2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A tél fontos gyógyszerei2015-03-05 08:28:34

Gyógynövényekkel is enyhíthetõ a torokfájás és köhögés.

Úgy tûnik, a férfi fogamzásgátlók ideje még nem jött el, de néhány éven belül rátalálhatnak a megoldásra.

A jövõ heti karácsonyi ünnepek miatt öt egybefüggõ munkaszüneti nap lesz, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra figyelmeztet, hogy aki rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, az idõben készüljön fel ezek beszerzésére.

A jármûvezetõi képességet vénymentes gyógyszerek is befolyásolhatják!

Október elsejével csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára: 178 készítmény drágább, több mint 300 gyógyszer viszont olcsóbb lesz szerdától - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

A legnagyobb mértékben bizonyos vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentõk és antibiotikumok ára csökkent. A készítményekért átlagosan csaknem 10 százalékkal kell kevesebbet fizetni. Az OEP adatai szerint, amióta bevezették az úgynevezett vaklicitet, több mint 12 milliárd forintot spóroltak meg a betegek.

Átadták az MSD új, regionális disztribúciós centrumát Budaörsön. Az amerikai gyógyszergyártó cég kelet-közép-európai elosztóközpontja a UPS globális logisztikai szolgáltatóval együttmûködésben valósult meg.

Másként hatnak egyes gyógyszerek nyáron, nagy melegben, erõs napsütésben, mint az év hidegebb idõszakaiban. Tanácsos tehát a pácienseknek odafigyelni, tanácsot kérni, mielõtt beszedik orvosságukat vagy használják kenõcseiket.

Gondoltad volna, hogy a joghurt például jó a leégés gyógyítására, és a szódabikarbóna fogfehérítésre? Pedig ez így igaz! Ismerd meg a lehetõségeket!

Hatályba lépett a négy gyógyszergyártói szövetség módosított gyógyszer-kommunikációs etikai kódexe, amelynek célja a betegek érdekeinek legmagasabb szintû védelme, valamint a gyógyszeripari szereplõk önmagukkal szemben felállított, legszigorúbb szabályok megalkotása - közölték a szövetségek szerdán az MTI-vel.

A jelentõs gyógyszeripari cégek hosszú hallgatás után elkezdték nyilvánosságra hozni klinikai kísérleteik eredményeit. A régóta várt nyitás új korszak kezdete lehet: az orvosok végre tények alapján mérlegelhetik az egyes gyógyszerek elõnyeit és hátrányait.

Ideges, feszült, stresszes, szorongó az életünk. Sokan úgy tartják, feszültség ellen legkönnyebb egy nyugtató, álmatlanságra ott az altató, kedvetlenségre pedig a kedélyjavító antidepresszáns. De hol a határ? Mikor váltja fel az eseti szedést a megszokás, netán a függõség?

Nincs pénzünk egészséges élelmiszerekre, de dohányzásra mindig költünk – állítja többek között egy most készült hazai tanulmány, amely a lakosság életmódját vizsgálta. A kép eléggé lesújtó.

A gyógyszer a vírus szaporodását akadályozza meg és célzottan a kanyaró ellen dolgozták ki.

Összességében túl sok antibiotikumot használunk és gyakran nem is megfelelõen, ami rezisztens baktériumtörzsek kialakuláshoz vezet. A legkevesebbet és legtöbbet fogyasztó európai országok fogyasztása között négyszeres a különbség - hívja fel a figyelmet az egészségügyi világszervezet, a WHO legújabb kutatása, amit a The Lancet címû folyóiratban publikáltak.

Két gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítõ miatt adott ki gyorsriasztást a spanyol gyógyszerhatóság. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felhívja a lakosság figyelmét: a készítmények jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

A fóbiák sok ember életét keserítik meg. Akadnak, akik nem mernek lemenni a metróba, mások egy póktól szaladnak világgá. Úgy tûnik azonban, hogy hamarosan eljön az idõ, amikor egy pirulát bekapva úrrá lehetünk a rettegéseinken.

A Servier Hungaria francia gyógyszeripari vállalattal kötött stratégiai partnerségi megállapodást pénteken a kormány. A dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint Michel Eschenbrenner, a Servier Hungaria Kft. ügyvezetõ igazgatója írta alá a vállalat budapesti gyógyszerkémiai kutatóintézetében.

Sokaknak nem mindegy, mennyit költenek gyógyszerekre: az idei influenzaszezonban az egyik legnépszerûbb, meghûlés kezelésére szolgáló készítmény gazdaságos kiszerelése például hónapok óta hiányzik sok gyógyszertár polcáról.

Több gyógyszer lesz a legolcsóbbak között, s 12 új gyógyszerrel bõvült a támogatott készítmények köre is - közölte az egészségügyi államtitkárság.

Miközben a hazai gyógyszeripari vállalatok exportbevételei folyamatosan emelkednek, magyarországi forgalmuk mindjobban visszaesik. Ez utóbbi helyzeten most egy reklámkampánnyal is megpróbálnak változtatni.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt ajánlja, hogy aki rendszeres gyógyszerszedõ, figyeljen arra, hogy az ünnepek alatt is megfelelõ mennyiségû patikaszer álljon rendelkezésre. Az ÁNTSZ egyben közzétette az ügyeletes gyógyszertárak listáját is.

A vaklicit bevezetése óta, az elmúlt öt vaklicitet figyelembe véve, a támogatott gyógyszerek száma ezerrel csökkent, s mintegy 30 olyan cikkcsoport van, amelyben csak egyetlen gyógyszer található, ami ellátásbiztonsági kérdéseket vet fel - hangzott el a Gyógyuló egészségügy címû mai, a Nézõpont Intézet által szervezett konferencián.

A napi vitaminadag minimum negyedét, a napi ásványi anyag szükséglet harmadát kell tartalmaznia a patikában forgalmazható vitamin és ásványi anyag tartalmú készítményeknek.

Ha mindenbõl a legolcsóbb készítményt választanák az emberek, további 12 milliárddal csökkenhetnének gyógyszerkiadásaik.

« 1. oldal »  Következő »