2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Melegebb és esõsebb volt a szokásosnál a téli idõszak, különösen a február, amikor az átlaghõmérséklet 5 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A legtöbb esõ is februárban hullott, csaknem háromszor több, mint máskor – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek készített elemzésébõl.

A talaj legfelsõ rétegének napi középhõmérséklete tartósan 10°C fölött volt.

A héten melegszik az idõ2015-04-21 08:48:54

A héten is többször lehetnek hûvösek az éjszakák, elõfordulhatnak mínuszok, de nappal 20 Celsius-fok körüli maximumhõmérsékletre lehet számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel. Az országos középtávú elõrejelzés szerint sok napsütés várható, de többször lehetnek záporok, helyenként zivatarok, s sokfelé ismét erõs, viharos lesz a szél.

A csaknem 12 Celsius-fokos éves középhõmérséklettel a tavalyi volt a legmelegebb év Magyarországon 1901 óta – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedden közzétett elemezésében. A 2014 éghajlatáról és szélsõséges idõjárási eseményeirõl készített beszámolójából kiderül az is, hogy tavaly felhõszakadás és heves zivatar veszélye miatt adtak ki a legtöbbször elsõ-, illetve másodfokú riasztásokat.

A jövõ héten többször várható esõ, helyenként zivatar, emellett erõs lesz a szél is, de lehûlés nem várható, több helyen 20 Celsius-fok körüli meleg lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

A hétvégén is többnyire borús lesz az ég, többfelé várható esõ. A leghidegebb órákban lehetnek mínuszok, de nappal akár 14 Celsius-fokig is melegedhet a levegõ - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

Gyakran megtévesztõen magas hõmérsékletet mutat a Piac utca és a Bajcsy Zsilinszky utca sarkon található nagy hõmérõ és óra. Hétfõn délben például 14 fokot jelzett, miközben a valós hõmérséklet csak 7 fok volt.

Friss elemzések szerint Magyarországon és Európában szinte biztosan, de valószínûleg globálisan is 2014 volt a valaha tapasztalt legmelegebb év a kiterjedt mérések kezdete óta - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Kiemelték: régiónkban az átlagosnál is nagyobb mértékû melegedés figyelhetõ meg.

A héten ismét lehûlésre kell számítani, a leghidegebb órákban akár mínusz 17 Celsius-fokig is csökkenhet a hõmérséklet, néhol még nappal sem lesz mínusz 8 foknál melegebb – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

A héten többször is megélénkül, helyenként meg is erõsödik a szél. Olykor kisebb záporok lehetnek, de emellett sok napsütésre lehet számítani, és több helyen akár 20 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Hétfõn még marad a napos, meleg idõ, akár 27 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet. Azután azonban többször is megerõsödhet a szél, lehet zápor, helyenként zivatar is, kissé mérséklõdik a felmelegedés, de néhol még a hétvégén is 20 fok körüli meleg lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú elõrejelzésébõl.

A héten többször is ködre kell számítani, de csapadék, lehûlés nem várható. A hétvégén akár 26 Celsius-fokig is melegedhet a levegõ – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos középtávú elõrejelzésbõl.

A héten is többször, többfelé lehet zápor, zivatar, de lehûlés nem várható. Néhol akár 27 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos középtávú elõrejelzésében.

A héten is folytatódik a változékony idõ. Sok napsütésre és 34 Celsius-fokos melegre, de heves zivatarra, jégesõre, felhõszakadásra is számítani lehet. A hét végére mérséklõdik a nappali felmelegedés, néhol csak 20 fokig emelkedik majd a hõmérséklet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

A hétvégén is lehet egy-egy zápor, zivatar, megerõsödhet a szél is, de ezzel együtt ismét melegszik az idõ, akár 34 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A héten melegszik a levegõ2014-06-02 12:23:24

A héten is több helyen eshet az esõ, de a nyár elsõ napjaiban fokozatosan melegszik a levegõ, a hétvégén ismét 30 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú elõrejelzésébõl.

Az orosz tudományos akadémia csütörtöki közlése szerint rekordmagas, 4,5 millió kelvin hõmérsékletet értek el orosz atomkutatók termonukleáris plazma hevítésével.

A jövõ héten többnyire borús lesz az ég, többször várható esõ, és a szél is többször megerõsödhet. Október elsõ napjaiban a minimumhõmérséklet már többfelé 0 fok alatt alakul, akár mínusz 5 fokig is lehûlhet a levegõ.

A jövõ héten már 29 fok is lehet
Budapest, 2013. április 21., vasárnap (MTI) – A jövõ héten túlnyomóan napos, száraz idõ várható, akár a 29 fokot is elérheti a hõmérséklet, elszórtan lehet egy-egy zápor vagy zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Budapest, 2011. szeptember 2., péntek (MTI) - Nyári meleg várható a hétvégén az egész országban, bár szombaton néhol még elõfordulhat csapadék - közölte pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

 

 

Nem tartanák szem elõtt a szakemberek a népi megfigyeléseket, de a Katalin napi mizéria nem nevezhetõ éppen igazolhatónak.

« 1. oldal »