2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Õrületesnek nevezte a jegybankokra ruházott hatalmat Marc Faber, piaci guru. A Dr. Végzetként is ismert szerzõ szerint az elmúlt idõszakban egy olyan rendszer épült ki, melyet „néhány professzor” bukott elképzelései irányítanak.

Technikai okokból, például a gépek és automaták igényeinek kielégítése, illetve a hamisítás hatékonyabb megelõzése érdekében döntött a húszezresek megújításáról a jegybank. A megújított húszezer forintos bankjegyek ma kerülnek forgalomba.

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentésében tartósan alacsony inflációs környezettel számol, a jegybanki szakértõk szerint a fogyasztóiár-index a korábban feltételezettnél mintegy fél évvel késõbb, csak 2017 második felében közelítheti meg a 3 százalékos középtávú inflációs célt.

Szilvay Kornél születésének 125. évfordulójára emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank, ami a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató emlékérme-sorozat tizedik darabja. Az érme egyik érdekessége, hogy négyzet alakú.

Még ne vegyen eurót2015-07-20 13:14:41

A forintpiac 10 bázispontos kamatcsökkentést árazott be, így a monetáris tanács ülésének fõ szempontja a kamatcsökkentések folytatásának szándékáról adott jelzések lesznek - idézi a Dow Jones hírügynökség a Raiffeisen Bank elemzõjét.

A szakma bízik abban, hogy továbbra is kitart a magánvásárlók visszatérése.

Az autóhitelessel mi lesz?2015-05-13 06:31:08

A jegybank indokoltnak tartaná a devizaalapú gépjármûhitelek központi forintosítását.

A Lombard Lízing Zrt.-nek május elejéig kell visszafizetnie érintett ügyfeleinek azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tõlük.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken visszavonta a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. (Quaestor Értékpapír Zrt.) tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását – közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése értelmében az MNB lehetõvé teszi a lakossági devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódóan kötött banki devizaswap ügyletek lejárat elõtti, részleges lezárását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezi a Befektetõ-védelmi Alapnál (Beva), hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkezõ károsultaknak is fizessenek kártalanítást – jelentette be Windisch László, az MNB alelnöke kedden Budapesten a kamatdöntést követõ sajtótájékoztatón.

Bekeményítene a jegybank2015-03-18 18:35:16

A nemzetgazdasági minisztériumnak és az MNB-nek is vannak ötletei a szigorításra.

MNB: indul az nhp+2015-03-18 07:57:37

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 milliárd forintos keretösszeggel hétfõtõl elindítja a növekedési hitelprogram plusz (nhp+) konstrukciót, amellyel a jegybank célja az nhp-ból eddig kimaradt mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutási lehetõségeinek javítása - közölte a jegybank hétfõn.

Sok rossz döntés vezetett a devizahiteles csapdához – a szakember szerint.

A jegybank visszavonta a DRB Bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki - mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendõ forrást nyújt - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-nek hétfõn.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvénymódosítást kezdeményez a felügyelési keretrendszer szigorítása érdekében, ez többek között az átfogó vizsgálatok ciklusaira vonatkozó elõírásokat érintené - közölte a jegybank az MTI-vel.

A Befektetõ-védelmi Alap (Beva) automatikusan nem intézkedik a kártalanításról: a Buda-Cash befektetõinek egy erre szolgáló formanyomtatványon kell majd benyújtaniuk kártalanítási kérelmüket az alaphoz, a kifizetések pedig kizárólag forintban történnek - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett tájékoztató anyagban.

A jegybank volt az a szervezet, amely az elsõ alkalommal felszínre hozta a Buda-Cash-nél történt visszaéléseket - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-nek csütörtökön. Emlékeztetett: az utolsó átfogó felügyeleti vizsgálat 2010 májusában zajlott le, különösebb elmarasztalás nélkül. Az alelnök közölte azt is, hogy az elmúlt pár napban bizonyossá vált a korábbi gyanú, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél súlyos visszaélések történhettek az ügyfelek pénzével.

A kis- és középvállalkozói szektor szereplõinek kockázatát is kis részben átvállalja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette honlapján a pénzintézetek által alkalmazandó kamatváltoztatási, kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint a különbözõ referenciakamatokat - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

Az ügyfelek érdekeinek védelmében, a közvéleményt haladéktalanul tájékoztatva járt el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amikor 5 millióról 30,6 millió forintra emelte a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. által kifizethetõ betétek mértékét - hangsúlyozta a jegybank az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, amelyben visszautasítja az ezzel ellentétes feltételezéseket.

Az év végi ünnepekhez kötõdõ fogyasztási hitelfelvételek idején fogyasztóvédelmi témavizsgálatot és kommunikációs kampányt indított a jegybank - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

Az MNB elkészítette a devizahiteles ügyfelekkel történõ elszámolás módszertanát, ennek alapján az ügyfelek túlfizetéseit tõke-elõtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek. A rendeletet kedden fogadta el az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

2013. május 29. A jegybanki kamatcsökkentés után már a korábban jól fialó folyószámláknál is a nullához tart a kamat. A tartós lekötéseknél is sok a villámgyors csökkentés. A régebbi hitelekkel rendelkezõk a kamatesésbõl nem sokat vesznek észre, de kivételek azért akadnak.

« 1. oldal »