2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Nem veheti vissza a bank az autót akkor sem, ha kiderül, érvénytelen a szerzõdés, a szerzõdés lezárása után pedig még öt évig támadható a kifogásolt ügylet.

Devizában felvett autóhitelek ezrei lehetnek érvénytelenek egy szegedi ügyvédnõ szerint, aki azt mondja, hogy a 2010 elõtt kötött szerzõdések jelentõs részénél a bank helyett a kereskedõ írta alá a kölcsönszerzõdést - engedély nélkül.

Milliók által ismert érzések és többévnyi kínlódás állnak a férfi mögött, aki jogerõsen pert nyert az ország legnagyobb bankjával szemben. Övé az elsõ, teljesen érvénytelennek mondott deviza alapú lakáshitel-szerzõdés.

A tõketartozás megfizetésével teljes egészében kiszabadulhat egy adós deviza autóhitele alól – derül ki a jegybank mellett mûködõ Pénzügyi Békéltetõ Testület (PBT) legutóbbi ajánlásából.

Január végén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát - közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) fõtitkára.

Korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben nem foglalkozott tegnapi teljes ülésén az Alkotmánybíróság a devizahitelek ügyével, még ennek idõpontja is bizonytalan.

Összesen tizenötezer lakást vett át 2013 végéig a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt; idén újabb tízezer ingatlan megvásárlását tervezik - jelentette be a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné azt is hangsúlyozta: ezzel az intézkedéssel eddig csaknem 70 ezer devizában eladósodott emberen segített a kormány.

Navracsics Tibor szerint a Kúria devizahitel-szerzõdésekkel kapcsolatos döntésének legfontosabb megállapítása az, hogy széles körû társadalmi problémákat, mint amilyen a devizahitelügy, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni.

Idén sem nyugodhatnak meg a bankok a kormány devizahiteleseket mentõ tervei miatt. Az Alkotmánybíróság a hírek szerint hamarosan határozatot hoz a kabinet által benyújtott kérdésekben, és az Európai Bíróság verdiktjére sem kell sokat várni.

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság címû mûsorának nyilatkozott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A legérdekesebb kijelentések az MTI összefoglalója alapján:

A közlemény nyitva hagyott egy kiskaput, amelyet eddig nem nagyon vett észre senki, a kérdés most az, hogyan értelmezik a bíróságok a tájékoztatási kötelezettség terjedelmét - közölte a közgazdász.

A Kúria tegnapi döntésébõl kiderül, hogy a magyar parlament enyhítheti a devizahitelesek gondjait, ha akarja. A devizahitelekkel kapcsolatban szinte már szellemi kútmérgezés folyik Magyarországon - véli a Bankszövetség volt elnöke.

Nem ütközik jogszabályba, nem ütközik nyilvánvalóan a jó erkölcsbe és a deviza alapú hitelek nem forinthitelek. A többi közt ezt mondta ki a Kúria jogegységi határozata.

A devizaalapú kölcsönszerzõdés önmagában az adóst terhelõ árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerzõdés - döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában hétfõn.

A magyarok többsége olyan devizahiteles mentõcsomagot támogatna, amely a valóban rászorulóknak, például a munkanélkülivé vált, fizetni nem képes adósoknak nyújtana speciális segítséget - derül ki a Bankmonitor.hu kutatásábó.

devizaadós szerint a hitelperek nem a polgári, hanem a büntetõbíróságra tartoznak. Kásler Árpád szerint az ügyben felelõsségre kellene vonni Csányi Sándort, Polt Pétert, Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont.

Óriási a bizalmatlanság a fix árfolyamú törlesztéssel kapcsolatban. Arra szinte senki sem gondol, hogy a gyûjtõhitel kamata annyira vonzó, hogy szinte csak a Növekedési Hitelprogramhoz (NHP) mérhetõ.

Tovább forr a devizahiteles perek körül a levegõ, amit részben maga a kormányzat szít. Nemrég az Alkotmánybírósághoz fordultak az ügyben, a „békemenetesek” a Kúria legutóbbi jogegységi döntését bírálták élesen.

Az indítvány lényegében a devizahiteles szerzõdések alkotmányellenességének és utólagos, jogalkotási úton végbevitt megváltoztatásának kérdését veti fel.

Jogegységi eljárást kezdeményezett a devizahitelek érvényességének bírói gyakorlatban felmerült elvi kérdéseirõl Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetõje, akinek indítványa a legfelsõbb bírói fórum honlapjára hétfõn került fel.

A Kúriára vár a kormány a devizahitelek egységes jogi rendezése ügyében - mondta Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kedden Budapesten.

Hétfõre várta a közvélemény a Kúria devizahiteleseket is érintõ jogegységi határozatát. Aznap össze is ült az intézmény jogegységi tanácsa, a döntést azonban késõbbre halasztotta. Közben ismét gyõztek a devizahitelesek egy perben.

Az Országgyûlés kedden döntött fideszes javaslatra az árfolyamgát kiszélesítésérõl és a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról. Rogán Antal arra kérte a köztársasági elnököt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a héten elfogadott jogszabály mielõbbi kihirdetésért.

A szigorú vállalati hitelkorlátokat, a lakosság magas devizaadósságát és a tartósan alacsony banki jövedelmezõségét tekinti a bankszektorban fennálló három legnagyobb kockázatnak az MNB.

Gyorsított eljárásban döntött a Parlament a devizahitelesek megmentésének következõ lépésérõl. Az árfolyamgát mindenki számára elérhetõ lesz és tartalmaz egy olyan új elemet, mely az adósság részleges elengedéséhez vezethet nagyon sok esetben.

« Előző « 3. oldal »  Következő »