2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

Decemberben 0,9 százalékkal nõttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, novemberhez viszonyítva 0,3 százalékkal mérséklõdtek.

Kétszeresére is nõhetett volna a kiskereskedelmi forgalom, ha nem lenne ennyi korlátozó intézkedés. A vásárlásban jártas szakemberek szerint, a trafiktörvény vagy a vasárnapi boltzár nélkül a mostani 3 százalékos kiskereskedelemi adat a dupláját is tudta volna produkálni.

Jelenleg a gyártók maguk szállítják ki a dohánytermékeket a trafikokba. A kormány már tavaly eldöntötte, hogy ezen változtatni szeretne, és egy cégre bízná a dohány-nagykereskedelmet. A kiszemelt vállalkozás a Continental dohánycég vezetõjének érdekeltségébe tartozik.

Május 2-án éjfélig jelentkezhetnek azok, akik trafikot szeretnének mûködtetni a hatodik állami pályázaton kiírt 490 település valamelyikén.

A törvény kizárólag a dohánytermékek láthatóságát korlátozása, nem pedig a nemzeti dohányboltokba történõ általános belátást – hívja fel a figyelmet az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kormány elkötelezett a dohánytermelõk iránt, s az európai uniós szerkezetátalakítási támogatás megszûnése után, ha a korábbinál szerényebb mértékben is, de segíti hazai forrásból a termelõket - fejtette ki Szentirmay Zoltán, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) fõosztályvezetõje egy, az ágazat aktuális kérdéseivel foglalkozó nyíregyházi fórumon kedden.

Február elsejétõl hatályos a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló törvény, az érintetteknek június 30-ig kell elkészíteniük a bevallást, majd további 30 napon belül megfizetni az egyszeri hozzájárulást.

Lebukott a cigicsempész2014-12-06 14:13:09

Több mint 5000 doboz zárjegy nélküli cigaretta a csomagtartóban.

Sávosan emelkedõ dohányipari egészségügyi hozzájárulásról és a dohány-nagykereskedelem átalakításáról, valamint a veszteséges nagyobb üzletek szankcionálásáról tárgyal az Országgyûlés mai ülésén.

A jövõben rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket is árulhatnak a dohányboltok, és a vásárlók a mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik majd ott az Országgyûlésnek hétfõn benyújtott törvényjavaslat szerint.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyõrei 172 kilogramm vágott dohányra bukkantak egy tehergépjármûben a 4-es számú fõúton. A mintegy 2,2 millió forint értékû dohányt és a szállításához használt gépjármûvet lefoglalták és költségvetési csalás miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál – adta hírül a hatóság közleményében.

Május 31-én már nem nyithatnak ki a nemzeti dohányboltok a benzinkutakon és azokban a bevásárlóközpontokban, amelyekben 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületû üzlethelyiség mûködik egy tavaly novemberi kormányrendelet módosítása értelmében. A benzinkutakról mintegy 300 trafikosnak kell költöznie – közölte az MTI érdeklõdésére Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivõje.

Elkezdõdött a tavalyi év után járó úgynevezett szerkezetátalakítási támogatás kifizetése a termelõknek, ezzel tudják csökkenteni a hiteleiket. Már most készülni kell azonban arra, hogy 2015 és 2020 között az Európai Unióban megszûnik a dohány szerkezetátalakítási támogatása. Kérdés, hogy hazai forrásból sikerül-e pótolni, mert máskülönben veszélybe kerül a magyar dohánytermesztés és húszezer munkahely.

Már öt kilogramm szárított, fermentált vagy vágott dohány engedély nélküli birtoklása, megszerzése bûncselekménynek számítana egy az Országgyûlés gazdasági bizottsága által benyújtott módosító indítvány szerint.

A dohánytermesztés jelentõségére és a szabályozás ellentmondásaira hívják fel a figyelmet hétfõn az ágazathoz kötõdõ szervezetek, köztük a Magyar Dohánytermelõk Országos Szövetsége (Madosz).

A kelet-magyarországi településeken egyre többen ültetnek néhány dohánytövet, mert nem tudnak kétórányi bérnek megfelelõ összeget kifizetni egy doboz cigarettáért és így maguk készítik el cigarettaadagjukat lényegesen olcsóbban.

A koncessziós jogot nem nyert trafikok, boltok, szórakozóhelyek csak július 16-ig - vagyis hétfõ éjfélig - árusíthatnak cigarettát. Azok, akik ezt a rendelkezést megszegik, súlyos büntetésre számíthatnak, amely ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet.

Budapest, 2013. június 7., péntek (MTI) – Megjelent a dohányboltok engedélyezési eljárását tartalmazó kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben; a jogszabály megfogalmazza, hogy a dohánybolti engedélyt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adja ki azoknak, akik koncessziós szerzõdéssel rendelkeznek.

 

bago-illusztrácio
Debrecen – A 40-42 ezer üzletileg többé-kevésbé sikeres egység helyett néhány ezer, zömmel új alakul.

Nem lehet belátható idõn belül kitermelni a Napi Gazdaság szerint a dohányboltok nyitásához szükséges koncessziós jog összegét, ezért valószínûleg csak a kereskedelmi láncok fogják elsõ körben megszerezni az engedélyt.

Idén a kétlépcsõs jövedékiadó-emelés miatt összesen akár száz forinttal is emelkedhet egy doboz cigaretta ára - írja a Magyar Nemzet.

« 1. oldal »