2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A Déli Áramlat földgázvezeték tervét lezárták - mondta hétfõn Moszkvában újságíróknak Alekszej Miller, a Gazprom orosz energetikai vállalat vezérigazgatója.

A Gazprom a hatályos szerzõdés értelmében átállt az Ukrajna által igényelt földgáz elõre fizetéses rendszerére, az ukrán Naftohaz így mostantól csak az elõre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai cég hétfõn.

A Gazprom nem kommentálja a Magyarországra szállított földgáz árának csökkentésérõl szóló híreket - közölte szerdán az orosz állami energetikai cég elnökének szóvivõje.

Oroszország az idén 161,5 milliárd köbméter földgázt exportált Európába, 16 százalékkal többet az elõzõ évinél. A Gazprom Export, a Gazprom orosz gázipari cég exporttal foglalkozó vállalata nem végleges adatok alapján azt is közölte hétfõn, hogy az Európának szánt földgáz átlagára valamivel 380 dollár fölötti volt ezer köbméterenként.

Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel Alekszej Miller, a Gazprom elnöke szerdán - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t az orosz állami energetikai cég, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetõje közölte, az este, az Országházban folytatott megbeszélésen ezúttal semmilyen megállapodás aláírására nem került sor.

A Déli Áramlat gázvezeték olyan hatalmas projekt, amelyet, miután elindult, már nem lehet leállítani - mondta a Gazprom orosz energiaipari óriáscég befektetésekért felelõs leányvállalatának vezetõje csütörtökön a dél-oroszországi Anapában.

« 1. oldal »