2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Úgy tûnik, kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól, így kevésbé fognak minket ellenõrizni, és nagyobb lesz a költségvetés szabadsága. Teljesen felelõtlen költekezéssel persze megint komoly viharokat kavarnánk, és hamar vissza is kerülhetnénk az uniós szégyenpadra. Brüsszel a túlzottdeficit-eljárásokkal a válság óta törõdik igazából, de gond az, hogy ez egy rövid távú eszköz, aminek hosszú távú szerkezeti gondokat kéne megoldania. Így a kormányok gyors adóemelésekkel is ki tudnak bújni alóla, komoly reformok nélkül.

 

Hiánnyal nem tervezhetnek az önkormányzatok
Hajdú-Bihar – Megváltozott a költségvetés tervezése – mondták el érdeklõdésünkre a megye polgármesterei, akik a közelmúltban fogadták el a költségvetés koncepcióját.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a napokban juttatja el a kormánynak a felsõoktatás finanszírozására és minõségi javítására vonatkozó javaslatait - tudta meg a Magyar Nemzet.

Budapest, 2012. március 26., hétfõ (MTI) – Az Országgyûlés hétfõn elfogadta a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresõk bérkompenzációjának végrehajtásához szükséges törvénymódosításokat, és változtatott a költségvetésen is, segítendõ azokat a vállalkozásokat, amelyeknek az ötszázalékos béremelés is gondot okoz.

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett. Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a bevételek 445-450 milliárddal nõnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivõi tájékoztatón.

A dohány, az alkohol és a gázolaj adójának emelésével és szigorúbb áfabehajtással foltozná be a kormány a gazdaság lelassulása miatt keletkezett költségvetési lyukat. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György gazdasági miniszter jelentette be a kétnapos kormányülés után, ahol Orbán jelezte azt is, a nehézségek ellenére folytatják az államadósság csökkentését.

A jegybank becslése szerint több mint 200 milliárd forintos finanszírozási hiányt jelent a magyar költségvetésnek, hogy az Európai Bíróság csütörtökön arra kötelezte Magyarországot, változtassa meg az áfa-visszaigénylés szabályozását. A 2007 óta húzódó per ítéletét azonban van ideje végrehajtani a kormánynak, határidõt ugyanis nem adott az Európai Bíróság. Az NGM felvetette, hogy a Mol-részvények eladásából finanszírozzák majd a végrehajtást, a vevõ akár maga a Mol is lehet.

Az intézkedési terv kidolgozása után feszített költségvetést fogadott el Berettyóújfalu képviselõ testülete február 24-én. A részletekrõl városunk polgármesterét, Muraközi Istvánt kérdeztük.

Emelkedtek a reálkeresetek2010-03-19 18:19:29

2010 januárjában a bruttó átlagkeresetek 6,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 12,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a költségvetési intézményeknél és a legalább 5 fõs vállalkozásoknál - tette közzé pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.
Megszavazta Budapest 2010-es költségvetését a Fõvárosi Közgyûlés a csütörtöki ülésén. Az elõterjesztés 34 támogató szavazatot kapott, vagyis az MSZP és az SZDSZ képviselõi együtt szavaztak igennel.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a 2010-es költségvetési törvény tervezetét, amelyet pénteken be is nyújt az Országgyûlésnek - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök.

« Előző « 2. oldal »