2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A Földmûvelésügyi Minisztérium elindította a „Fûts okosan” elnevezésû programot, mely részletesen elolvasható a futsokosan.kormany.hu weboldalon. Az alábbiakban igyekszünk a legfontosabb tudnivalókra felhívni a figyelmet azért, hogy egy fûtési szezon a lehetõ legkevesebb légszennyezettséggel járjon.

Hat távhõszolgáltató és három hulladékkezelõ társaság után a szegedi, a celldömölki és a nyíregyházi távhõszolgáltató vállalatok ellenõrzését is lezárta az Állami Számvevõszék (ÁSZ), a jelentéseket szerdán hozták nyilvánosságra.

Egy uniós rendelet alapján szeptember 26-tól csak kondenzációs gázkazánokat lehet forgalomba hozni, a rendeletben biztosított kivétel szerint azonban a gyûjtõkéménnyel rendelkezõ társasházak számára ezt követõen is engedélyezett a hagyományos kazán vásárlása, illetve használata - közölte az Energiahatékonysági Intézet az MTI-vel.

Szeptember 26-ától automatikusan hatályba lép Magyarországon is az az uniós rendelet, amely éves átlagban mérve a legalább 86 százalékos hatásfokú gázkazánok forgalomba hozatalát engedélyezi.

Aki nem bír el egy vadiúj rendszert, áttérhet vegyes tüzelésre.

Szeptember 26-ától energiacímke kerül a gázkazánokra is, akkortól csak az A és a B energiaosztályú készülékeket lehet forgalomba hozni, illetve azok beépítését lehet engedélyezni - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az MTI-vel.

Télen is szellõztessünk!2015-01-10 19:31:37

Az ablakokat naponta többször sarkig tárjuk ki, és így rövid ideig, de intenzíven szellõztessünk.

A legjobb megoldás a hõtükröt párnafákra erõsíteni, hogy a szigetelõanyag és a fal között légrés maradjon.

Hiába olcsó az áram és a gáz, még mindig sokat költünk a rezsiköltségekre.

Nyolc, az ország leghátrányosabb helyzetû kistérségeiben lévõ iskolának juttatott 100 tonnányi, érvénytelenített Erzsébet-utalványból készült brikettet az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. – közölte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány hétfõn az MTI-vel.

Megkezdte a mûködést az új geotermikus fûtésrendszer Szegeden, a sikeres indulás után újabb jelentkezõk várnak a csatlakozásra - mondta el a projekt zárása alkalmából tartott rendezvényen az üzemeltetõ, Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetõje szerdán az MTI-nek.

A fûtési szezonban ügyelni kell a lakások megfelelõ szellõztetésére, mert így elkerülhetõ a belsõ térben megtalálható allergének, valamint a szén-dioxid és a szén-monoxid okozta egészségkárosodás.

„Az természetes, hogy az autónkat pár évente levizsgáztatjuk, a lakásunk fûtésénél azonban ódzkodunk ettõl.”

Egymilliárd forintból támogatják a lakások fûtésrendszerének korszerûsítését.

Kazán- és nyílászárócsere akár 650 000 Ft állami támogatással?

Szerda reggel már fagyhat is néhány helyen. A katasztrófavédelem a kazánok, fûtõtestek és a kémények ellenõrzésére figyelmeztet mindenkit.

Támogatást kaphatnak szociális célú tüzelõanyag (tûzifa és szén) vásárlásához a települési önkormányzatok. Az errõl szóló belügyminiszteri rendelet a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg.

A fûtési szezon közeledtével érdemes ellenõriztetni a tüzelõ- és fûtõberendezéseket, a kéményeket és a szén-monoxid-érzékelõt, mert így megelõzhetõk a minden évben halálos áldozatokat követelõ balesetek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság és az Országos Tûzmegelõzési Bizottság az MTI-vel.

Ebben a hónapban megnyílnak az elsõ lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fûtéskorszerûsítést és külsõ nyílászárók cseréjét támogatják majd, 2,7 milliárd forint értékben. Készül a panelprogram utóda is.

Hét megyénkbeli görög katolikus lakásotthon válik takarékosabban fenntarthatóvá.

Az elmúlt hónapok szokatlanul meleg idõjárása komoly megtakarítást hozott a háztartások számára, hiszen a korábbiaknál jóval kevesebb energiát kellett elhasználni a fûtéshez.

Nem sepernek annyit2014-03-28 18:41:12

Január 1-jétõl a gáztüzelõ berendezések szén-monoxid-kibocsátását is mérik a kéményseprõk.

Különleges, külsõ falfûtéssel csökkentené a lakások energiafelhasználását egy debreceni feltaláló. Az eljárás lényege, hogy a kívülrõl fûtött fal nehezebben engedi lehûlni a belsõ teret. Az új eljárással akár a korábbi felére csökkenthetõ a lakóházak fûtési költsége.

Egy a neten terjedõ videó szerint egy egyszerû, házilag összerakható szerkezet segítségével akár néhány száz forintból is ki lehet fûteni a lakásunkat.

Nem veszik a tûzrevalót2013-11-06 09:21:17

A tüzépeken dolgozók szerint, az igazi hideg hozza majd meg a vásárlókedvet.

« 1. oldal »  Következő »