2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Naponta 45-60 új fogyasztói kérelem érkezik a Pénzügyi Békéltetõ Testülethez (PBT) az elszámolással, forintosítással kapcsolatban, a május 26-ig beadott 419 kérelem többsége a helyes elszámolás megállapítását kérte – tájékoztatta Kovács Erika, a testület elnöke az MTI-t.

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt az elõzõ napi kormányülés döntéseirõl. Megerõsítette: jövõ héten benyújtják a Háznak a 2016-os költségvetési javaslatot. Ismertetett továbbá tervezett adóváltozásokat, így például azt, hogy mentesülhetnek a háziorvosok az iparûzési adó alól.

A devizahiteles elszámolási és forintosítási tájékoztató leveleket hat pénzintézet 110 ezer ügyfele kapja meg az általános határidõnél késõbb, de még májusban, illetve június elején – mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivõhelyettese az M1 aktuális csatornán kedden.

A Budapest Bank csoport a jogszabályi határidõt betartva elszámolt devizahiteles ügyfeleivel, és ennek keretében deviza jelzáloghiteles ügyfeleinek 32 milliárd forintot, míg deviza alapú autóhiteles ügyfeleinek 27 milliárd forintot térített vissza – közölte a pénzintézet hétfõn az MTI-vel.

Az elszámolási és forintosítási tájékoztatók kiküldésének határideje április 30-án lejárt, az utolsó nap délután négy óráig 1 millió 604 ezer devizahiteles levelet adtak postára a pénzintézetek, az április 30-án feladott küldeményeket – a hosszú hétvége miatt – május 4-étõl kézbesítik.

A K&H Bank a devizaalapú hitelek esetében június 15-ig köteles elszámolni ügyfeleivel, és addig kell kipostáznia számukra az elszámolásról és forintosításról szóló levelet, mivel a magyar állammal szemben indított polgári peres eljárása felülvizsgálati eljárással fejezõdött be – közölte a hitelintézet az MTI-vel.

Az idén márciusban a háztartások hitelállománya 680,4 milliárd forinttal csökkent a szezonális igazítás nélküli adatok szerint; a mérséklõdés a devizahitelek 3437,7 milliárd forintos csökkenésébõl, valamint a forinthitelek 2757,3 milliárd forintos növekedésébõl adódik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön megjelent adatokból.

A pénzügyi intézmények április 30-ig, vagyis jövõ hét csütörtökig küldhetik ki devizahiteles ügyfeleiknek az elszámolási és forintosítási tájékoztatókat, a küldemények több mint felét, 1 millió 130 ezer levelet az utolsó héten adják postára a bankok.

A devizahiteles ügyfeleknek az elszámoló levél átvételétõl számított 30 nap áll rendelkezésére a panaszok jelzésére, a pénzintézetek pedig legkésõbb az elszámolást követõ 15 napon belül kötelesek az elszámolás pénzügyi teljesítésére – jelezte az MTI érdeklõdésére Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára.

A pénzintézetek a devizahiteles levelek negyedét adták fel eddig – közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

A K&H Bank március második felében a lízinges ügyfelekkel kezdte meg az elszámoló levelek kiküldését, a CIB Bank pedig jövõ héten kezdi a tájékoztatók kiküldését – közölték a pénzintézetek az MTI érdeklõdésére.

A banki hitelek elszámolása a törvény erejénél fogva automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik, függetlenül attól, hogy jelenleg is fennálló vagy korábban már visszafizetett kölcsönrõl van szó. Egyedül a korábban rögzített árfolyamon kedvezményesen végtörlesztett fogyasztóknak kellett maguknak kérniük az elszámolást pénzügyi intézményüktõl március 31-ig.

A Magyar Nemzeti Bank lezárta elõzetes vizsgálatát a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkezõ hitelintézeteknél, a jelentõs aránnyal bíró, az érintett ügyletek kiemelkedõ részét lefedõ szerzõdés-típusok esetében, és megállapította, hogy a vizsgált esetekben a bankok megfelelõen ültették át az elszámolási képletet – közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A banki elszámolás elsõ napjaiban sem az UniCreditnél, sem a Raiffeisennél nem tapasztaltak jelentõs forgalomnövekedést, az UniCredithez az elsõ két munkanapon körülbelül 30 végtörlesztõs elszámolási igény érkezett, a Raiffeisennél pedig a telefonos érdeklõdõk száma nõtt valamelyest - közölték a pénzintézetek az MTI érdeklõdésére.

A bankok a hivatalos értesítõ kiküldése elõtt elektronikusan vagy telefonon is tájékoztathatják ügyfeleiket az elszámolt összeg jóváírásáról, illetve teljesíthetik is a kifizetést, de ez nem pótolja a hivatalos értesítést, és nem rövidíti le az ügyfél panasztételi lehetõségének idõtartalmát - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja a jegybank honlapján elérhetõ külön felületen tájékoztat a banki elszámolás és a forintosítás legfontosabb tudnivalóiról, részleteirõl.

A pénzügyi intézményeknek a jövõ héten meg kell kezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel, az érintetteknek április 30-ig meg kell kapniuk a tájékoztató levelet az elszámolás és forintosítás részleteirõl. A bankok felkészültek a feladat végrehajtására.

Az OTP Bank és a K&H Bank március-április folyamán küldi ki érintett ügyfeleinek az elszámoló leveleket, és mindkét pénzintézet folyamatosan készül a várhatóan megnövekedõ igények kiszolgálására.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban márciusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Március-április folyamán kapják meg a bankoktól az elszámolási értesítõket a devizahitelesek, míg a forinthitelesek és a hitelüket ténylegesen devizában törlesztõk csak augusztus-szeptemberben kapnak ilyen értesítõt - hívja fel a figyelmet hétfõi közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB elkészítette a devizahiteles ügyfelekkel történõ elszámolás módszertanát, ennek alapján az ügyfelek túlfizetéseit tõke-elõtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek. A rendeletet kedden fogadta el az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban novemberben alkalmazható üzemanyagárakat.

November elsején lépne életbe a banki elszámolás képletérõl és egyes egyéb rendelkezésekrõl szóló törvényjavaslat – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI érdeklõdésére.

Tekintse meg a felszámolás alatt lévõ Hajdú-Bihar megyei cégek legfrissebb listáját!

Pontelszámolás2010-08-05 10:55:55
« 1. oldal »