2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A dubaji Klímaváltozás Konferencián a meghívottak arra próbálnak megoldást találni, miként lehetne megszabadulni a globális felmelegedést gyorsító gáztól. A HFC-gáz olyan mindennapi használati eszközökben megtalálható, mint a légkondicionáló berendezések, a hûtõszekrények, vagy a tûzoltó készülékek, amelyek iránt az igény robbanászerûen nõ világszerte.

Mintegy 115 ezren regisztráltak az ötödik TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésû országos szemétgyûjtési akcióra a csütörtöki határidõig – közölték a szervezõk pénteken az MTI-vel.

A Célzott kémiai és biológiai alapkutatások környezeti szennyezõk felszámolására címû, közel 900 millió forintos, uniós pályázat zárása kapcsán tartottak szakmai konferenciát az Agóra Tudományos Élményközpontban a napokban.

Lapíts és Szakíts címmel környezetvédelmi videopályázatot hirdet általános- és középiskolás gyerekek részére az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ). A felhívás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az italos kartondobozok helyes gyûjtésére.

Januártól továbbra sem kérhetnek pénzt a tulajdonostól az átvett gépjármûért a bontók, viszont megszûnik az a kötelezettségük, hogy a kibontott alkatrész után fizessenek a volt tulajdonosnak - egyebek mellett ezt tartalmazza a hulladékká vált gépjármûvekrõl szóló és ez év elejétõl hatályos rendelet.

Hétfõtõl Budapest mellett három nagyvárosban, Debrecenben, Gyõrött és Szegeden ellenõrzik az autók környezetvédelmi állapotát – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vasárnap az MTI-vel.

Az ország számos pontján készülnek jelenleg Natura 2000 területekre vonatkozó fenntartási tervek, amelyek többsége a napokban válik véleményezhetõvé; a gazdálkodók, földbérlõk, tulajdonosok és egyéb érintettek most ismerhetik meg a tervek tartalmait és tehetnek javaslatokat – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

Magyarországon csak néhány helyen fordul elõ a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp, a gyomnövény ugyanakkor gyors szaporodásra képes – válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI kérdésére kedden.

A környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a Futurobi kalandjai címû interaktív gyermekelõadás, amelyet országszerte 19 városban láthat nyáron a közönség.

A Nagyváradi Egyetem és Debreceni Egyetem kutatói közös konferenciával ünnepelték a környezetvédelmi világnapot Nagyváradon.

Konyáron 2014. április 22-én, kedden a Föld Napján ismeretterjesztõ-környezetvédelmi napot tartottunk.

A Formula 1 mindig is a sebességrõl szólt, ez az idén sem lesz másként, pedig a motorok hengerûrtartalma megegyezik egy utcai autóéval. Vajon hogyan csinálják?

A jövõ év elején indul a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program, amelynek célja a fenntartható fejlõdéshez szükséges környezeti feltételek biztosítása - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a készülõ új programot tárgyaló konferencián.

Európa-szerte számos ipari szereplõt fenyeget a leállítás réme az EU károsanyag kibocsátási szigorításainak köszönhetõen. Rajtuk segíthet a Koppenhágai Egyetem új levegõ tisztítási találmánya, amit a kémia tanszék és egy befektetõ a legnagyobb titoktartás közepette valósított meg és tesztelt le a dániai Aarhus városában.

Május 26-án, a városnapi rendezvénysorozat részeként a Bihari Természetbarát Egyesület, illetve a Hajdúböszörményi Zöld Kör közös környezetvédelmi programmal színesítette a jeles napot.


Berettyóújfalu – Három tanuló képviselte a berettyóújfalui József Attila Általános iskolát május 24-25-én a Gyõrben megrendezett Sajó Károly Kárpát- medencei Környezetvédelmi Csapatverseny Nemzetközi döntõjén, ahol az elõkelõ 3. helyezést érték el.

Csütörtöki testületi ülésén módosította az önkormányzat képviselõ testülete a helyi környezetvédelmérõl szóló rendeletét – tájékoztatta portálunkat Muraközi István.

A címben leírt gondolat volt a jelmondata annak a környezetvédelmi hétnek, amit a csökmõi Bocskai István Általános Iskola szervezett április 14-tõl 22-ig.

Szendvicsemberek járkáltak az elmúlt héten Csökmõn. A rajtuk lévõ feliratok környezetünk védelmére és fontosságára hívták fel a lakosság figyelmét. Mindez a Bocskai István Általános Iskola felsõ tagozatos tanulóinak közremûködésével zajlott, ...

Hatalmas mennyiségû mûanyag törmelékbõl álló szeméttakarót fedeztek fel a kutatók az Atlanti-óceán felszínén, a Karib-szigetektõl északra.

« 1. oldal »