2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

A közelmúltban több olyan hír is megjelent a sajtóban, ami szerint néhány országban középtávú célként fogalmazták meg a készpénzmentes társadalom elérését. Az MNB szakértõi, Kajdi László és Varga Lóránt cikksorozatuk elsõ részében összefoglalják a nemzetközi tapasztalatokat, áttekintik a készpénzforgalom hazai helyzetét, és bemutatják azokat az elõnyöket és hátrányokat, amelyek egy készpénzmentes rendszert jellemeznének.

Szeptembertõl a jelenlegi, valamivel több, mint két óráról egy órára rövidül a banki átutalások ideje, és az eddigi öt elszámolási ciklus helyett tíz lesz naponta.

A Debreceni Rendõrkapitányság a lakosság segítségét kéri.

Még mindig a pénz a legdivatosabb esküvõi ajándék, de nem mindegy, hogyan és mikor nyújtjuk át a borítékot az ifjú párnak.

Változik a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel igénylése. Egyszerûsödik a bankváltás, mivel nem nekünk kell visszavonni az igényt a régi bankunknál. Az online rendszerrel kiszûrik azokat, akik több helyen igényelték a lehetõséget.

Rohamosan növekszik a készpénz állománya a gazdaságban, illetve ezen belül a húszezres bankjegyek aránya is. Ez alapján akár fel is merülhet egy új bankjegy, praktikusan az 50 ezer forintos bevezetése.

A magyarok szerint koszos a készpénz, mégsem mosnak kezet fizetés után. Egy átlagos európai papírpénzen 26 000 baktérium van, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségünkre.

A lakosság közel 80 százaléka a mai napig postai csekkel fizeti számláit, pedig ma már sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldások is léteznek.

Jön az ingyenes készpénzfelvétel és a jelzáloghiteleknél is könnyítések jönnek - legalább is az ügyintézésben.

Már lehet menni a bankokba, hogy kérjük az ingyenes készpénzfelvételt. Egy rendeletben már ki is hirdették, hogy milyen formanyomtatványt kell kitölteni. Ehhez hasonló lesz tehát az a nyilatkozat is, amivel a fiókokban is találkozhatunk.

Jövõ februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt az automatákból, összesen százötvenezer ezer forintot.

Jövõ februártól havonta kétszer lehet majd ingyen készpénzt felvenni az automatákból, összesen 150 ezer forintot. Az ügyfeleknek 2014. január 20-ig írásban kell jelezniük a bankjuknál, hogy melyik folyószámláról szeretnének havi két alkalommal ingyen pénzt felvenni.

Február 1-jétõl havonta kétszer lehet majd ingyenesen készpénzt felvenni a pénzkiadó automatákból, összesen 150 ezer forintot - közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje.

Eddig is százmilliárdos veszteséget okozott Magyarországnak, hogy túl sokszor fizetünk készpénzzel átutalás helyett. A kormány nem hogy segítené a modern fizetési rendszer elterjedését, de kemény akadályokat is görget elé, amely miatt a vállalkozások és a lakosság is menekül a feketegazdaságot éltetõ készpénz felé.

2013. július 18. Bedobhatja a követ a Kúria nemrégiben közzétett döntése a munkabér-kifizetések mára kialakult pocsolyájába. Kimondták ugyanis, hogy a közalkalmazotti illetmények kifizetésével kapcsolatban felmerülõ banki többletköltségeket a munkáltatónak kell viselnie. Az ügy azonban jogászok szerint – ha nem is túl egyszerûen – szélesebb körre is kiterjeszthetõ.

 

Heteken belül forgalomba kerülnek azok a bankjegyek, amelyeken az új MNB-elnök, Matolcsy György aláírása szerepel. Elõször a 2000 forintos bankjegyeken találkozhatunk majd az új jegybankelnöki szignóval. 

 

Bár sokan kifogásolták, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint megengedhetõ, hogy a forintbankjegyeket vagy érméket valaki ne fogadja el a fizetésnél. Elõírható tehát, hogy a számla csak elektronikusan vagy akár speciális feltöltõ kártya használatával legyen rendezhetõ.

« 1. oldal »