2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

Az európai országokban élõ 15-24 éves korosztály rendkívül pesszimista a jövõt illetõen, a megkérdezettek kevesebb mint egyharmada bízik abban, hogy jobban fog élni, mint a szülei – derül ki az Intrum Justitia legutóbbi fogyasztói fizetési hajlandóságot vizsgáló felmérésébõl.

Egy új, online kapcsolatra képes pénztárgép állami támogatással is legalább 120 ezer forint. Sok kiskereskedõ nem engedheti meg magának ezt a kötelezõ beruházást, inkább lehúzza a rolót. A vegyesboltok szenvednek a legjobban, de pékségekben, játékboltokban is panaszkodnak az eladók.

Az elmúlt hetekben szinte valamennyi alapvetõ élelmiszer elõállítója áremelési szándékkal kereste meg a kereskedõket, az elhúélzódó tárgyalások több esetben is eredményesek lehetnek.
Warren Buffett milliárdos befektetõ egy meg nem kapott SMS miatt nem segí- tett a bajba jutott Lehman Brothersen – olvasható a Time Magazine egyik blogjának cikkében.
Tavaly ilyenkor még csak a média által felkapott rémhírnek tûnhetett az, ami mára fájdalmas, érezhetõ, olykor elviselhetõ ténnyé szilárdult. A gazdasági válság mostanra beépült a hétköznapjainkba.


"A negatív forgatókönyvek elkerüléséhez három dologra van szükség: együttmûködésre, koordinációra és integrációra" - tette hozzá.
Nyáron az üzemanyagok ára a Bajnai-kormány adóemelései miatt nagyjából 15 forinttal emelkedik, és ehhez jó eséllyel hozzáadódik a kõolaj drágulása és a forint gyengülése is. Van olyan szakember, aki szerint a nemzetközi hatások inkább lefele viszik majd a benzin árát, de a számok alapján érdemes lehet felkészülni a 300 forint feletti benzinárakra.
Megszünteti 15-20 felvágott jellegû húskészítményének gyártását a Gyulai Húskombinát Zrt. és mostantól két piacvezetõ márkája, a gyulai kolbász és a gyulai kenõmájas elõállítására koncentrál.
Az idei elsõ negyedévben a nyers adatok szerint 6,4 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP) éves alapon, ekkora visszaesésre azóta nem volt példa, hogy a KSH negyedéves statisztikát közöl a magyar gazdaság teljesítményérõl. Az elsõ hónapokban megjelent makroadatok alapján nem meglepõ a a recessziós statisztika, sõt, a piac egy kicsit rosszabb adatra számított. Az idei év egészére 6-7 százalékos csökkenéssel számol a piac.
A hungarikumokat is komoly veszélybe sodorta a válság: az Ajka Kristály üzemében átmenetileg kikapcsolták az áramot, a híres Zsolnay gyár senkinek nem kell, mint ahogy a Hollóházi porcelánüzem sem. A gyulai kolbász elõállítója súlyos finanszírozási gondokkal küszködik, és csökken a magyar borok kereslete is. Az Unicumot viszont egyelõre nem érinti súlyosan a válság, a magyar szürkemarha pedig inkább a vékonyan csordogáló uniós támogatások miatt lógatja a fejét.
Az elmúlt évek pezsgése után pangás jöhet a magyarországi televíziós piacon, iparági szakértõk szerint a jövõben csökkenni fog a magyar nyelvû adók száma - írja szerdai számában a Világgazdaság.
« 1. oldal »