2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

 

Az elmúlt évtized hatalmas befolyással volt a hazai lakásállományra és a lakást vásárlókra egyaránt. Tízezrével épültek az új házak és lakások országszerte, és újultak meg mûszakilag és esztétikailag elavult lakótereink. Mindeközben kialakult egy jól szervezett üzletág, az ingatlanközvetítõké. A közvetítõk megjelenésérõl, a jelen és a jövõ kihívásairól, a vevõk igényeinek és elvárásainak fejlõdésérõl, az új építésû projektekben lévõ lakások értékállóságáról, és a lakáspiacon várható trendekrõl Kühne Katával, az Otthon Centrum ügyvezetõ igazgatójával, és Déry Attilával, az Otthon Centrum vezetõ elemzõjével beszélgettünk.

 

Átlagban 18 százalékos túlárazottság jellemzi a családi házak szegmensét az elsõ negyedévben, míg az országos átlag a teljes használt lakóingatlanok piacán tizenhárom százalék. A fõvárosban a használt téglalakások közül a 10 milliós ingatlanok voltak a legkeresettebbek az elsõ negyedévben, a téglaépítésû házak közül Pest megyében a 16 milliós, a nyugati országrészben pedig a 14 milliós ingatlanok iránt érdeklõdtek leginkább. A budapesti albérleteknél a 70-80 ezer forintos téglaépítésû lakások a legfelkapottabbak. - többek között ez derül ki az Otthon Centrum új; Lakáspiaci Tanácsadó címû kiadványából.

Totális a pangás az új építésû lakások piacán, a fejlesztések újraindulását a finanszírozás hiánya mellett az átláthatatlanná vált szabályozás is gátolja. Megvalósítható lakáspolitikai koncepciónak pedig semmi nyoma.

« 1. oldal »