2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

A megyében jelenleg 356 háziorvosi szolgálat található, típus szerint 198 felnõtt-, 87 gyermek- és 71 vegyes körzet. A tartósan, akár egy éven túl is betöltetlen praxisok száma 11. Ezek azok a javarészt kistelepülések önkormányzati fenntartásban lévõ praxisok, ahol az ellátást jobb híján tartósan helyettesítéssel kénytelenek megoldani. Emellett megyeszerte 67 olyan háziorvosi szolgálat van, ahol a praktizáló orvos betöltötte a 65. életévét. Látható, hogy szemben a szakellátással, a fiatalok hiánya, illetve a betöltetlen körzetek problémája megyénket is érinti. Mitõl kapós egy praxis, miért nem választják a fiatalok nagyobb számban ezt a hivatást? Látszólag merõben különbözõ kérdések, a válaszok azonban szorosan összefüggnek.

„Versenyt” folytatnak a betegekért a házi gyermekorvosok.

Több pénzt kapnak jövõre a háziorvosok, havonta 130 ezer forinttal. Az lenne a cél, hogy több fiatal vállaljon háziorvosi praxist, akár olyan településeken is, ahova évek óta nem találnak szakembert. A kormány az átalakított egészségügyben az eddiginél jóval nagyobb szerepet szánna a háziorvosoknak.

Körzetenként havi plusz 130 ezer forintot ad a kormány a háziorvosoknak - írja a Népszabadság. Az érintettek szerint ez jó irány, de az összeg nem elég ahhoz, hogy több fiatal jelentkezzen körzeti doktornak.

A háziorvosok plusztámogatására és a kórházak adósságainak rendezésére is rendelkezésre állnak a források – mondta a Kossuth Rádióban Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár.

Több pénzt kapnak jövõre a háziorvosok, havonta 130 ezer forinttal. Az lenne a cél, hogy több fiatal vállaljon háziorvosi praxist, akár olyan településeken is, ahova évek óta nem találnak szakembert. A kormány az átalakított egészségügyben az eddiginél jóval nagyobb szerepet szánna a háziorvosoknak.

Hiányszakma a gyermekgyógyászat, a praktizáló szakemberek átlagéletkora 60 év körül jár, mégis, alig hirdetnek meg rezidens helyet. Errõl is szó volt a Napközben hétfõi adásában.

2015 a háziorvosi rendszer megerõsödése lesz az egészségügyben - ezt az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára mondta. Rétvári Bence azt várja, hogy a több mint 10 milliárd forintos többlettámogatás - amit a háziorvosi praxisoknak nyújtanak - segít abban, hogy a betegek ne minden problémával az egyébként is eladósodott kórházakat keressék fel.

A kormány elkötelezett abban, hogy a hivatás szakmai és anyagi szempontból is megbecsült legyen, perspektívát adjon, legfontosabb feladatának pedig azt tartja, hogy fiatal, jól képzett orvosok kerüljenek a rendszerbe - mondta a Ma reggelben az egészségügyi államtitkár.

Jövõre akár 600 praxisra is kiterjeszthetik azt a háziorvosi modellt, amelyet jelenleg 27 körzetben tesztelnek - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorának, nagy problémának nevezve, hogy a háziorvosi kar jelenleg elöregszik, egyre kevesebben választják ezt a hivatást, ezért – szavai szerint – vonzóbbá kell tenni.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint az errõl szóló kormányrendelet értelmében az egészségbiztosítási pénztár - az Országos Alapellátási Intézet javaslata alapján - a letelepedés támogatására pályázatot ír ki azokra a tartósan betöltetlen körzetekre, ahol hosszú idõ óta nincs háziorvos.

Egyes háziorvosi praxisok úgy gyarapítják a betegeik számát, hogy egyszerûen átjelentenek egyeseket magukhoz, a beteg tudta nélkül.

Biharkeresztes - A város közel 100 éves épülete 29 millió forintos uniós támogatással, illetve 5 százalék önrésszel immár teljesen megújulva várja a betegeket, valamint a kismamákat, fiatal anyukákat.

« 1. oldal »