2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A magyar ingatlanpiac átlagos hozama 7,5 százalék, amely meghaladja a prágai és varsói hozamot, így a német befektetési alapoknak sorba kellene állni - de mégsincs így.

Az idén még nem javulnak érdemben a lakáspiaci tendenciák, de az Otthon Centrum (OC) szerint jövõre megindulhat a lendület a lakáspiacon.

Eltörölné a jelzáloghitelek fedezeteként felajánlott ingatlanok 30 milliós értékhatárát az árfolyamgát új rendszerében a javaslathoz eddig érkezett egyetlen módosító.

Bár 2012 januárjában a tavalyi havi átlag kétszeresére ugrott az forgalom - köszönhetõen a megélénkült befektetõi célú vásárlásnak -, ugyanakkor az elmúlt hetekben tapasztalt hideg idõjhárás egy idõre az ingatlanpiacot is befagyasztotta - áll a Duna House legfrissebb sajtóközleményében.


Hajdú-Bihar – Kedvezõen változtak az ingatlan-bérbeadás szabályai az idei évtõl. Az egyik fontos változás, hogy a lakását bérbe adó magánszemély levonhatja a bérleti díjból származó bevételébõl az általa más településen bérelt lakóingatlan bérleti díját, ami a munkavállaló mobilitását segítheti.

Totális a pangás az új építésû lakások piacán, a fejlesztések újraindulását a finanszírozás hiánya mellett az átláthatatlanná vált szabályozás is gátolja. Megvalósítható lakáspolitikai koncepciónak pedig semmi nyoma.

Budapest, 2012. január 7., szombat (MTI) – A hónap közepétõl várhatnak értesítést a bedõlt lakáshitelesek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelõ – tudta meg az MTI Hírcentrum.

végrehajtások és a kényszerértékesítések szinte lebénították az amerikai használt lakás piacot. Egy tengerentúli ingatlanpiaci adatszolgáltató cég szerint a II. negyedév végén a jelzáloggal terhelt ingatlanok 23%-a nem ért annyit, mint amennyi a tulajdonosok fennálló hiteltartozása. Nevadában ez az arány 68%, vagyis a hitelesek több mint kétharmada elmerült az adósságban.

Tízéves mélypontjára, az ezredfordulós szintre süllyedt vissza az építõipari termelés Magyarországon. A lefelé tartó trendet a ma megjelent júniusi adat is megerõsíti, egyben rávilágít, hogy a második negyedéves gyenge GDP-eredményünkben fontos szerepet játszik az ágazat mélyrepülése.

Az ingatlanpiaci ár- és forgalomesés elérte a mélypontját, és már a fellendülés jelei tapasztalhatók - derül ki az Otthon Centrum elemzésébõl. Ezt támasztja alá az új, forintalapú hitelkérelmek számának folyamatos növekedése is az OTP Banknál. Annak érdekében, hogy ebben a piaci környezetben nagyobb teret nyisson a lakáshitelek elérhetõségének, az OTP Bank szélesítette a hitelbírálat során figyelembe vehetõ jövedelmek körét.

Szomszéddal aligha fog találkozni az a szerencsés tulajdonos, aki megveszi azt a vidéki ingatlant Walesben, mely hegyekkel, erdõkkel, és a Vyrnwy-tóval együtt több, mint 94 négyzetkilométeren terül el.

Hiába lett Pécs idén Európa Kulturális Fõvárosa, a város ingatlanpiacát egyszerûen katasztrofálisnak nevezte egy helyi iroda képviselõje. A forgalom egy jelentõs része kikerült az ingatlanközvetítõk látókörébõl, de rajtuk keresztül is csak az olcsón kínált lakásokat lehet belátható idõn belül eladni.

Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár tájékoztatása szerint szeptemberben kerülhet a kormány elé és jövõre indulhat a tízéves lakáspolitikai program - írja a Napi Gazdaság.

Szakértõk szerint a következõ évtizedben a lakáspiac egyik legerõsebb területe lehet az az építõipari részpiac, amely az energiahatékonyságot segítõ technológiákkal és termékekkel teszi klímabaráttá és fenntarthatóvá mind a felújításra szoruló használt lakásokat, mind az új építésû épületeket. A nemzeti és európai szintû támogatási programok, valamint az egyre növekvõ energiaáraktól való félelem pedig sokat lendítenek a költség- és energiahatékonysági rendszerek terjedésében.

Jelentõs kereslet- és árcsökkenés; a kisebb, olcsóbb ingatlanok iránti érdeklõdés növekedése; a készpénzes vásárlók túlsúlyba kerülése - immár másfél éve ezek jellemzik a lakáspiacot. Melyek a legkeresettebb ingatlantípusok 2010-ben és mik voltak a 2008-as "békeidõben", miért a panelek lettek a válság legnagyobb vesztesei és a központi lokációjú, kisebb méretû városi lakások a leginkább értékállóak? - az Otthon Centrum (OC) országos körképe a keresletben megmutatkozó válsághatásokat és azok regionális eltéréseit vizsgálta meg.

A brit ingatlanpiacon nem szokatlanok az egymillió font (350 millió forint) feletti adásvételek, ugyanakkor egy 1,25 millió fontról (440 millió forintról) szóló hirdetés kapcsán sokan egy vidéki kastélyra, vagy egy városi luxusingatlanra gondolnának, de ez esetben nem így van.

A Fejér-megyei Felcsút a leggazdagabb, a somogyi Pálmajor pedig a legszegényebb település Magyarországon, legalábbis az egy fõre jutó jövedelmek arányát tekintve.

Hong Kong a világ egyik legzsúfoltabb városa, ahol minden talpalatnyi helyet kihasználnak. Egy építész saját, 32m2-es lakását alakította át úgy, hogy az ingatlannak a lehetõ legoptimálisabb legyen a helykihasználása.

A bankokkal voltak tele az elmúlt másfél év hírei, annál kevesebbet hallottunk viszont a jelentõs ügyfélszámmal rendelkezõ lakás-takarékpénztárakról. Fekete lovak õk, a nyugalom szigetei, netán a jövõ reménységei? Az új kormány állítólag nagyobb szerepet szeretne szánni nekik, de hogy errõl õk mit gondolnak, arról sok más téma mellett Dr. Gergely Károlyt, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Szakértõk szerint egyre sürgetõbb a társasházi bejegyzést megelõzõ idõszak szabályozása. A sokszor évekig elhúzódó eljárás alatt az üzemeltetéssel és mûködtetéssel megbízott "kvázi" képviselet eszköztelen a nem fizetõkkel szemben, ezért az új építésû társasházak negyede már a megalakulás elõtt eladósodik. Ráadásul az újlakás-vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a válság hatásai miatt nehéz helyzetbe jutott beruházók a birtokba lépés pillanatától, akár teljes mértékben rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra esõ közösköltség-hányadot is, ezzel a szokásos összeg többszörösére növelve a már beköltözött lakók rezsikiadásait.

Az elmúlt években jelentõsen megnõtt a lakosság eladósodottsága, sokan több hitelt vettek fel, mint amennyit törleszteni tudnak. Annak érdekében, hogy a hitelfelvevõk körültekintõen dönthessenek, a Magyar Nemzeti Bank a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével közösen tájékoztatót készített a túlzott eladósodás kockázatairól. A tájékozató füzetet 2010. június 11-tõl minden hitelt nyújtó pénzügyi intézmény - így bank, szövetkezeti hitelintézet, pénzügyi vállalkozás - és hitelközvetítõ köteles átadni a hitelfelvevõknek. A tájékoztató a mai naptól elérhetõ a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján.

Budapest, 2010. április 30. - Jelentõs változások elõtt áll az újépítésû lakások piaca, ami a szakértõk szerint már a közeljövõben lakásszám csökkenést és áremelkedést hozhat.

Zelei Zoltán - Elephant Holding

Kaptak segítséget, de nem sokra mentek vele. 94 ezer olyan lakáshiteles van, akinek például átütemezte a bank a kölcsönét. Ennek ellenére sokuk továbbra is fizetési nehézséggel küzd.

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet Bakó István derecskei polgármester; a városvezetõ azt írja, hogy sokan ajánlják fel jó áron az egyébként eladhatatlan ingatlanjukat eladásra az önkormányzatnak.

« Előző « 4. oldal »  Következő »