2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Felkészülten várják azt az idõt, amikor eléri õket az autópálya.

Közeledik az év vége, és ez azt jelenti a pénzügyi világ számára, hogy indul a bevásárlási szezon. A Fekete Péntek már hazánkban is megjelent a nagy leértékeléseivel, azonban egyes vállalatok még így is hatalmas profitokat keresnek a termékeiken. Néhány esetében nagyon látványos a túlárazás, amelyre a befektetõknek is érdemes lehet odafigyelniük.

A szlovák bérektõl ideális esetben is 10 évre, a német életszínvonaltól 40 évre vagyunk hiper-optimista forgatókönyvek szerint. Hogy a lemaradásunkat egyszer behozzuk, nem lehet elégszer hangsúlyozni az oktatás fontosságát. Ebben a gyorsulva fejlõdõ világban olyan oktatási rendszert és közeget kellene kialakítani, amely a jövõ munkaerejének tudását nem szûkíti le egy területre, hanem megtanít gondolkodni, alkalmazkodni, cselekedni, változtatni, tájékozódni és tanulni.

Európa válsága a legveszélyesebb szakaszába léphet – mondja Jánisz Varufákisz, volt görög pénzügyminiszter. Miután ugyanis Görögországgal elfogadtattak egy újabb mentõcsomagot, más harcvonalak kezdenek kirajzolódni. Ahogy ugyanis a menekültválság kiélezi a tagállamok eltérõ gazdasági kilátásait, illetve a periféria országokban tapasztalható igen magas munkanélküliséget, a gazdaságpolitikai vezetõk által felvázolt utak egyre veszélyesebben térnek el egymástól.

Csökkent a háztartások dollárban számolt magánvagyona a világban az idén, de az alaptrend továbbra is pozitív a Credit Suisse svájci bankház kedden kiadott tanulmánya szerint. Magyarországon az egy felnõtt lakosra jutó vagyon 30 796 dollár (mintegy 8,4 millió forint).

Európa társadalmi stabilitása jelenti az igazi gyökerét a kontinens gazdasági gyengélkedésének – hangsúlyozták neves közgazdászok a Bloomberg londoni konferenciáján. Meglátásuk szerint az elöregedõ társadalmak miatt nem tud Európa alkalmazkodni a változó világhoz.

Európát és fõként a feltörekvõ piacokat nem igazán gazdasági-pénzügyi problémák, hanem politikaiak sújtják. A jelenlegi légkör kedvez a nacionalizmus terjedésének, ez pedig súlyosbítja a meglévõ gazdasági-pénzügyi problémákat. Európa bizonyos tekintetben ördögi körbe került – nyilatkozta az Alapblognak Bill Emmott, aki a The Economist volt fõszerkesztõje, jelenleg befektetési alapkezelõ cégek tanácsadójaként tevékenykedik.

haaRáröpültek az emberek az új szocpolra, a gyermekes lakásvásárlók most milliókat kaphatnak az államtól. A költségvetésben családi otthonteremtési kedvezmény néven (CSOK) félretett pénz az igénylõk számát látva valószínûleg nem is lesz elég, a júliusi indulás óta már kétszer annyian kértek, mint amennyi szocpolos tavaly összesen volt. A támogatás tovább emeli majd az egyébként is meredeken növekedõ árakat, dühönghetnek, akik most lakást vennének, de nem jogosultak.

Magyarország bruttó hazai terméke 2,7 százalékkal nõtt a második negyedévben. Az elsõ negyedévi 3,5 százalékoshoz képest mérséklõdõ növekedési ütem hátterében elsõsorban a mezõgazdaság teljesítményének csökkenése áll - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fél éve stagnál a GKI-Erste konjunktúraindexe, ez viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások idei csúcsukra kerültek, míg a fogyasztói várakozások idei, sõt húsz hónapos mélypontjukra.

Júniustól 1-jétõl 33 Tesco-áruház reggel hat óra helyett már ötkor kinyit. Több budapesti Tescóban már hajnalban lehet vásárolni, és 5-kor nyit a békéscsabai, az egri, a debreceni, a hatvani, kaposvári, a pécsi és a nyíregyházi Tesco is. Egyébként többi multi gondolkodik a hajnali nyitáson. És van egy Spar-bolt, amelyik rávert a Tescóra is.

"Több mint 800-an regisztráltak a Gyere haza, fiatal! programra, a Facebookon is nagy az érdeklõdés, a magyar munkáltatók pedig 400-nál is több munkahelyet ajánlottak fel a külföldrõl hazatérni vágyó fiataloknak."

Európa egyik legboldogtalanabb népe a magyar. A válságban tengõdõ görögök szintjén a közhangulat. A magyarok elégedettsége semmilyen területen nem éri el az európai átlagot. Panaszkodunk a személyes kapcsolatainkra, a helyre, ahol lakunk, és az anyagi helyzetünkre is. Szerencse, hogy dolgozhatunk, mert csak ebben lelünk egy kis örömöt.



A cégeknek visszaküldik azt a pénzt, amit az alkalmazottak nem költöttek el május végéig a Szép kártyákról. A pontos összeg még nem ismert, de elérheti akár az 1 milliárd forintot is. Felmerült, hogy a cégeknek az lenne a legegyszerûbb, ha eladományoznák ezt a pénzt.

Május végéig, vagyis máig kell elkölteni a SZÉP-kártyákra 2013-ban utalt összegeket, de a Nemzetgazdasági Minisztérium hét közepi összesítése szerint még 1,47 milliárd forint volt meg a feltöltött 67,8 milliárdból.

Az elõzõ havi megingás után áprilisban ismét csökkentek a lakáscélú forinthitel szerzõdések átlagos kamatai, csakúgy mint a többi lakossági hitelkamat.

A rezsidémon leverte Európát, de Magyarország tartja magát. Csak Romániában olcsóbb a gáz, és a magyaroknál csak a bolgárok fizetnek kevesebbet az áramért. Kár, hogy a fizetésünk olyan kevés, hogy még ez is sok nekünk. A kormány az Émász és az Elmû egy részének felvásárlása után tovább nyomhatja lefelé az árakat, pedig nem azokkal van baj, hanem a bérekkel.

8000 liter tejet zároltak a tejágazati célellenõrzésen. Az akciót az országos fõállatorvos rendelte el a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkezõ bejelentések alapján.

Jelentõsen nõtt az üzletek bevétele csütörtökön és pénteken a vasárnapi boltzár miatt, a vasárnap is nyitva tartó kis családi üzletek pedig sokat nyertek az intézkedésen.

A vendéglátósnak, az építõipari- és az agrárvállalkozónak kísértetiesen hasonlóak a gondjai.

« 1. oldal »  ... 26 Következő »