való tárgyalást tanácsolja a nehéz helyzetbe jutott devizaalapú autóhitellel rendelkezõknek.

Másodfokon is elutasította a bíróság az OTP Bank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt. és az OTP Ingatlanlízing Zrt. devizahitel-szerzõdések ügyében a magyar állammal szemben benyújtott kereseteit csütörtökön.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint lesznek olyan ügyfelek, akiknek az adóssága - a teljesítõ svájci frank alapú jelzáloghitelek esetében - az elszámolás hatására csupán 0-5 százalékkal mérséklõdik, de olyanok is, akiké több mint 30 százalékkal.

A korábban késedelembe esett devizahitelesek, ha az elszámolás után képesek törleszteni tartozásukat, akkor ugyanazon szabályok alapján dönthetnek a devizahitel megtartásáról, mint a rendesen fizetõ ügyfelek - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI kérdésére.

Az MNB elkészítette a devizahiteles ügyfelekkel történõ elszámolás módszertanát, ennek alapján az ügyfelek túlfizetéseit tõke-elõtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek. A rendeletet kedden fogadta el az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

A jegybank elszámolási képlete híján és az eltérõ lízingszerzõdések miatt nehéz pontos összegeket kalkulálni, mennyi járhat vissza az autóhiteleseknek, a Magyar Lízingszövetség szerint egyelõre azt lehet mondani, hogy reálisan a kihelyezett összeg 10-20 százalékát kaphatja vissza egy-egy lízingadós.

Az elsõfokú ítéletet részben megváltoztatva, teljes egészében elutasította a másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla a Magyar Cetelem Bank Zrt. keresetét kedden.

Kihirdették a devizahiteleseket megsegítõ elsõ törvényt, amely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamának alkalmazását írja elõ.

A Magyar Bankszövetség méltánytalannak tartja az Országgyûlés által pénteken elfogadott, a fogyasztói kölcsönszerzõdésekre vonatkozó, a lakossági hitelezést alapjaiban újraíró törvényt, mert úgy véli, a jogszabály olyan elveket követel meg több mint egy évtizedre visszamenõen a szigorú felügyelet alatt álló bankoktól, amelyeket eddig sem a jogalkotó, sem a felügyelõ hatóság, sem a bíróságok nem dolgoztak ki, és nem tettek ismertté.

Az Országgyûlés elfogadta a devizahitelesek megsegítését célzó elsõ törvényt a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerzõdéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban.

A novemberi kisebb növekedés után érezhetõen tovább emelkedett az árfolyamgátba újonnan belépõk száma. Összesen 1343-an kötöttek új szerzõdést a hónapban, ezzel az árfolyamukat rögzítõ devizahitelesek száma 173.144-re nõtt, közülük az alacsonyabb törlesztõrészletet 161.926 devizahiteles élvezi.

« 1. oldal »