2025. február 19. Szerda, Zsuzsanna.
A karácsony nem csak rántott pontyból áll, bár tudjuk, karácsonykor halat kell, halat szokás enni. A pultokban egyre nagyobb a választék, érdemes eltávolodni a megszokottól.
Rövidesen elkészül a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, amellyel megvalósítható a következõ években az ágazat elõtt álló legfontosabb feladat: az éves szinten mintegy 5 kilogrammos hazai fejenkénti halfogyasztás megduplázása - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelõs helyettes államtitkára.
Akár 100 millió forintos kárt is okozhatnak a vidrák és a kormoránok a Hajdú-Bihar megyei halgazdaságoknak.
Szombaton ingyenes verseny, áprilisban takarítás, vízpartrendezés.
A kisebb áfakulcs a szakma szerint közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot.
Életmentõ mûtétet hajtottak végre egy daganatban szenvedõ császár csattogóhalon a Nyíregyházi Állatpark szakemberei.
A távlati cél az, hogy körülbelül ötvenfõs országos állami szolgálat jöjjön létre.
Megfelelõ étkezéssel sokat tehetünk a hipertónia leküzdéséért.
Könnyen emészthetõ, megelõz bizonyos betegségeket és még a fogyni vágyóknak is remek választás lehet.
December közepétõl nem vásárolható élõ hal a boltokban, halat csak kábítást követõen lehet eladni - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel.
A halfajok közti népszerûségi verseny egyértelmû nyertese a ponty – ezt kedvelik leginkább a magyarok. A halfogyasztási szokásainkról készített felmérés szerint még mindig nagyon kevés halat eszünk. Errõl is szó volt a Napközben pénteki adásában.
Az új Magyar Halgazdálkodási Operatív Programon (MAHOP) keresztül mintegy 15,5 milliárd forint jön az ágazatba, A tengerrel nem rendelkezõ tagállamok mozgósítása 2011-ben kezdõdött, amikor az EU Tanácsának soros elnöki feladatait Magyarország látta el.
Emlékülés és szakmai konferencia keretében tárgyalja a Magyar Elhízástudományi Társaság az elhízással kapcsolatos legújabb eredményeket pénteken és szombaton Budapesten. A konferencia fõ témája a hazai halfogyasztás népegészségügyi jelentõsége.
Finn kutatók szerint aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védõ HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
A szorongási rendellenességeket legtöbbször gyógyszerekkel vagy kombinált pszichoterápiás kezeléssel gyógyítják, de arról kevesebb szó esik, hogy apróbb életmódbeli változásokkal mi magunk is sokat tehetünk a szorongásos betegségek leküzdéséért.
A legtöbb magyar nem rajong a halért, illetve ha szereti is, mégsem készít halas ételeket heti rendszerességgel. Pedig az ajánlások szerint hetente kétszer ajánlott fogyasztani vegyesen a hazai és a tengeri példányokból.
Legyen a Torkos Csütörtök után halpéntek! Ezt szeretnék azok a vendéglõsök és haltermelõk, akik egy halételfõzõ versennyel népszerûsítik a halfogyasztást.
|
|
|
Naponta több tonnányi haltetemet szednek össze az önkéntesek a belvízi csatornákból Kalocsa környékén. A problémát az okozza, hogy kevés az oxigén a vízben, ...
|
|
 |
|
| |
|