2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Technikai okokból, például a gépek és automaták igényeinek kielégítése, illetve a hamisítás hatékonyabb megelõzése érdekében döntött a húszezresek megújításáról a jegybank. A megújított húszezer forintos bankjegyek ma kerülnek forgalomba.

– a közép- és kelet-európai fizetõeszközök közül elsõként – a forint is tagja lett a pénzügyi tranzakciók kockázatait csökkentõ CLS devizapiaci elszámolási rendszernek.

Pénteken új húszezrest bocsát ki a jegybank. A forgalomban csak december 14-tõl jelenik meg. Addig felkészítik az ATM-eket és az automatákat a fogadására. A régi bankjegyeket 2016 végéig lehet majd használni. Elsõ ránézésre biztos mindenkinek a színe fog feltûnni. Deák Ferencnek nem túl elõnyös ez az élõhalottakra jellemzõ kékeszöld.

Szilvay Kornél születésének 125. évfordulójára emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank, ami a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató emlékérme-sorozat tizedik darabja. Az érme egyik érdekessége, hogy négyzet alakú.

Még ne vegyen eurót2015-07-20 13:14:41

A forintpiac 10 bázispontos kamatcsökkentést árazott be, így a monetáris tanács ülésének fõ szempontja a kamatcsökkentések folytatásának szándékáról adott jelzések lesznek - idézi a Dow Jones hírügynökség a Raiffeisen Bank elemzõjét.

Ha a kormány megfelelõ pénzügyi, a nemzeti bank pedig jó minõségû monetáris politikát folytat, akkor a nemzeti valuta egy tízmilliós országban kifejezetten erõforrást jelent - mondta Orbán Viktor.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a fõbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon hétfõn: az euróhoz viszonyítva gyengült, a dollárral, a japán jennel és különösen a svájci frankkal szemben pedig erõsödött.

Billen a mérleg nyelve2015-01-21 13:13:56

Az építõanyag- és az autókereskedõk sem tapsolnak a tartósan gyenge forintnak.

Új árfolyammélypontra gyengült csütörtökön a forint a svájci jegybank váratlan intézkedését követõen.

Beszakadt a forint…2015-01-10 19:58:33

Bod Péter Ákos szerint a 300-330 forintos sávban mozgó euró-árfolyam nem logikátlan.

Nem tervez változtatást a forintcímletekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A felhasználók és a kereskedelemben dolgozók mellett a készpénzelfogadó automatáknak is tisztában kell lenniük kell az új tízezres tulajdonságaival. A hamisításon gondolkodók számára várhatóan nehéz feladvány lesz az új bankjegy.

December 1-jétõl a készpénzforgalomban is megjelenik az új bankjegy, széles körû elterjedése azonban csak 2015 folyamán várható.

Az év egyik legfontosabb pénzügyi híre, hogy megújulnak a magyar bankjegyek. Izgalmas kérdés, hogy honnan tudják a szakemberek, mikor kell lecserélni egy ország bankjegyeit.

Megújulnak a bankjegyek2014-09-04 07:54:28

Újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki az MNB. Elõször a tízezresek változnak, ezek keddtõl már hivatalos fizetõeszközök, de decembertõl jelennek meg tömegesen a forgalomban.

Állítólag nincs semmilyen olyan konkrét hír közel s távol a piacokon, amitõl a forintnak tartósan „ágynak kellene esni”, nemzeti fizetõeszközünk immár második hete mégis lázlappal az ágya végén kel s fekszik. De leginkább fekszik; pontosabban valakik a padlóra lenyomva tartják napok óta. Petneházi Attila írása.

Az elmúlt hét valóságos rémálom volt a nemzeti valuta árfolyama szempontjából.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítõk kiküldését, október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól - közölte a NAV.

Rohamosan növekszik a készpénz állománya a gazdaságban, illetve ezen belül a húszezres bankjegyek aránya is. Ez alapján akár fel is merülhet egy új bankjegy, praktikusan az 50 ezer forintos bevezetése.

Londoni elemzõk értelmezése szerint a vártnál agresszívabb, 0,15 százalékpontos keddi kamatcsökkentés fõ üzenete a piac számára az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) még nem aggasztja a forintárfolyam, és ez valamelyes további monetáris enyhítés lehetõségére vall.

Londoni elemzõk értelmezése szerint a vártnál agresszívabb, 0,15 százalékpontos keddi kamatcsökkentés fõ üzenete a piac számára az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) még nem aggasztja a forintárfolyam, és ez valamelyes további monetáris enyhítés lehetõségére vall.

Kétéves mélypontján forint. Rossz hír a devizahiteleseknek, az utazóknak és azoknak, akik bármit külföldrõl szeretnének vásárolni. A gyenge forint viszont kedvez az exportnak, de a bizonytalanság, amit az elõre megjósolhatatlan árfolyam okoz, szinte mindenkinek csak rosszat tesz.

A kormány nem túl piacbarát módon avatkozna be a devizahitelesek szerzõdéseibe, ráadásul Orbán Viktor a különadók fenntartásáról is beszélt. A hét elején még stabil forint péntekre sokat veszített értékébõl.

 

Erõsödött hétfõn a forint a javuló magyar és régiós makrogazdasági mutatóknak köszönhetõen.

Az árfolyamküszöb központi eszköze lesz a Svájci Nemzeti Bank monetáris politikájának a belátható jövõben is - mondta Jean-Pierre Danthine, a jegybank alelnöke egy montreali konferencián. Szavai azt a reményt keltik a magyar frankhitelesekben, hogy a frank árfolyama a jövõben sem mehet 250 forint fölé, amíg az euró árfolyama 300 forint alatt tartózkodik.


« 1. oldal »  ... 11 Következő »