2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Rengeteget riogatnak minket a hozzáadott cukrok káros hatásai miatt, de az ételcímkék kiismerhetetlen világának hála, sokszor fel sem fogjuk, miben mennyi van. Ebben segít egy okostelefonon-alkalmazás, hála a tettrekész angol egészségügynek.

Minél kövérebb valaki, a test annál nagyobb mennyiségben termel egy fehérjét, amely gátolja a zsírégetési képességet, állítja egy új tanulmány. Az eredmények hatással lehetnek az elhízás és más anyagcsere-betegségek kezelésére.

Estére elfárad a test. A belsõ szervek is szívesen pihennének ahelyett, hogy szalonnás tojást emésztenek éjszaka. Most megmutatjuk, milyen egészségügyi következményei lehetnek a nagy éjszakai hûtõrámolásoknak.

Huszonnégy daganatos betegség 13 kockázati tényezõjét azonosították ausztrál kutatók, akik azt is kimutatták, hogy csupán hat kockázati tényezõ életmódváltás révén történõ kiiktatásával megelõzhetõ lenne a rákbetegségek egyharmada, azaz 37 ezer daganatos megbetegedés Ausztráliában.

Az elhízásban, az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban még mindig világelsõk az európai polgárok. Évente átlagosan 11 liter tiszta alkoholt iszunk meg fejenként, a lakosok majdnem hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk dohányzik. A várható élettartam nõ, ez a folyamat azonban megfordulhat.

Magyarországon tavaly a felnõtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nõk 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete – derült ki az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból.

Az értelem nyomást gyakorol a fizikai testre – véli Gunagriha.

Egy hosszú távú, igen nagy létszámú brit tanulmány szerint az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya: majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint a túl magas testtömegindex.

Majdnem annyit költ a világ az elhízás következményeire, mint a dohányzásra és a fegyveres konfliktusokra - írta az amerikai McKinsley Kutatóintézet, amely úgy számol, a világ éves GDP-je 2,8 százalékát, 2 ezer milliárd dollárt (487 ezer milliárd forint) emésztenek fel az elhízással kapcsolatos költségek.

Elõször sikerült amerikai és német kutatóknak kimutatniuk az elhízás és a májszövet biológiai öregedése közötti összefüggést.

A magyarok lusták, túl sok sót és zsírt fogyasztanak.

A dohányzásnál is jobban megrövidíti az élettartamot a súlyos elhízás - állapították meg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) munkatársai, akik a világ legnagyobb tanulmányát készítették el a mértéktelen elhízás és a halálozás össszefüggésérõl.

Vitamintabletták szedésével jellemzõen nem lehet ugyanazt a hatást elérni a szervezetben, mint zöldség- és gyümölcsfogyasztással.

Idõrõl idõre feltûnnek új zsírégetõ „szuperélelmiszerek”, rövid idõ után azonban a feledés homályába merülnek. Van azonban néhány olyan élelmiszer, amely évek óta töretlenül a listán szerepel – nem véletlenül.

Bár a cukorbetegség nevében ott a cukor, egész eddig a cukorfogyasztás és a cukorbetegség közötti közvetlen kapcsolatot tudományosan nem igazolták. Egy új tanulmány azonban megmutatja ezt az összefüggést, ami jelentõségében ahhoz hasonlítható, mint amikor az 1960-as években feltárták a dohányzás és a tüdõrák közötti kapcsolatot.

A 9 éves kisfiú 150 kilót nyom és 155 centi magas.

« 1. oldal »