2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Vadon termõ gombák felhasználása elõtt érdemes kikérni egy szakértõ véleményét. Ha a gomba nem mérgezõ, akkor is ajánlott a húsz perces hõkezelési szabály. Tanácsok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól.

Csak engedéllyel, és a törvényben meghatározott mennyiségben lehet az erdészeti igazgatóságok területén gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt gyûjteni.

A jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás termelés a mostani uniós költségvetési idõszak végére 50-70 ezer tonnára bõvíthetõ - mondta a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) gombatagozatának vezetõje. Az elképzeléseket a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési stratégiája részeként valósítanák meg, a célok eléréséhez becslések szerint mintegy 25-30 milliárd forint kellene.

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis amikor az étrend összeállítására kerül sor, a gombafélék többnyire kimaradnak a választásból.

Egyél gombát! Sokat! A pucolást meg felejtsd el! Nagyjából ez a “gombakutatok” üzenete, akik szerint kevés ehhez hasonló vitamin- és nyomelemforrás van. Az életvédõ szelént például ennek segítségével tudja szervezetünk hasznosítani.

Illusztráció - Pollenhelyzet - Az allergén gombák pollenszórása néhol a nagyon magas szintet is elérheti
Budapest, 2013. augusztus 17., szombat (MTI) – Az általános pollenterhelés ugyan csökkent az elmúlt napokban, azonban a kender pollenszórása felerõsödött, az allergén gombáké – amely az arra érzékenyeknél akár asztmát is kiválthat – néhol a nagyon erõs szintet is elérte – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.
A rendõrség is nyomoz a putnoki gombamérgezés ügyében. A helyi jegyzõ szerint a tisztiorvosi szolgálat nem talált szabálytalanságot abban az idõsek otthonában, ahol a mérgezés történt.
« 1. oldal »