2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Két év alatt öt koncessziós területet pályáztattak meg olaj és gáz feltárására megyénkben.

A cég tavaly írt alá koncessziós szerzõdést az ásotthalmi területet is érintõ, Szeged-medence Nyugat nevû koncessziós területen indítandó kutatásról és termelésrõl, január-februárban jönnek a robbantások, amelyekkel meg lehet határozni terület olajkincsének pontos elhelyezkedését - írja a Világgazdaság.

A második fél évben a dollár erõsödése erõteljesen lenyomta az olajárakat.

Lapunk értesülései szerint jelentõsen drágulnak az üzemanyagok péntektõl. A benzin a hét utolsó munkanapjától négy, a gázolaj pedig 7 forinttal kerül többe, mint eddig. Ennek megfelelõen számításaink szerint a benzinért 427, a gázolajért 435 forintot kérhetnek átlagosan literenként a kutaknál.

Nemsokára gázhajtású autóval és busszal utazunk, az árukat pedig többségében gázhajtású vonatokon és hajókon szállítjuk majd? Nem lehetetlen, sõt a csillagok szerencsés együttállása esetén a gázüzem 1-2 évtized alatt elterjedhet, fõként Európában és az USA-ban hódíthat gyorsan a most még egzotikusnak tûnõ hajtásmód, áll a Citi elemzésében. A gázforradalom a közlekedésben éreztetheti hatását a leggyorsabban, a gáz felhasználásának elterjedését nagyban segítheti új mezõk feltárása és nyersanyag árának további csökkenése. Az elmúlt hónapok eseményei alapján akár a korábban vártnál jóval gyorsabb lehet a gazdaság átállása kõolajról földgázra.


Spriccel az olaj az M0-ás autóút 44-es kilométerének közelében, egy szántóföldön.

« 1. oldal »