2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Egyes agrártámogatásoknál a beadott dokumentumok hiányosságait csak egyszer lehet pótolni, ettõl többszöri hiánypótlást a miniszter sem engedélyezhet rendeletben – egyebek mellett ezt tartalmazza, az az agrártámogatásokat módosító törvény, amelyet hétfõtõl kell alkalmazni.

Elsõ alkalommal március 11-tõl kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak. Ellenben azok a vállalkozások, amelyek szerepelnek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól - egyebek mellett ezt tartalmazzák az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerrel (ekáer) összefüggõ jogszabályok, amelyek vasárnap lépnek hatályba.

December 6-án lépett hatályba a végrehajtási törvény újabb módosítása, amely kimondja: nem akad meg a devizahiteles lakással kapcsolatos végrehajtás akkor, ha a végrehajtást helyi önkormányzat, illetve az önkormányzat vagy az állam kizárólagos tulajdonában lévõ cég kéri, vállalva az ingatlan felújítását és munkaerõ-piaci célú bérbeadását.

A februárban elfogadott rezsicsökkentési törvény október 1-jén hatályba lépõ szabálya szerint a távhõ díja akkortól 3,3 százalékkal csökken.

A múlt év õszihez képest 5,7 százalékkal kevesebb összeg szerepelhet szeptembertõl a villanyszámlán – a rezsicsökkentésrõl februárban hozott törvénynek ez az elõírása szeptember 1-jén lép hatályba.

Részletfizetési engedményt kaphat a biztosítótól az utólag fizetendõ fedezetlenségi díjra júliustól az a gépjármû-tulajdonos, akinek nem volt kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítása (kgfb), amennyiben a biztosítással nem fedezett idõ meghaladja a 120 napot.

Az árubemutató utazásokra is alkalmazni kell az üzlethelyiségen kívül kötött szerzõdések szabályait – egyebek mellett ezt az elõírást is tartalmazza a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerzõdések részletes szabályairól szóló kormányrendelet, amely június 13-án, pénteken lép hatályba.

Május elsõ napjától a mezõ- és erdõgazdasági hasznosítású föld tulajdonjogát érintõ jogügylet ügyvédi ellenjegyzéséhez biztonsági jelet kell használni – ezt a szabályt az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) végrehajtására múlt év végén hozott törvény tartalmazza.

Drágul és sárgul a taxi, drágább tanfolyamokat hoz az õsz, változik a gyógyszerfelírási, lassan elindul az online pénztárgépe cseréje, s nehezebb lesz az orvhalások élete. Így változik az életünk vasárnaptól.
Õsztõl várhatóan ezres nagyságrendben vásárolja az ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelõ (NET), miután a közelmúlt jogszabályváltozásai alapján a jogosultak köre jelentõsen bõvült - közölte a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt.
« 1. oldal »