2024. április 23. Kedd, Béla.
 

Módosította az Európai Parlament a légköri szennyezõanyagok kibocsátásaira vonatkozó irányelvet. Szigorúbb határértékek lépnek életbe, a tagállamoknak konkrét intézkedésekkel kell csökkenteniük a szálló por és a nitrogén-oxidok kibocsátását. A dízeles és közvetlen befecskendezésû benzines jármûvekre magasabb adókat kell bevezetni, mint a kevésbé szennyezõ típusokra. A jármûvizsgálati módszereket minél elõbb módosítani kell.

Olyan helyen találhattunk megoldást a föld egyre növekvõ mûanyagproblémájára, ahol nem gondoltuk volna: a teljesen közönséges lisztkukacok képesek megemészteni a hungarocellt, és olyan komposzttá emészteni, amit biztonságosan felhasználhatunk a talaj trágyázására.

Az ózonnal és finomszemcsés anyagokkal szennyezett levegõ évente nagyjából 6,6 millió ember korai halálát okozhatja a következõ 35 évben, amennyiben nem történik jelentõs elõrelépés a levegõminõség javítása érdekében - figyelmeztetnek a szakemberek.

Gondolta volna, hogy még a Csendes-óceán közepén is a mi ásványvizes flakonjaink, törött mûanyag használati tárgyaink és egyéb vackaink ringatóznak a vízen? Hogy kerül oda, és mi köze mindehhez egy európai fogyasztónak?

Elérte a Pó folyót az olajszennyezõdés, amely egy Monza közelében lévõ tárolóból származik. A rendõrség szerint ismeretlenek megnyitottak több tartályt, és így csaknem 600 ezer liter benzin és gázolaj került a vízbe.
« 1. oldal »