2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A RehabJob arra dolgozott ki programot, hogyan lehet a szülési szabadságról, gyermekgondozásról visszatérõ szülõket eredményesen visszafogadni, és azt biztosítani, hogy munkahelyi és családi létük harmóniába kerüljön egymással.

A munkába visszatérõ anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emmi család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára. Eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetõség.

NGM: sikeres a gyed extra2014-11-09 09:52:17

Sikeres a gyed extra, az intézkedés hatására ugyanis szeptemberben már csaknem 15 ezer édesanya dolgozott gyed vagy gyes mellett heti több mint 30 órában – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel.

Eddig csaknem kétszázan vették igénybe a diplomás gyedet - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára az MTI-vel.

Az év elsõ felében 18 600 édesanyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára, Novák Katalin.

A havi átlagos gyermekgondozási díj (gyed) 6,2 százalékkal nõtt 2012-2013-ban, ez a kisgyermeket nevelõ családok számára 2009 óta mintegy 20 ezer forinttal, a maximális juttatásra jogosultak esetében pedig csaknem 40 ezer forinttal magasabb juttatást jelent 2010-hez képest – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

A havi átlagos gyermekgondozási díj 6,2 százalékkal nõtt 2012-2013-ban, ami a kisgyermeket nevelõ családok számára 2009 óta mintegy 20 ezer forinttal, a maximális juttatásra jogosultak esetében pedig csaknem 40 ezer forinttal magasabb juttatást jelent 2010-hez képest.

Közel 11 ezer család élt valamilyen formában a gyed extra adta lehetõséggel három hónap alatt. Vagyis 2014 elsõ negyedévében ennyi háztartásnak jelentett segítséget a januárban életbe lépett intézkedés.

A demográfiai program egyik, még meg nem valósult fontos eleme az összeg növelése a jelenlegi 64 125 forintról 300 ezer forintra - emlékeztetett a Magyar Nemzetben Révész Máriusz, a program kidolgozásáért felelõs munkacsoport korábbi vezetõje. A fideszes politikus a javaslatok közül kiemelte a gyed rugalmasabbá tételét is.

Januárban mintegy ezer ember igényelte a gyed folyósítása melletti munkavégzés lehetõségét - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõigazgatója a gyed extráról szóló pénteki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen sikeresnek értékelte a január 1-je óta adott lehetõségeket.

Részletes útmutatót, "gyakorlati kisokost" tett közzé a gyed extráról az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a honlapján - közölte az OEP.

A gyed extra lehetõségeivel a gyermekvállalást kívánják ösztönözni. A kormány még novemberben döntött négy konkrét intézkedésrõl a gyed extra keretében.

A kormány minden élethelyzetben a nõk mellett áll, a gyed extra bevezetésével támogatja az édesanyákat, a gyermekszületést. A parlamentben elfogadott családtámogatási rendszernek foglalkoztatást ösztönzõ hatása is lesz – jelentette be Vigh László országgyûlési képviselõ (Fidesz) csütörtökön, a Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatón.

Szalai Piroska, a nõk munkaerõ-piaci helyzetének javításáért felelõs miniszteri biztos szerint áttörést hozhat a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában, hogy 2014. január 1-jétõl a gyed mellett is lehet dolgozni.

Több mint hatvanezer, családos embert érint az, hogy január elsejével életbe lép a gyed extra. Soltész Miklós, az emberi erõforrások minisztériumának államtitkára a budapesti Babamama hétvégén azt mondta, hogy jövõre már párhuzamosan két gyes, vagy akár gyes és gyed is folyósítható lesz egyszerre. Az államtitkár a gyed extra legfontosabb részének nevezte, hogy a második gyerek születésekor megmaradnak az elõzõ gyerek utáni juttatások is.

Január elsejétõl bevezetik a gyed extrát - döntött a kormány csütörtökön. Jövõre a szülõk akkor is megkapják a gyest és a gyedet, ha visszamennek dolgozni a gyermek egyéves kora után. Változás lesz az is, hogy újabb gyermek születése esetén nem vesznek el a korábbi juttatások. Bevezetik a diplomás gyest és a szociális adókedvezményt is kiterjesztik.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövõre a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelõs államtitkára csütörtökön, Budapesten.

Jön a gyed extra2013-07-30 09:50:06

Társadalombiztosítási és adózási kérdésekrõl is beszélt a kormányfõ Tusnádfürdõn.

 

Egyszerûsödtek a szabályok, amelyekkel a jövõben kiszámítják, hogy kinek mennyi táppénz, terhességi-gyermekágyi segély és GYED jár.

A gyesen, gyeden lévõ magyar nõk mindössze felének van olyan munkahelye, ahová vissza tud térni. Iskolázottság szerint azonban óriási különbségek vannak, természetesen az iskolázottabbak javára. A nyolc osztállyal rendelkezõk csupán 12 százalékát, míg a diplomások 92 százalékát várja vissza munkaadója.

A gyesen, gyeden lévõ magyar nõk mindössze felének van olyan munkahelye, ahová vissza tud térni. Iskolázottság szerint azonban óriási különbségek vannak, természetesen az iskolázottabbak javára. A nyolc osztállyal rendelkezõk csupán 12 százalékát, míg a diplomások 92 százalékát várja vissza munkaadója.

Az Országgyûlés 199 igen, 164 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta hétfõn a gyes, a gyed és a családi pótlék szabályainak módosításait.

A 2010. április 30-a után fogant gyermek esetében lesznek érvényesek a kormány által tervezett gyes és gyed-változások.

« 1. oldal »