2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Társadalompolitikai szempontból fontos célja a kormánynak, hogy valódi esélyt teremtsen mindenkinek, de különösen a hajléktalan emberek számára - mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár a Duna Közbeszédben.

Országos hajléktalan közfoglalkoztatási program indítását tervezi 2015-ben a Belügyminisztérium (BM) Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága.

Teljes kihasználtsággal mûködnek a Magyar Vöröskereszt hajléktalanszállói, nappali melegedõi, éjjeli menedékhelyei és átmeneti szállásai - közölte a szervezet hétfõn az MTI-vel.

A képzés még nem munka…2014-11-21 08:58:50

Száz hajléktalan emberbõl a legalkalmasabb 23-at választották ki, s még így sem garantált a siker.

A hideg beállta elõtt, idõben, jó ütemben indult a fõvárosi hajléktalanellátó program, a szaktárca figyelembe vette a szakma szempontjait.

Pécs belvárosában és a baranyai megyeszékhely több városrészében nem lehet életvitelszerûen a közterületen tartózkodni október közepétõl - döntött csütörtöki ülésén a pécsi közgyûlés.

Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, de rájuk szavazhatnak, ha jelöltként indulnak, vagyis akár határon túli magyarok, hajléktalanok is lehetnek jelöltek, akár fõpolgármester-jelöltek is.

Tizenkét új személyautó segíti a szociális munkát és a hajléktalanok ellátását a fõvárosban. Segítségükkel közvetlen életveszélyt is elháríthatnak a szociális munkások, például megelõzhetik, hogy kihûljön egy ember - mondta Nyitrai Imre, az Emmi szociálpolitikáért felelõs helyettes államtitkára.

Állást hirdetnek, tanulmányi képzéseket szerveznek, ha szükséges, beszerzik a hiányzó személyes okmányokat is – így segítenek a hajléktalanoknak a Budapesti Módszertani Szociális Központban. Az Elsõ lépés és a Nyitás az utcára uniós programnak köszönhetõen a központ az elmúlt két évben csaknem 200 fõvárosi hajléktalannak segített, hogy visszailleszkedhessen a társadalomban.

Regisztrálniuk kell azoknak a hajléktalanoknak, akiknek megszûnt a lakcímük, ha élni akarnak szavazati jogukkal az április 6-i országgyûlési választáson. Ez ugyanaz az eljárás, amely a külföldön élõkre vonatkozik - olvasható a Menhely Alapítvány által kiadott tájékoztatóban.

A hajléktalanok nappali melegedõiben mûködõ elektronikus nyilvántartás az ellátottak érdekeit szolgálja, ugyanis arra ösztönzi a szolgáltatást nyújtókat, hogy az összes elõírt szolgáltatást biztosítsák ügyfeleiknek - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelõs államtitkársága az MTI-vel.

Utcai szolgálatok próbálják tájékoztatni a hajléktalanokat arról, hogy a csütörtökön elfogadott fõvárosi rendelet szerint hol nem tartózkodhatnak majd életvitelszerûen közterületen Budapesten,

A következõ télen minden hajléktalannak fogunk tudni elhelyezést találni. A Fõvárosi Közgyûlés csütörtökön tárgyalja a rendelettervezetet, amely meghatározza, mely területeken nem lehet életvitelszerûen élni, a tiltott területek között a járdák nem fognak szerepelni - mondta sajtótájékoztatóján Tarlós István, Budapest fõpolgármestere.

Néhány nap múlva, novemberben elkezdõdik a téli hajléktalangondozás: országszerte csaknem 12 ezer férõhelyen várják a rászorulókat.

Elkezdõdött a felkészülés a téli idõszakra a hajléktalanellátásban, 2013-ban már 11.466 férõhely várja a hajléktalanokat - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelõs államtitkársága.

Budapest, 2011. október 12., szerda (MTI) – Az Országgyûlés jövõ heti, kétnapos ülésén megkezdi a szabálysértésekrõl szóló törvény módosításának általános vitáját. A törvénymódosítás értelmében elzárással, vagy akár 150 ezer forint bírsággal is sújtható, ha valaki fél éven belül kétszer “életvitelszerû lakhatásra” használ közterületet.

« 1. oldal »