2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

A dubaji Klímaváltozás Konferencián a meghívottak arra próbálnak megoldást találni, miként lehetne megszabadulni a globális felmelegedést gyorsító gáztól. A HFC-gáz olyan mindennapi használati eszközökben megtalálható, mint a légkondicionáló berendezések, a hûtõszekrények, vagy a tûzoltó készülékek, amelyek iránt az igény robbanászerûen nõ világszerte.

A rezsidémon leverte Európát, de Magyarország tartja magát. Csak Romániában olcsóbb a gáz, és a magyaroknál csak a bolgárok fizetnek kevesebbet az áramért. Kár, hogy a fizetésünk olyan kevés, hogy még ez is sok nekünk. A kormány az Émász és az Elmû egy részének felvásárlása után tovább nyomhatja lefelé az árakat, pedig nem azokkal van baj, hanem a bérekkel.

Több tízezer gázfogyasztó már megindította átlépését az ENKSZ Elsõ Nemzeti Közmûszolgáltató Zrt.-hez, ugyanakkor az állami közmûszolgáltató tényleges fogyasztóinak száma eddig csupán ezres nagyságrendû, mivel az átlépési folyamat több hétig tart – tájékoztatta a közmûszolgáltató csütörtökön az MTI-t.

Megkezdte mûködését április 1-jén az Elsõ Nemzeti Közmûszolgáltató Zrt. (ENKSZ) a gázüzletágban – jelentette be a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelõs államtitkár Pécsen csütörtökön.

Zavartalan volt a lakosság és az ipari fogyasztók földgázellátása a téli idõszakban, a magyarországi földgáztárolókban 4,368 milliárd köbméter földgáz volt a fûtési szezon kezdetekor, ami 69 százalékos töltöttségi szintnek felelt meg – közölte a Magyar Villamos Mûvek Csoport (MVM) kedden az MTI-vel.

Az ENKSZ Elsõ Nemzeti Közmûszolgáltató Zrt.-hez tartozó Fõgáz Zrt. segíti azokat az egyetemes szolgáltatásban lévõ ügyfeleit, akiknek a Buda-Cash Brókerház vagy a Quaestor Zrt. károsultjaként átmeneti nehézségeik adódnak a gázszámlák kifizetésében, és a kapcsolódó bankok jelenleg folyó hatósági vizsgálata miatt nem férnek hozzá bankszámlájukhoz - tájékoztatta a társaság pénteken az MTI-t.

Hajdú-Bihar jelentõs részét lefedõen kereshet gázt két cég.

Ha nem sikerül megegyeznie a magyar és az orosz államnak, az MVM-nek ki kellett volna fizetnie 22 milliárd köbméter földgázt. Ennyit nem vett át ugyanis Magyarország az 1995-ben Oroszországgal kötött, hosszú távú gázszerzõdésben rögzítettbõl. Bali Gábor energiapiaci szakértõ szerint ezzel a magyar államnak már akkor számolnia kellett, amikor megvásárolta az MVM földgáz-nagykereskedelmi üzletágát. Arról is beszélt, hogy a hazai gázigény kielégíthetõ lenne akár orosz forrás nélkül is, ha a magyar-szlovák vezetéken keresztül is érkezne gáz Nyugatról, ennek azonban a jelenleginél sokkal nagyobb kockázata van az ellátásbiztonság szempontjából.

A mûszaki mentés idejére a Szabó Lõrinc utcát teljes szélességében lezárják.

Debrecen - A megtévesztõk a társaság megbízottjainak kiadva magukat igyekeznek pénzt kicsikarni.

A Gas Infrastructure Europe portál adatai szerint Magyarország földgáztározóiban 4,5 milliárd köbméter földgáz van, ez 71,2 százalékos feltöltöttségnek felel meg.

Nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani - jelentette ki Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. vezérigazgatója Zsanán.

Legalább 200 millió köbméter gázt a magyarországi tárolókból biztosítana Szerbia a fûtési szezonra, miután már harmadik napja 20 százalékkal kevesebb gáz érkezik Oroszországból a nyugat-balkáni országba.

Folyamatos a hazai földgáztározók feltöltése, a töltöttség meghaladta a 60 százalékos szintet. Magyarország számára a saját energiabiztonságának erõsítése a legfontosabb - errõl beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Az Ukrajnába irányuló gázszállítás ideiglenes felfüggesztése a témában jártas szakember szerint logikus és felelõs lépés.

Finnországot viselné meg a legjobban, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást Európa felé – írja az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

Júliusban Budapesten volt a harmadik legolcsóbb a lakossági áramár 23 európai város közül, a gázár esetében a magyar fõváros lakói a második legalacsonyabb tarifát fizették - írja a Népszabadság szerdai számában az energiahivatal adatai alapján.

A gázszolgáltató a rendszeres ellenõrzés során gyakran elzárja a csapokat, mert életveszélyesnek nyilvánítja valamelyik házban a helyzetet. Ez sok százezer forintba kerül, nagyobb épületek esetében pedig akár milliós nagyságrendû is lehet a kiadás.

A rendeletben elõírt mértékû, 915 millió köbméteres biztonsági földgázkészlet betárolása a július 1-jei határidõ elõtt megtörtént – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére.

A szerzõdés szerinti mennyiségû gáz érkezik Ukrajnán át Oroszországból Magyarországra – nyilatkozta a Híradónak a Földgázszállító szóvivõje, azok után, hogy kedden felrobbant a Kelet-Ukrajnából a kárpátaljai Ungvárra tartó gázvezeték egy része. Közben Budapesten tanácskoztak az Európai Bizottság, az USA és Ukrajna képviselõi az energiabiztonságról. Egyetértettek abban, hogy az ukrán államnak szüksége van szomszédjai segítségére.

Jurij Prodan azt mondta, hogy Oroszország a nullára csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, miközben az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás, az napi 185 millió köbméter.

A Tigáz szóvivõje szerint mind tudatosabb az energiafelhasználás.

Emellett mostanra az európai fõvárosok közül jelenleg Budapesten a második legolcsóbb a gáz. A korábban elfogadott törvény szerint õsszel tovább folytatódik a rezsicsökkentés.

Ha gázfelújítást végeznek egy társasházban, az összes lakásnak meg kell felelnie a követelményeknek, ellenkezõ esetben a teljes épület gáz nélkül marad, mert a közös rendszerbõl nem tudják kiszakaszolni a felújítást el nem végzõ családokat. Ilyenkor nem csak a késlekedõ, hanem minden lakó szenved.

Terepjáró döntött ki egy gázcsonkot a Bagosi úton Hosszúpályiban.

Ma lépett életbe az újabb rezsicsökkentés. Április elsejétõl további 6 és fél százalékkal mérséklõdik a gáz ára. Tavaly év eleje óta ez a harmadik gázárcsökkentés, a 2012-es árakhoz képest így már negyedével kerül kevesebbe a gáz. Õsszel az áram és a távhõ is olcsóbb lesz. A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint már látszik, hogy tavaly kevesebbet költöttek a családok rezsire, mint 2012-ben.

« 1. oldal »  Következő »