2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

Február 15-én lejár a felsõoktatási jelentkezési határidõ. Sokak számára a felsõoktatás megkezdése súlyos anyagi kérdésekkel is párosul. Ha a család nem képes anyagilag támogatni a plusz 3–5 tanulmányi évet, akkor megkerülhetetlenné válik a diákhitel. Megéri azonban már a felnõttkor legelején eladósodni? A diplomával elérhetõ többletjövedelem fedezetet nyújt a törlesztésre? Mik a valós kockázatok? A Bankmonitor.hu elemzése abban segít, hogy a pénzügyi hátteret tisztán látva lehessen dönteni a felsõfokú tanulmányok megkezdésérõl.

A szabad felhasználású diákhitel kamata 4,9 százalékra csökkent július 1-jétõl, ez a legalacsonyabb kamat a diákhitel 14 évvel ezelõtti bevezetése óta - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

Fizetésük csaknem egyharmadát kapják meg pluszban a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók. Az emelés július 1-jétõl érvényes, tehát a katonák és a rendõrök elõször augusztusban kapnak emelt összeget. Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók fizetése is emelkedik július1-jétõl, a diákhitel kamata pedig alacsonyabb lesz. A szocpol helyébe lépõ csokot a korábbinál többféle lakás vásárlására lehet majd igénybe venni, igaz, milliókhoz csak a drágább otthont vásárlók juthatnak majd.

Május 15-ig lehet még a tavaszi szemeszterre hitelt igényelni – mondta Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai mûsorában. Aki eddig az idõpontig jelzi hiteligényét, már június 15-én a kért összeghez jut.

Több ügyfélbarát módosítás is hatályba lépett a diákhitelekkel kapcsolatban februártól; a Diákhitel Központ MTI-hez eljuttatott hétfõi közleménye szerint változás egyebek között, hogy már 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, akár 11 tanulmányi félévre.

Stabilan alacsony marad diákhitel-konstrukció kamata - közölte a Diákhitel Központ Zrt. szerdán az MTI-vel.

November 29-vel változtak a szabályok. Jövõ februártól pedig újabb módosítások jönnek. Kitolódik a korhatár, így többen és hosszabb idõre vehetik igénybe a diákhitelt.

Az eddigi 35 év helyett 40 éves korig lehet majd kérni és folyósítani a kölcsönt, és módosul a hitelek igénybevételére vonatkozó jogosultsági idõ is, amely az eddigi 10 tanulmányi félévrõl 11-re nõ jövõ februártól - ismertette az errõl szóló kormányrendelet-módosítást a Diákhitel Központ.

A jelenlegi 35 év helyett 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, és módosul a hitelek igénybevételére vonatkozó jogosultsági idõ is, amely az eddigi 10 tanulmányi félévrõl 11-re nõ jövõ februártól - ismertette az errõl szóló kormányrendelet-módosítást a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel.

Hétfõig adhatja le diákhitel igénylését az, aki október 15-ig kölcsönhöz szeretne jutni.

A hónap közepén lejár a Diákhitel igénylésének elsõ határideje, a bevezetése óta több mint 350 ezren éltek vele. Kiderül, hogy mik a különbségek a két Diákhitel konstrukció között, és mennyit kell visszafizetnünk, ha most felvesszük a kölcsönt.

Az elmúlt tanévben a jogosultak 17 százaléka, mintegy 79 ezer hallgató élt a lehetõséggel. és a mostani hiteligénylési idõszakban is hasonló arányokra számítanak.

A hallgatói hitelrendszert mûködtetõ Diákhitel Központ Zrt. 2014 elsõ fél évét nulla forint mérleg szerinti eredménnyel zárta, a társaság az elsõ hat hónapban bruttó 8,9 milliárd forint hitelt folyósított.

Már kérhetõ a Diákhitel2014-08-22 17:33:59

Már igényelhetõ a Diákhitel a szeptemberben induló tanévre. Azok a diákok, akik szeptember 15-ig leadják kérelmüket, már október 15-én hozzájuthatnak az igényelt összeghez.

Már igényelhetõ mindkét, rekordalacsony kamatozású diákhitel-konstrukció a 2014/2015-es tanévre, az igénylés a Diákhitel Direkt online felület mellett a felsõoktatási intézmények elektronikus hallgatói felületén is elindítható.

A Diákhitel1 kamata 5,75 százalék lesz a 2014. július 1-jei és december 31-ei idõszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamatlába az említett periódusban 7 százalék lesz, melybõl az állami kamattámogatás folytán a diákokra esõ rész továbbra is fix 2 százalék - derült ki a Diákhitel Központ mai sajtótájékoztatóján.

Könnyítene a kormány a diákhitel szabályain – ez derül ki abból a kormányrendelet módosításból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium péntektõl ma délig bocsátott társadalmi egyeztetésre.

Okostelefonokra és táblagépekre is ingyenesen letölthetõ alkalmazást fejlesztett ki a Diákhitel Központ, mellyel a Diákhitel Direkt szerzõdéssel rendelkezõ hallgatók bármikor lekérdezhetik egyenlegüket, hozzáférhetnek üzeneteikhez vagy tájékozódhatnak a hallgatói hitellel kapcsolatos aktualitásokról is.

Egy százalékponttal csökken mindkét diákhitel-konstrukció kamata - közölte a Diákhitel Központ Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Csütörtöktõl igényelhetõ mindkét diákhitel-konstrukció a 2013/2014-es tanévre, az igénylés a Diákhitel Direkt online felületen kívül már a felsõoktatási intézmények elektronikus hallgatói felületén is elindítható.

Még tovább csökken a diákhitel kamata
Budapest – A törlesztõ ügyfelek fizetési fegyelmének is köszönhetõ a csökkenés.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a napokban juttatja el a kormánynak a felsõoktatás finanszírozására és minõségi javítására vonatkozó javaslatait - tudta meg a Magyar Nemzet.

Új típusú diákhitelrendszert dolgozott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium annak érdekében, hogy a jövõben bevezetendõ, a jelenlegi költségtérítéses képzésnél lényegesen drágább önköltséges képzés is megfizethetõ legyen minden fiatal számára, függetlenül a családi anyagi hátterétõl - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

Bár a diákhitelt igénylõk száma az utóbbi években csökkent, ez nem a konstrukció feltételeinek változásával magyarázható, továbbra is a legolcsóbb forinthitelek közé tartozik. A folyamat hátterében a felsõoktatásba jelentkezõk számának mérséklõdése áll. A közelmúltban indult tanévben havonta tízezer forinttal nagyobb összeget igényelhetnek a diákok, akiknek legkésõbb ma be kell adni igénylésüket, hogy október 15-én pénzhez jussanak.

« 1. oldal »