2024. április 24. Szerda, György.
 

Három tétellel bõvítette a Hungarikumok Gyûjteményét és 9 tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság - közölte Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten, a választások után újjáalakult testület második ülését követõ sajtótájékoztatón.

A hagyományaink iránti hûség megtartó erõt jelent mindennapjainkban - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter Szombathelyen a 11-es huszárok egykori laktanyájában tartott elsõ világháborús megemlékezésen, amellyel a limanowai csatában vitézül helytálló magyar huszárok emléke elõtt tisztelegtek.

A méltán híres debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításának támogatásáról döntött csütörtöki, cikluszáró tanácskozásán Debrecen város közgyûlése.

A cívis hagyományok világhírvivõje méltó helyére kerülhet.

A földmûvelésügyi miniszter a szerencsi Bonbon Kft. új, mintegy 150 millióba került üzemcsarnokának avatásán beszélt. A jelenleg száz embert foglalkoztató cég 20-30 új munkahelyet teremtõ beruházását állami és magánpénzt fedezte.

Az agrárminiszter szerint élõvé kell tenni a hungarikumokat, mert azok így maradnak fenn, erõsödnek meg és nyújtanak megélhetést a hagyományt ápoló közösségeknek. Fazekas Sándor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság címû mûsorának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtõskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülõ gyógyászat.

Néhány napja eredeti helyén avatták fel az 1950-es években elbontott Pappenheim-piramist, és körülötte erdei bútorokkal kialakított pihenõhelyet is kialakítottak Iszkaszentgyörgyön. A piramis belsejébe egy idõkapszulát helyeztek el, napilapokkal, ami a tervek szerint leghamarabb 50 év múlva nyitható fel.

25 helyszínen lesznek kulturális, gasztronómiai és szabadidõs programok szombaton, a világörökségi napon. A rendezvény idei újdonsága, hogy bemutatkoznak Magyarország más világörökségei, illetve hungarikumai is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelõs államtitkára szerint ténylegesen is megkezdõdhetett a nemzeti értékek és a hungarikumok gyûjtése.

Lángos, rétes, palacsinta – állócsillagok a hagyományos magyar gasztronómia egén. Talán nincs is olyan nagymama, aki legalább az egyiket ne készítené mesteri fokon.

Megtörténtek az elõkészületek a kürtõskalács hungarikummá nyilvánításához, de elég lesz-e a nemzetközi szakmai szervezet elhivatottsága az ügymenetben?

Hungarikum lett gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay-porcelán és kerámia, a 100 tagú cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalám

Hungarikumnak nevezte az emberierõforrás-miniszter a védõnõi hálózatot, melynek tagjai most 30-37 ezer forintos béremeléssel számolhatnak. Megerõsítik a háziorvosi praxisokat is, legalább száz helyen azt is támogatják, hogy azokat fiatal orvosok vegyék át. Az alapellátás megerõsítését Balog Zoltán azért is fontosnak nevezte, mert cél az is, hogy a kórházakba minél kevesebb beteg kerüljön, csak azok, akiknek erre szüksége van.

Veszélyben az akácméz2014-02-14 19:57:32

A magyar akác és akácméz hungarikummá nyilvánítását kezdeményezõ dokumentumot írtak alá az Akác-koalíció tagjai, köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Gödöllõn, a Szent István Egyetemen.

Több mint száz nyertes pályázó népszerûsíti a hungarikumokat és a nemzeti értékeket - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.

A makói fokhagymának rendkívül jó esélye van, hogy bekerüljön a hungarikumok közé - mondta az Országgyûlés alelnöke csütörtökön, Makón tartott konferencián.

A tokaji aszú és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Hungarikum-díjat kapott kedden.

A Hungarikum Bizottság döntésével öt új taggal bõvült a hungarikumok gyûjteménye; emellett öt új elem került be a Magyar Értéktárba - közölte a bizottság ülése után a vidékfejlesztési miniszter Ópusztaszeren.

A fagy miatt kevesebb paprika termett, a termelõk szerint tavaszig tart ki a hazai.

A csabai kolbásszal, a hízott libából elõállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bõvítette a hungarikumok gyûjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén jelentette be a bizottság elnöke.

A helyi termékek és közösségi kultúra is hozzájárul a vidék életképességének erõsítéséhez.

 

Forrás: TáfelspiccA hungarikum olyan varázsszó volt az elmúlt években, ami a fogyasztóban automatikusan a magasabb minõség képzetét keltette. Pedig egészen tavaly áprilisig gyakorlatilag bármi lehetett hungarikum, amit a gyártója annak tartott - és még most, a törvényi szabályozás létrejöttével is csak lassan fog tisztulni a helyzet.

 

 

A herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával bõvül a hungarikumok listája - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság csütörtöki herendi kihelyezett ülése után.

A hungarikumokat is komoly veszélybe sodorta a válság: az Ajka Kristály üzemében átmenetileg kikapcsolták az áramot, a híres Zsolnay gyár senkinek nem kell, mint ahogy a Hollóházi porcelánüzem sem. A gyulai kolbász elõállítója súlyos finanszírozási gondokkal küszködik, és csökken a magyar borok kereslete is. Az Unicumot viszont egyelõre nem érinti súlyosan a válság, a magyar szürkemarha pedig inkább a vékonyan csordogáló uniós támogatások miatt lógatja a fejét.
« 1. oldal »