2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A kormány nem zárja ki, hogy elfogadja a Magyar Bankszövetség javaslatát a devizaalapú jelzáloghitelek problémájának kezelésére, miután azt nyilvánossá tették és megvitatták - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Bloombergnek.

Az árfolyamgát megnyitásáról és a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról döntött az Országgyûlés kedden a Fidesz javaslatára.

Azoknál a 90 napon túli devizahitel-tartozással rendelkezõ adósoknál, akik belépnek az árfolyamgátba, az állam csak akkor vállal garanciát a gyûjtõszámlára, ha a bankok elengedik a tartozás egy részét - közölte a Fidesz frakcióvezetõje.

Az árfolyamgát teljes megnyitását és a kilakoltatási moratórium kiszélesítését javasolja a Fidesz - közölte Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetõje hétfõi budapesti sajtótájékoztatóján.

A gyûjtõszámla megszüntetését, a végrehajtások azonnali felfüggesztését, a lakóhelyhez közeli bérlakás felajánlását és a biztosítékul szolgáló ingatlan értékcsökkenésének bank általi elismerését javasolja a többi között a Civil Összefogás Fórum (CÖF).

Az Origo értesülése szerint a Magyar Bankszövetség az árfolyamgátat megtartását és még vonzóbbá tételét javasolja egyebek mellett a devizahitelesek megsegítésére. A portálon kedd este megjelenteket a bankszövetség nem kommentálta.

A Magyar Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai Varga Mihály szerint nem orvosolják a kormány által a devizahitelesek megsegítésében legfontosabbnak tartott két problémát.

A bankszövetség fõtitkára szerint ha elfogadják a javaslatcsomagjukat, jövõre legalább 20 százalékkal csökkenhet a devizahitelesek törlesztõrészlete. Vállalták, hogy elõre hozzák a kilakoltatási moratóriumot, és kis összegû követelés esetén nem kezdeményeznek végrehajtást.

Olyan megoldást szeretne a kormány a devizahitelesek ügyében, amely nyomán jövõre 15-20 százalékkal is csökkenhetnének a törlesztõrészletek - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Három elvre épül a kormány devizahiteles javaslatcsomagja, amelyet be fog nyújtani az Országgyûlésnek, ha a bankoknak nem sikerül november 1-jéig saját csomaggal elõállniuk - idézi a Reuters Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának szavait.

Ismét pert nyert Léhmann György ügyvéd egy devizahiteles adóst képviselve. Ezúttal a Szegedi Itélõtábla döntött a Raiffeisen Bankkal szemben. A bírósági határozat szeptember 4-én született, de nem jogerõs: a másodfokú bíróság visszaküldi az ügyet elsõfokra.

Mai hír, hogy Doubravszky György lehet a pénzügyi fogyasztóvédelem feje az MNB-ben. De mi lesz az eddigi panaszokkal és a levelet pontosan kinek is címezzék azok, akik elégedetlenek a bankjukkal?

Így kellene megmenteni a devizahiteleseket a lakosság szerint. Több éve több hullámban tett és tesz kísérleteket a kormányzat a devizahitelesek megmentésére. A jelenlegi törekvések szerint véglegesen lezárul a következõ hónapokban az ingatlanfedezettel rendelkezõ devizahitelek korszaka, a bankszektor és a kormányzat intenzíven dolgozik a megoldáson.

Elkészült az a „recept”, amelynek alkalmazása az ezt kidolgozó jogász szerint a devizahiteleseknél megakaszthatja a végrehajtási folyamatot. Egyelõre más ügyvéd nem vállalkozott arra, hogy véleményezze az eljárást, a beadványokat.

Újabb banki megállapodásról értesültünk: ebben a bank a tartozás kétharmadát engedi el, és még az ingatlan eladásában is segít. A nemzetgazdasági miniszter szerint 150 ezer adóssal állapodtak meg eddig sikeresen a bankok. Úgy tûnik, már a bankszövetség is békülékenyebb hangot üt meg.

A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerzõdéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára - közölte Rogán Antal, a Fidesz országgyûlési frakcióvezetõje csütörtökön Visegrádon.
A devizahiteles mentõcsomagban a "kvázi" forintosítás a legvalószínûbb forgatókönyv a Buda-Cash elemzõje szerint, az ING szakértõje pedig úgy véli, a mentõcsomag elnyújtott költséget jelent majd a bankoknak.
Jelen állás szerint alapvetõen kétféle forgatókönyvrõl tárgyalhatnak a kormány és a bankszövetség képviselõi a jövõ kedden sorra kerülõ találkozójukon.

2013. augusztus 21. Készül a devizahiteles kormányzati mentõcsomag, és a magáncsõd szabályozása is sínen van – derül ki a kormányzati tájékoztatásokból. Némi problémát jelenthet viszont, hogy a legfontosabb részletekrõl eddig igazán semmi sem derült ki.

Szakértõk szerint az államnak is elviselhetõ terhet jelentõ egyszeri megoldással meg lehetne oldani a devizahitelesek kisegítését az MFB-nek nyújtott árfolyam-garanciával, illetve a árfolyam-fedezeti ügyletekkel.

Akár akarja a devizahiteles forintra váltani a tartozását, akár nem, nem lesz választási lehetõsége. A kormány kötelezõ érvénnyel forinthitellé alakítaná a lakáscélú devizahiteleket, csak keveseknek adatik meg, hogy maradjanak frankban vagy euróban, ebbe az irányba tart a gondolkodás kormányzati berkekben. A lényeg, hogy kisebb legyen a banki ügyfelek törlesztõrészlete, annak az árán is, hogy az árfolyamveszteséget benyeli, és az esetleg késõbbi forinterõsödés áldásos következményével már nem élhetne. Az adósnak ki sem kell mozdulnia otthonról, hogy ez az egész megtörténjen vele.

A Polgári Törvénykönyv lehetõvé teszi, hogy a parlament jogszabállyal módosítsa a devizahitelekrõl szóló szerzõdések tartalmát - a pontos megoldási javaslat azonban még nem ismert.

2013. július 20. A jövõ héten lehetünk okosabbak abban, vajon milyen újabb segítséget nyújt a kormány a devizahiteleseknek. Közben email-ben forog egy olyan dokumentum, amibõl kiderül: az egyik bank lízingcégével az adósok akár a tartozás 80 százalékának elengedésében is megállapodhatnak. A dolog persze az eddigi tapasztalatok alapján nem annyira egyszerû.

Sajtóhírek szerint több terv is készült a bajba került devizahitelesek megmentésére, a kormány hamarosan dönthet ezekrõl.

A sokasodó bankellenes perek miatt aggódik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Szász Károly levélben kérte a Kúriát, hogy a társadalmi hatásokra is ügyeljen, mielõtt a devizahitelesek javára ítélne.

 

« Előző « 4. oldal »  Következő »