2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Hamarosan lezárul a magyar mobiltárca tesztje, az elõzetes tapasztalatok szerint szívesen használják az új fizetési megoldást a pilotban résztvevõk. Az érintésmentes mobilfizetést lehetõvé tevõ alkalmazás 2014 elejétõl indulhat el. A technológia iránt az OTP aktív részvétele mellett a többi nagybank is érdeklõdik, vagyis várhatóan a felhasználók széles körének lesz elérhetõ az alkalmazás. A Portfolio.hu kérdésére válaszolva Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke elmondta, hogy a felhasználóknak nem kell a pénzügyi csalóktól tartania, az alkalmazás biztonsági beállításainak köszönhetõen a kártyacsalások kockázata minimális szintre, sõt, akár nullára is csökkenthetõ.

Az Európai Bizottság hatalmas horderejû javaslatot dolgozott ki a bankkártya-piac szabályozására - állítja a Financial Times egy még nem nyilvános dokumentumra hivatkozva. Állítólag az összes betéti bankkártyás fizetésre vonatkozó bankközi jutalékot 0,2 százalékban korlátoznák.


Radikálisan korlátozó, szigorúan elõíró és kedvezményekkel ösztönzõ javaslatokkal is elõállt az MNB az idei fizetési rendszerrõl szóló jelentésében, hogy minél többen és minél többször használjanak elektronikus fizetési módokat a készpénz helyett. A jegybank évek óta küzd ezért a célért, mivel optimális esetben becsléseik szerint évente több mint 100 milliárd forint lenne megtakarítható a készpénzmentesítéssel. Az MNB szerint a készpénzes fizetésekre felsõ határt kellene meghatározni, a kártyaelfogadást kötelezõvé kellene tenni, a bankközi jutalékot már 2014 elejétõl korlátozni kellene. A sárga csekk is fõellenség, az elektronikus számlafizetést lehetõvé tévõ rendszerek segíthetnek a legyõzésében.


A Citibank Magyarországon vezette be elsõként a világon új, egységesített platformon futó, globális Citi IT-rendszerét. Jon Wiggins, a bank Magyarországot és Csehországot felölelõ közép-európai lakossági üzletágának vezetõje arról számolt be, hogy a fejlesztés nyomán két hónap alatt duplájára nõtt a mobilbanki használat a pénzintézetnél. Jon Wigginst az okosfiókokról, a hagyományos fiókhálózatok sorsáról és a bankok közösségi médiában való megjelenésérõl is megkérdezte a Portfolio.hu.


« 1. oldal »