2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

Az eurózóna gazdasága idén a tavalyit némiképp meghaladó ütemben bõvülhet, jóllehet a gazdasági fellendülést 2015-ben segítõ ciklikus hatások 2016-ban már nem támogatják olyan intenzíven a növekedést. Szerepüket átvehetik a strukturális reformok és az ezek nyomán javuló termelékenység – írják a Pioneer Investments londoni elemzõi 2016-os európai elõrejelzésükben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövõ évi magyar GDP-növekedési prognózisát: az IMF a kedden nyilvánosságra hozott World Economic Outlook (WEO) jelentésben azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2014-ben 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,3 százalékkal bõvülhet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövõ évi magyar GDP-növekedési prognózisát: az IMF a kedden nyilvánosságra hozott World Economic Outlook (WEO) jelentésben azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2014-ben 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,3 százalékkal bõvülhet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb tanulmánya szerint a világszerte növekvõ jövedelmi egyenlõtlenségek lassítják a gazdasági növekedést és növelik a politikai instabilitást. Az IMF szerint a megoldást a vagyoni újraelosztás jelenti, ehhez az 50 százalék körüli legfelsõ szja-kulcs lehet az optimális.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken hivatalában fogadta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég kinevezett, új misszióvezetõjét, Costas Christou-t, valamint Johann Pradert, az IMF igazgatóságában Magyarországot is képviselõ igazgatóját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

A valutaalap jelentése szerint tovább csökkent a nyugati bankok Kelet-Európába irányuló tõkejuttatása.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán megjelent Fiscal Monitor elnevezésû elemzése szerint a szervezet nem számít a magyar költségvetési hiány váratlan megugrására: 2013-ra 2,7 százalékos, 2014-re 2,8 százalékos, majd az ezt követõ három évre kereken 3 százalékos GDP-arányos hiányt prognosztizálnak, ami megfelel az Európai Unió elvárásainak.

Augusztus 12-ig visszafizeti Magyarország az IMF-hitelbõl még meglévõ 2,2 milliárd eurót (mintegy 660 milliárd forintot) – ezt levélben közölte a nemzetgazdasági miniszter a Valutaalap igazgatójával.

Heteken belül megszületik a döntés arról, hogy az IMF-hitel elõtörlesztését meglépje-e a kormány - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelõs államtitkára pénteken a Gazdasági Rádió A nap vendége címû mûsorában. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány foglalkozik majd a devizahiteles szerzõdésekkel is.

Megismerték a kormánypárti képviselõk az IMF követeléseit szerdán este Sárváron. Sajtóértesülések szerint a listán szerepel a válságadók, a bankszektorra kivetett adó megszüntetése, az szja-kulcs emelése, a családi adókedvezmény, illetve a családi pótlék megszüntetése, a nyugdíjak mérséklése és a bércsökkentés is.

Ugyan Bernanke nem ígért semmi drasztikust, de aggasztónak nevezte az amerikai munkaerõ piaci helyzetet. Sõt azt is megígérte, hogy ha szükséges, akkor mindent megtesznek a gazdaság további élénkítésére.

Budapest, 2012. július 16., hétfõ (MTI) – Várhatóan õsszel lesz megállapodás az Európai Unióval (EU) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Varga Mihály szerint. Ezt a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelõs tárca nélküli miniszter vasárnap este mondta a Hír Tv Versus címû mûsorában annak kapcsán, hogy július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége.

Készenléti hitelmegállapodásról kezd tárgyalásokat jövõ kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar kormánnyal, nem elõvigyázatosságiról, ahogyan a kormány szeretné - tette egyértelmûvé tegnapi sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelõs igazgatója.

Júniustól 8 százalékkal emelik a közalkalmazottak bérét Romániában, és megkezdik az átlagon felüli nyugdíjakból jogtalanul visszatartott egészségbiztosítási járulékok visszafizetését – közölte vasárnapra virradó éjjel Florin Georgescu pénzügyminiszter-jelölt, miután a beiktatásra váró új román kormány küldöttsége befejezte kétnapos tárgyalássorozatát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Bukarestben tartózkodó szakértõi csoportjával.

Bírálatokat fogalmazott meg az eladósodott ingatlantulajdonosok megsegítését célzó magyar programmal kapcsolatban a kedden nyilvánosságra hozott Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) címû elemzésének egyik fejezetében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A Nemzetközi Valutaalap álláspontja szerint a végtörlesztés nem volt jó ötlet: a tehetõsebbeknek segített, rossz hatással volt a forintra és mélyítette a válságot.

Budapest, 2011. november 18., péntek (MTI) – Folytatta erõsödését pénteken a forint, a javuló euróövezeti befektetõi hangulatnak és a magyar-IMF együttmûködési szándék bejelentésének köszönhetõen jelentõs nyereségre tett szert.

« 1. oldal »