2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Egyszerûbb lesz halastavat létesíteni, a rekultiváció utáni földminõsítés ingyenes lesz, a telepítési engedély hatálya pedig két évrõl három évre emelkedik - egyebek mellett ezeket az új szabályokat tartalmazza a földtörvény módosítása, amelyet Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter hétfõn terjesztett a parlament elé.

Az ország nyugati határvidékén a földek 90 százalékát külföldiek, fõleg osztrákok mûvelik. A helyiek azt mondják: ez teljesen ellehetetleníti a magyar, fõleg a fiatal gazdák boldogulását. Éppen ezért azt várják, hogy a kormány Brüsszelben is védje meg a magyar földet - hangzott el az M1 Híradójában.

A földtörvényrõl és a bankok helyzetérõl tájékoztatta Trócsányi László igazságügyi miniszter osztrák kollégáját, Wolfgang Brandstettert szerdán Budapesten.

Március elsejétõl módosulnak a földvásárlás szabályai. Csak az vehet földet, aki szerepel a földmûves nyilvántartásban. A földvásárlásra pedig csak biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet szerzõdni. A változtatás célja a magyar termõföld védelme.

A nyáron elfogadott új földforgalmi törvény Európa legerõsebb ilyen jogszabálya, sok uniós tagállam fordul is hozzánk a receptért - mondta a 180 percben a vidékfejlesztési tárca állami földprogramért felelõs államtitkára.

Változhat a földtörvény2013-12-01 22:00:51

A parlament az elõzõ három héthez hasonlóan most is három napot ülésezik. A képviselõk szerdán várhatóan a 2014-es büdzsé újra megnyitott részletes vitáját folytatják le.

Budapest, 2013. július 14., vasárnap (MTI) – A mezõgazdaság 3-4 százalékos GDP-részesedése miatt nem lehet a nemzetgazdaság húzóágazata, de mindenképpen stratégiai terület, és sikerágazattá is tehetõ – sõt részben már ma is az.

 

A magyar föld megtartása a célja a készülõ mezõ- és erdõgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatnak, amelyrõl széles körû társadalmai-szakmai vita folyt; ennek nyomán szükségessé vált a törvényjavaslat szövegének koncepcionális jellegû átdolgozása - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

Január 1-jéig visszamenõleg díj- és illetékmentessé nyilvánította a földhasználati nyilvántartási eljárást a parlament.

A földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó szabályok 2013. január 1-jével megváltoztak, illetve 2013. február 1-jével változni fognak. A termõföldrõl szóló törvény 2013. február 1-jével kötelezõ adatszolgáltatást ír elõ a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók számára. A magánszemély földhasználónak a személyi azonosítóját (személyi szám) és az állampolgárságát, gazdálkodó szervezet földhasználónak pedig a statisztikai azonosítóját (törzsszám) kell bejelentenie az ingatlanügyi hatóság felé.

Ezer hektárra száz embert2012-10-17 11:11:15

Ezer hektárra száz embert
Hajdú-Bihar – Az új földtörvény feltételül szabja, hogy aki a jövõben ezer hektáron vagy annál nagyobb területen gazdálkodik, annak legalább száz embert kell foglalkoztatnia.

« 1. oldal »